At ve eşek eti içeren ürünlere kaç idari yaptırım uygulandı?
Siyaset, 06 Ocak 2025 06:21DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, taklit ve tağşiş listesinde sıklıkla yer alan at ve eşek eti skandalını Meclis gündemine taşıdı. Önerge veren Karal, “2024 yılı itibariyle, at ve eşek eti içeren ürünlere ilişkin kaç denetim yapılmış ve kaç idari yaptırım uygulanmıştır?” diye sordu.
DEVA Partili Hasan Karal, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi verdi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan güncel taklit ve tağşiş ürün listesinin, Türkiye’deki gıda güvenliği sorununun ne derece ciddiyet taşıdığını gösterdiğini belirten Milletvekili Karal, listeye göre, at ve eşek eti kullanımının Adana ve Sakarya illerinde yoğun bir şekilde tespit edildiğini söyledi.
“GIDA DENETİMLERİNDE SİSTEMSEL AKSAKLIKLAR VAR”
Bunun yanı sıra, Antalya, Mersin ve Manisa gibi illerde de bu sorunun devam ettiğine dikkat çeken Karal, “Bu, hem halk sağlığına yönelik büyük bir tehdit oluşturmakta hem de gıda denetimlerinde sistemsel aksaklıkların olduğuna işaret etmektedir.” şeklinde konuştu.
“BİRÇOK SAĞLIK SORUNUNA YOL AÇABİLİR”
Milletvekili Karal, at, eşek ve domuz eti gibi insan tüketimine uygun olmayan maddelerin gıdalara karıştırılmasının halk sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiğini vurguladı. Bu durumun, bulaşıcı hastalıkların yayılmasından alerjik reaksiyonlara kadar birçok sağlık sorununa yol açabileceğinin altını çizen Karal, Gıda denetimindeki yetersizliklerin, sektörde etik değerlerin zedelenmesine ve tüketicinin özellikle gıda güvenliğinin zarar görmesine neden olduğunu ifade etti.
“YAPILAN DENETİMLERDE 2024 YILI İÇİNDE KAÇ TON AT VE EŞEK ETİ İÇEREN ÜRÜN ELE GEÇİRİLMİŞTİR?”
Milletvekili Karal, Bakan Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şu sorulara yanıt verilmesini istedi:
“1) Bakanlığınız, Adana ve Sakarya illerinde diğer illere kıyasla daha yoğun şekilde tespit edilen at ve eşek eti kullanan işletmelerin yoğunluğunu etkileyen spesifik faktörler nelerdir?
2) 2024 yılı itibariyle, at ve eşek eti içeren ürünlere ilişkin kaç denetim yapılmış ve kaç idari yaptırım uygulanmıştır?
3) Yapılan denetimlerde 2024 yılı içinde kaç ton at ve eşek eti içeren ürün ele geçirilmiştir?
4) Bakanlığınız tarafından bu tür hileli ürünleri piyasaya süren işletmelere uygulanan adli yaptırımlar nelerdir? Bu yaptırımlar caydırıcı mıdır?
5) Özellikle Adana ve Sakarya’da at ve eşek eti gibi insan tüketimine uygun olmayan maddelerin yoğun kullanımı, bu illerde gıda denetiminden sorumlu birimlerin yetersizliğinden mi kaynaklanmaktadır? Denetimlerin eksiksiz bir şekilde yürütülmesi için Bakanlığınız hangi adımları atmayı planlamaktadır?
6) Bakanlığınız, at ve eşek eti gibi hileli gıdaların tüketiciye ulaşmasını engellemek amacıyla toplumsal bilgilendirme ve bilinçlendirme kampanyaları yapmayı planlamakta mıdır?
7) Gıda denetim süreçlerinde daha etkin ve caydırıcı bir mekanizma oluşturulması için planlanan teknolojik ve yapısal yatırımlar nelerdir?
8) Bu ürünlerin tüketilmesi sonucunda halk sağlığında ortaya çıkan sorunların detaylarını içeren bir analiz yapılmış mıdır? Halkı bu zararlardan korumak için özel bir stratejiniz var mıdır?
Siyaset, 06 Ocak 2025 06:21
Yorumlar (0)
Bunun adı adaletsizlik
Dilovası’nda MHP’liler o projeyi yerinde inceledi
Kocaeli’de metro projesi halka anlatılıyor
Büyükakın’dan gençlere: Yarınlarımız emin ellerde
İzmit’te Robotik Kodlama ve Yazılım Evi kapılarını açıyor
Erdoğan'ın danışmanı fesli Kadir'e övgüler yağdırdı
Altın fiyatları yükselecek mi?
Milleti saracağız, haysiyetsizlerin defterini düreceğiz
DEM'liler Bahçeli'yi seviyor!
Gölcük’te Yeni Dünya Düzeni söyleşisinde neler konuşuldu?
Bir çocuk daha ölmesin, tır girişine engel olunsun
Asgari ücrete ara zam sorusuna net yanıt!
Belediye ekipleri yolda gördükleri kazaya hızla müdahale ettiler
İzmitli iki muhtarlara doğum günü ziyareti
Bahçeli yine Öcalan dedi!
Derince’de 19 Mayıs coşkusu Atatürk Halk Koşusu ile taçlanacak
AKP'den borçlara erteleme ve vergi affı teklifi
Okul kantinlerinde bu kurala uymayanlar cezalandırılacak
Kuzuyayla’da kar keyfi!
Körfezli güreşçiler 4 madalyayı kaptı
Gebze Ticaret Odası’ndan dış pazarlara yönelik yeni temaslar
Kamyoncu esnafı enflasyonun dişlileri arasında eziliyor
Erdoğan istedi, bayram tatili 9 gün oldu!
Suriyeli sayısı azaldı mı?
Başkan şampiyon güreşçiyi makamında ağırladı
İZGİM’de sertifika sevinci
Zeytinoğlu: Sanayicimiz üzerindeki maliyet baskısının azaltılmasını temenni ediyoruz
Kocaeli'de Hıdırellez böyle kutlanacak
1944 ruhu Kocaeli’de yeniden canlandı!
10 sektörden 9’unda üretim yavaşladı
Derince’de özel bir buluşma
Kocaeli Ticaret Odası imalat sektörünü o konuda bilgilendirdi
İzmit’te Kadın Elim Kooperatifi, kadınları sanatla buluşturacak
Böyle yargılama olur mu?
Gıda fiyatları uçuşa mı geçecek?
4 aylık enflasyon farkı belli oldu
Büyükakın’dan Hıdırellez mesajı
Eski bina ve su tesisatlarına dikkat!
İsmail Sarıca 88 yaşında hayatını kaybetti
