Kredi kartlarının limitleri düşürülecek
Ekonomi, 15 Aralık 2024 07:42Türkiye'de uygulanan sıkı para politikalarına rağmen enflasyon hızında beklediği düşüşü yakalayamayan ekonomi yönetimi, talep enflasyonunu baskılamak amacıyla kredi kartlarında yeni kısıtlamalara hazırlanıyor. Geçtiğimiz aylarda duyurulan düzenlemede son aşamaya gelen bankalar, yeni yılda milyonlarca kredi kartı limitini düşürecek.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) uyguladığı parasal sıkılaşma adımlarına rağmen 2024 yılı enflasyonu yüzde 45 seviyelerinde gerçekleşmekte.
Ekonomi yönetimi, bir buçuk yıla yakın süredir uygulanan programda enflasyon düşüş hızında beklediği başarıyı yakalayamazken, bu duruma neden olan sebepler için alternatif çözüm arayışlarına girdi. Bu doğrultuda talep enflasyonunu baskılamak amacıyla kredi kartı sahiplerine yönelik getirilecek yeni kısıtlamalardan biri de kapsamlı bir limit düzenlemesi olacak.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz aylarda yaptığı konuşmada, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasında yeni bir ekip oluşturulacağını duyurmuştu.
KREDİ KARTI LİMİTLERİ BU SEVİYEYE DÜŞÜRÜLECEK
Oluşturulacak ekip için ön çalışmalarda son aşamaya gelinirken, bu uygulama ile birlikte bankalar, anlık olarak müşterilerinin güncel gelir bilgilerini SGK veri tabanından görüntüleyebilecek.
Düzenleme ile kredi kartı limitlerinin, aylık gelir ile orantılı hale getirilmesi planlanırken, bankaların geçmişe dönük limit düzenlemesine gidebileceği belirtiliyor. Yeni dönemde uygulanacak mevzuata göre BDDK, bankalara gönderdiği talimatta, müşterilerin kredi kartı limitinin aylık gelirlerinin 2 ila 4 katı arasında olması gerektiğini belirtti.
Mevcut uygulamada birçok banka, müşterilerine aylık kazançlarının 15 ila 20 katına kadar limit imkanı sunarken, bu durum Türkiye'yi kredi kartı limiti ve aylık gelir miktarı bakımından dünyanın en sağlıksız ülkelerinden biri haline getirmekte. Enflasyon ortamında milyonlarca vatandaşın hızla borç batağına girebilmesine neden olan bu durum, son yıllarda enflasyonun etkisiyle birlikte tarihi seviyelere yükseldi.
BDDK'nın son raporuna göre Türkiye'de her iki kredi kartı kullanıcısından birinin 100 bin liranın üzerinde kart limitine sahip olduğu ortaya çıktı.
Ekonomi, 15 Aralık 2024 07:42
Yorumlar (0)
Bunun adı adaletsizlik
Dilovası’nda MHP’liler o projeyi yerinde inceledi
Kocaeli’de metro projesi halka anlatılıyor
Büyükakın’dan gençlere: Yarınlarımız emin ellerde
İzmit’te Robotik Kodlama ve Yazılım Evi kapılarını açıyor
Erdoğan'ın danışmanı fesli Kadir'e övgüler yağdırdı
Altın fiyatları yükselecek mi?
Milleti saracağız, haysiyetsizlerin defterini düreceğiz
DEM'liler Bahçeli'yi seviyor!
Gölcük’te Yeni Dünya Düzeni söyleşisinde neler konuşuldu?
Bir çocuk daha ölmesin, tır girişine engel olunsun
Asgari ücrete ara zam sorusuna net yanıt!
Belediye ekipleri yolda gördükleri kazaya hızla müdahale ettiler
İzmitli iki muhtarlara doğum günü ziyareti
Bahçeli yine Öcalan dedi!
Derince’de 19 Mayıs coşkusu Atatürk Halk Koşusu ile taçlanacak
AKP'den borçlara erteleme ve vergi affı teklifi
Okul kantinlerinde bu kurala uymayanlar cezalandırılacak
Kuzuyayla’da kar keyfi!
Körfezli güreşçiler 4 madalyayı kaptı
Gebze Ticaret Odası’ndan dış pazarlara yönelik yeni temaslar
Kamyoncu esnafı enflasyonun dişlileri arasında eziliyor
Erdoğan istedi, bayram tatili 9 gün oldu!
Suriyeli sayısı azaldı mı?
Başkan şampiyon güreşçiyi makamında ağırladı
İZGİM’de sertifika sevinci
Zeytinoğlu: Sanayicimiz üzerindeki maliyet baskısının azaltılmasını temenni ediyoruz
Kocaeli'de Hıdırellez böyle kutlanacak
1944 ruhu Kocaeli’de yeniden canlandı!
10 sektörden 9’unda üretim yavaşladı
Derince’de özel bir buluşma
Kocaeli Ticaret Odası imalat sektörünü o konuda bilgilendirdi
İzmit’te Kadın Elim Kooperatifi, kadınları sanatla buluşturacak
Böyle yargılama olur mu?
Gıda fiyatları uçuşa mı geçecek?
4 aylık enflasyon farkı belli oldu
Büyükakın’dan Hıdırellez mesajı
Eski bina ve su tesisatlarına dikkat!
İsmail Sarıca 88 yaşında hayatını kaybetti
