Zam yağmuruna tutulduk
Ekonomi, 03 Ocak 2025 06:202025 yılındaki zamlı maaşlar için çalışanların zamlı maaş beklentisi önden gelen zamlarla hüsrana döndü. Pek çok çalışan henüz 2025 yılı için geçerli olan zamlı maaşını alamazken her yerde zamlı fiyatlarla karşılaşıyor. Zamlar daha çalışanlaran cebine girmeden çarşı pazarda etiketler değişti. Kahveden salataya, okul ücretinden sigaraya kadar her ürünün fiyatı zamlandı.
Henüz zamlı maaşlar gelmeden akaryakıttan kahveye, özel okuldan ekmeğe kadar her alanda büyük fiyat artışları yaşandı. Vatandaş yılın ilk günlerinde zam yağmuruna tutuldu.
Beyaz yakalı çalışanlar yılın ilk haftasında şok üzerine şok yaşadı. Öğle yemeğine giden çalışanların neredeyse hepsi zamlı yemek fiyatlarından şikayetçi oldu.
Kafe ve restoranlarda menü fiyatlarına ortalama 100 lira zam geldi.
Yüzdelik olarak bakıldığında ise zamlar yüzde 30'luk asgari ücret artışının oldukça üzerinde gerçekleşti.
Bugün Ankara'dan da ekmeğe zam haberi de geldi. 200 gram ekmek fiyatı 10 liradan 12,5 liraya yükseldi.
Diğer bir yandan kahve zinciri Starbucks da bugünden itibaren fiyatlarına yüzde 36'ya zam yaptı. Zamla birlikte büyük boy kahve fiyatları 185 liraya kadar çıkarken fiyatlar tepki çekti.
VELİ OLAN DA YANDI: ÖZEL OKUL ZAMLARINDA TAVAN YÜZDE 54,80 OLDU
Bugün açıklanan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Aralık 2024 enflasyon verileriyle, özel okullara yapılabilecek en yüksek zam oranı da netleşti.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’ndeki formüle göre hesaplanan oran özel okul fiyatlarına yapılacak tavan zam oranı yüzde 54,80 oldu.
Diğer bir yandan bedelli askerlik ücreti ise yüzde 25 zamla 217 bin 871 liradan 243 bin 13 liraya çıktı.
SİGARA VE ALKOLE ZAM KAPIDA
Alkollü içecekler ve tütün mamullerindeki özel tüketim vergisi (ÖTV) tutarlarına gelecek zam oranı da belli oldu.
Vergi Uzmanı Dr. Ozan Bingöl, sosyal medya hesabı X'ten yaptığı paylaşım ile rakıya uygulanan bir litre alkoldeki ÖTV tutarının 1.365 TL'ye çıktığını açıkladı.
Bingöl paylaşımında şunları kaydetti:
"Bugünkü ÖTV artışı ile birlikte yüzde 45 olan bir 70’lik yeni rakının;
-Vergisiz fiyatı: 373,98₺
-ÖTV 430,19₺
-KDV 160,83₺
-Toplam vergi 591,02₺
-Ayrıca bir üretici zammı olmadığı takdirde yaklaşık satış fiyatı 965₺ olacaktır.
-70’lik rakının yüzde 61’i vergidir."
Tekel Bayileri Dayanışma Derneği Başkanı Erol Dündar ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla sigaradaki ÖTV artışının 2,5 TL'ye denk geldiğini maliyet zammı ile 4-5 TL arası bir fiyat artışı beklediklerini söyledi.
POŞET FİYATI YÜZDE 100 ARTTI
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2025 yılında market poşetlerinin adet başına 50 kuruştan satılması kararlaştırıldı.
Böylece 2019 yılından itibaren ücretli hale getirilen ve fiyatı 25 kuruş olan poşete yüzde 100 zam geldi.
İSTANBUL'DA ULAŞIMA ZAM GELİYOR
6 Ocak'ta yapılacak UKOME toplantısında, yeni yılda İstanbul'da geçerli olacak toplu taşıma tarifesi belirlenecek. İBB tarafından alt komisyonlara yüzde 55'lik zam teklifi sunulurken, komisyonda netlik kazanacak zam oranıyla birlikte yeni ücret tarifesi 13 Ocak itibarıyla değişmiş olacak.
Halihazırda yürürlükte olan tarifede tam basım ücreti 20 lira olurken, İBB tarafından sunulan teklifin kabul edilmesi halinde, 13 Ocak 2025 tarihi itibarıyla İstanbul'da toplu taşımada tek geçiş ücreti 31 liraya yükselmiş olacak.
Ekonomi, 03 Ocak 2025 06:20
Yorumlar (0)
Teğmenlerin komutanı görevine iade edildi
Eski fuar alanındaki dev akvaryum açılıyor! 2 gün ücretsiz
Erdoğan'dan CHP'ye gönderme
Makine sektöründe Türkiye genelinde kapasite kaybı, Kocaeli’de artış oldu
İşte MHP’nin yeni Kocaeli il yönetimi
Başkan Ömeroğlu, Diliskelesi’nde de soruları cevapladı
Derince’de Afet Mutfağı ve Lojistik Deposu için ilk kazma vuruldu
Abdullah Gül 3 partinin ortak adayı mı?
Başkan Büyükakın sınava girecek öğrencileri unutmadı
15 Temmuz öncesi şehitlikte bir araya geldiler
Meydanlarda maç izlemek yasak!
İş insanı Altınay’ın kızı Merve Sude Uçar mezun oldu
Gölcük'te El Sanatları Festivali için başvurular başladı
KOTO’dan Alman Ticaret Odası ile iş birliği protokolü
76 vekil adına sahte imza verildi
Her an seçim gündeme gelebilir!
Çınar Akademi’de sınav öğrencisi öğrencilere moral dopingi!
Plajlar hazır!
Büyükada Kocaelilileri bekliyor!
Kartepe stadyum yolu yapboz tahtasına döndü!
O başkan da gözaltına alındı
Başkan Hürriyet okullarda engellenen beslenme saati projesini böyle hayata geçirecek
Hiç mi rencide olmuyorsunuz bundan?
Çayırova Kent Meydanı projesinde sona gelindi
Türkkan, İzmit Körfez Dip Çamuru TBMM gündemine taşıdı
Emekli öğretmenden Özel'e: Aç geziyorum
Başkan Bulut: Kocaeli iş dünyası başarı grafiğini yükseltiyor
Mamikler Yusuf Mamik Taziye Evi’nin temeli Tüysüzler’de atılıyor
Yargı sürecine müdahale ihtimali araştırılmalı
Kocaeli’de sahillere ulaşım 20 Haziran’da başlıyor
500 büyük sanayi kuruluşu listesinde 85 Kocaeli firması var
AKP'de Erdoğan sonrası liderlik hesapları!
Gölcüklüler bu konsere davetli!
Kocaeli vekili Kanko’dan TBMM’de SMA isyanı
Alpaslan Vural’ın kızı Durul mezun oldu
Gölcük’te İYİ Partililerden Tandoğan çağrısı
Buz pistindeki kafeye 300 bin TL teklif
Kandıra’da 40 yıl sonra keten üretimine yeniden başladı
Tartışılan o savcı terfi ettirildi!
