Süt ve süt ürünlerinde o yasak başlıyor
Gündem, 17 Aralık 2024 13:59Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, 27 Kasım tarihinde yayımladığı yeni yönetmelik ile gıda etiketlerinde önemli değişiklikler yapıldı. Bu düzenlemeye göre, süt ve süt ürünlerinde "köy", "ev", "geleneksel", "çiftlik", "%100" gibi yanıltıcı ifadelerin kullanılması yasaklandı.
Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, 27 Kasım’da yayımladığı yeni yönetmelik ile gıda etiketlerinde haksız rekabetin önüne geçmeyi amaçlayacak yeni düzenlemeler yaptı. Bu düzenlemelerde özellikle süt ve süt ürünlerinde tüketiciyi yanıltabilecek ifadelerin kullanımını yasakladı. "Köy", "ev", "geleneksel", "çiftlik", "%100" gibi etiketler artık bu ürünlerde yer alamayacak. Bu değişiklikle etiketlerin daha güvenilir, şeffaf ve anlaşılır olması hedefleniyor.
Dünya gazetesinden Mehmet Hanifi Gülel’in haberine göre, yeni düzenlemelere uymayan ürünlerin 31 Aralık 2026'ya kadar piyasadan çekilmesi gerektiği belirtildi. Bu süreç, firmaların etiketlerini ve ambalajlarını yeni kurallara uygun şekilde güncellemeleri için geçiş süresi sağlıyor.
SÜT İBARESİ İLE SATILMAYACAK
Yönetmelikteki bir diğer önemli değişiklik ise bitkisel kaynaklardan üretilen içeceklerin etiketlemesiyle ilgili. Soya, badem, yulaf gibi bitkisel içeriklerden yapılan içecekler, artık "süt" ibaresiyle satılamayacak. Bu ürünler, "süt" yerine "içecek" olarak etiketlenecek. Türk Gıda Kodeksi'ne göre, "süt" tanımı sadece inek, koyun, keçi ve manda sütleri için geçerli.
Karma Grup Regülasyon ve Operasyon Direktörü Didem Altuntaş, bu değişikliklerin temel amacının tüketicilerin daha doğru bilgiye ulaşmasını sağlamak olduğunu belirtirken, bu düzenlemeler ile ürün içerikleri hakkında yanıltıcı ifadelerin kullanımı sona erecek ve tüketicilerin daha bilinçli seçim yapabilmesi sağlanacak. Örneğin, ışınlanmış gıdalarda "ışınlanmış" ibaresi zorunlu hale gelecek aynı zamanda ikame bileşenler de ürün adı üzerinde açıkça belirtilecek. Bu sayede, tüketiciler, örneğin çikolata yerine kokolin veya tereyağı yerine margarin almaktan kaçınacak.
Yeni yönetmelik ayrıca, "koruyucu içermez" veya "doğal renklendirici içerir" gibi ifadelerin kullanımına sınır getirmiş olacak. Bu tür ifadeleri kullanabilmek için firmaların, henüz yayımlanmamış olan "gıda katkı maddeleri kılavuzunu" beklemeleri gerekecek.
Gündem, 17 Aralık 2024 13:59
Yorumlar (0)
Euro cinsinden asgari ücret artışında Türkiye en düşük ikinci ülke
Kartepe’de karavan parkı sinek avlıyor!
Adapazarı-Gebze treni daha fazla kişiye hizmet verebilir
Başkan Gökçe: En büyük hedefimiz üreticiyi desteklemek
Bir Şehir Hastanesi yerine 25 tane semt hastanesi yapılırdı!
KOTO ile Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Sağlık Komitesi’nden işbirliği mesajı
Zeray GYO’nun halka arzına 2 kat talep
İzmit’te 3 gün bu saatler arasında elektrikler kesilecek
Hısım akraba yönetimi!
Körfez’de NİMOSK Karting Yarışı ilgi ve heyecanla takip edildi
Anahtar Partisi Karamürsel İlçe Yürütme Kurulu toplandı
Belediye Başkanı Gülşah Durbay amansız hastalığa yenildi
Belediyeyi eleştiren gazetecilere ağır hakaretler etti
Karşılıksız çeklerde rekor artış
Kışın araç sahiplerinin bu ihmali binlerce liralık masraf çıkarıyor!
Köfteci Yusuf'ta dönerin içinden çivi çıktı!
Kartepe’nin sahibi yok!
Gölcük’te Bilgin Caddesi yenilendi
Ebru Teğmen ünlü iş insanının şirketinde işe başladı
Suça karışmamış PKK'lı ifadesi hangi aklın, hangi hukukun ürünü?
Emekli maaşıyla yaşamını sürdüremediği için çöplerden kağıt topluyor
Kocaeli’nin geleceğini şekillendiren yatırımlar
KOÜ’de servis araçları kullandırılmayan personellere yol masrafları ödensin!
Vali Aktaş, MÜSİAD’ın o programına katıldı
TMO'da rekor zarar! Çiftçi topraktan kopartılıyor
Telefon ve bilgisayar alacaklar dikkat!
21 ile kar yağacak, Kocaeli'ye rötarlı gelecek!
Dolandırıcılardan yeni tuzak!
Sahte dolar şoku! 50 ve 100'lükleri kimse almıyor
Emeklilerin maaş zammı tablosu ortaya çıktı
Büyükakın, Gebze Eskihisar Kavşağı'nda o projeyi yerinde inceledi
Ercan’dan Dokuzlar’a: Yüzsüzlük gizlenen raporlardadır
GEBKİM OSB standına perakende ve sanayi temsilcilerinden yoğun ilgi
Kardelen Hareketi’nde vefa İstanbul’da bir semt değil!
Fatih Erbakan'dan sert sözler!
AKP’li Dokuzlar, Hürriyet’i hedef aldı
Fevziye Cami Park alanı yenileniyor
MHP Dilovası’nda hanelere misafir oluyor
Çayırova’nın genç basketbolcuları Play-Off oynamaya hak kazandı
