Kocaeli Türk Ocakları’nda Ziya Gökalp konuşuldu
Gündem, 09 Ocak 2025 08:52Türk Ocakları Kocaeli Şubesi düzenlediği konferans programında Ziya Gökalp’i anmak ve anlamak maksadı ile Kocaeli Üniversitesi Fen - Edebiyat Fakültesi Yakın Çağ Tarihi Araştırma Görevlisi Burak Aslanmirza’yı ağırladı.
Uzman Tarihçi Emrah Öztürk’ün moderatör olarak yer aldığı konferansta açılış konuşmasını şube başkanı Ali Yıldız gerçekleştirdi. Yıldız konuşmasında “Atatürk’ün “Fikirlerimin Babası” dediği Ziya Gökalp’i ve onu yetiştiren iklimi öğrenmek için kıymetli hocamız Burak Aslanmirza’yı ocaklılarla buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ziya Gökalp şu anda bizleri buluşturan Türk Ocağının kurucularından olması itibari ile bizlerinde geride eser bırakma azmimizin kaynağı olmaktadır. Bu itibarla bizler için çok değerli olan bu münevveri ve düşünce dünyasını çok daha iyi anlayacağımızı umuyorum” dedi.
Programın devamında moderatör Emrah Öztürk ilk olarak Aslanmirza’ya “Ziya Gökalp’in İttihat ve Terakki Cemiyeti öncesi yaşamını, nasıl ve nerede yetiştiğini anlatır mısınız?” sorusunu yöneltti; Aslanmirza; Gökalp’in Diyarbakır’ın önemli ailelerinden birine mensup olduğunu belirterek önce babası ve onun vefatı sonrasında ise amcası tarafından yetiştirildiğini belirtti. Daha gençlik çağlarından itibaren halk hareketlerini takip ettiğini, devletini buhrandan çıkartmak için milletini ve dünyadaki gelişmeleri yakından takip ettiğini vurguladı.
.gif)
Burak Bey programın devamında; Gökalp’in düşünce dünyasını meydana getirirken kimlerden etkilendiğini ve bu etkiyi Türk toplum yapısına yansıtarak Türkçülük düşüncesinin temellerini nasıl oluşturduğunu ifade etti. Konferansın sonuna yaklaşılır iken Emrah Öztürk’ün sorusu üzerine; Ziya Gökalp’in İttihat ve Terakki Cemiyeti ile tanışmasını ve bunun üzerine önce Selanik’e ardından İstanbul’a gelişini ve Türk Milletine, Türk Kültürüne hayatını nasıl adadığını; Türk Ocakları’nın kuruluşunda ve Türkçülük Düşüncesinin Türk Milleti’nin ruhunda canlanmasına nasıl katkılar verdiğini aktardı. Son olarak Ziya Gökalp’in Mustafa Kemal Atatürk’ün düşünce dünyasındaki yerinden bahsederek konuşmasını tamamladı.
Ziya Gökalp tarafından çıkartılmaya başlanan ve bugün Türk Ocaklarının yayın organı olarak halen çıkartılmaya devam edilen Türk Yurdu dergisinin “Ziya Gökalp Özel Sayısını” ve hatıra için hazırlanmış teşekkür belgesini Türk Ocakları Şube Başkanı Ali Yıldız Program sonunda akademisyen konuşmacı Burak Aslanmirza’ya takdimi ile konferans sona erdi.
Gündem, 09 Ocak 2025 08:52
Yorumlar (0)
Kocaelispor'a büyük moral
Yıllarca yalan söylediler!
Demirtaş'a yağmurlu havada su yok!
Değirmendere festival alanına dönüştü
KOTKO’nun taşınmasını sağlayacak protokol imzalandı
Akıllı telefonlarda eskiye dönüş!
İsteyen herkes Kocaeli Müze’ye bir tuşa basarak ulaşabilir!
Tavşancıl'a yeni sosyal tesis
Eski hukuk danışmanından Erdoğan'a bir uyarı daha
Büyükakın, Derince'de 120 yataklı sağlık tesisi inşaatını yerinde inceledi
Dilovası Kent Meydanı’nda tempo yüksek!
Bu bir yargısız infazdır!
Benzine yeni bir zam daha geliyor
Asıl fatura halka kesiliyor
Yasalarımızda ilk kez terör örgütü PKK'nın ismi geçecek
Sapanca Gölü’ne olan bağımlılık azaltılmalı
Gökçek'e bakın, siyasetin yargıdan elini çekmediğini görün!
Buna Özgür Özel'i de tehdit ediyorlar denir!
İzmit Belediyesi’nden o görüntülerle ilgili açıklama
Fındık alım fiyatları açıklandı
İzmit Belediyesinde iki yeni görevlendirme
Gebze Ticaret Odası’nda Ortem elektronik tedarikçi adaylarıyla buluştu
Dilovası’nda Yıldırım'dan Kaymakam Çelik'e hayırlı olsun ziyareti
Körfez’de de mahallelerde çocukları sevindiren şenlik var!
Başkanvekili Obuz’dan Pazar turu
Özgür Özel gelin devletin tasfiyesine ortak olmayın
Başkan Hürriyet’in cezaevinde tutulmasına tepki
En ucuz ve en pahalı sigara ne kadar oldu?
TEM Otoyolu’nda o nokta da trafiğe kapatılacak!
Saadet Partisi Gebze'den servis esnafına destek çağrısı
Kartepe’de 15 ilden 50 sporcu ile enduro heyecanı nefes kesecek
Erdoğan'a PKK uyarısı
SGK'da devlet katkısı kaldırıldı!
Altın fiyatları için tarih verildi!
Emekliye şok!
Bakın şu düşkün leyleklerin yavrusunun yaptığına!
Belediyeciliği Cumhurbaşkanımızdan öğrendik
Kandıra’da fındık hasadı öncesi üreticiye yol desteği
İYİ Parti'den çerçeve yasa Anayasaya aykırı çıkışı
