Suriyeliler Suriye'ye yağma yapmak için dönüyorlar!
Gündem, 12 Aralık 2024 19:48Sözcü TV'de Arena programına katılan Zafer Partisi lideri Özdağ, Suriye'ye yönelik yaptığı değerlendirmede, 'geri dönüşlerin' yanıltıcı olduğunu savunarak "Bölgeye yağma için gidiyorlar" dedi.
Suriye'de diktatör Beşar Esad'a karşı harekete geçen terör örgütü Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) ve Suriye Milli Ordusu'nun (SMO) ilerleyişi sonucu 61 yıllık Baas rejiminin sonunu getirdi ve devrik lider ülkeden kaçarak Rusya'ya sığındı.
Esad'ın kaçmasının ardından ise Türkiye'deki Suriyelilerin ülkelerine dönüp dönmeyeceği merak konusu olurken yılların deneyimi Uğur Dündar ile Arena programına katılan Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Özdağ, Sözcü TV ekranlarında şunları söyledi:
"*Şöyle bir hava yaratılmaya çalışılıyor: Sanki bütün Suriyeliler sınırlara yığılmış, Suriye’ye gidiyorlar ve Türkiye’de neredeyse Suriyeli kalmamış gibi. Ancak bu, son derece yanıltıcı bir tablo.
*Örneğin, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Suriye’ye geçişlerin iki katına çıktığını söyledi. Gazeteci Ali Çağatay’ın yaptığı bir araştırmaya göre, yıllardır, çatışmaların başladığı dönemden bu yana, ortalama günlük 315 kişi Suriye’ye gidiyor. Yani bu kişiler gidip geliyor, ancak ortalama bu seviyede kalıyor.
'GİDENLER AİLELER DEĞİL'
*Son 10 günü ele alırsak, bu sayı 3.150 kişi yapar. Ancak şu an bu geçişler de azalmış durumda. Gidenler ise genelde aileler değil, ailelerin içinden seçilen kişiler.
*Peki, bu kişiler neden gidiyor? Birinci neden, biraz önce izlediğimiz bir gencin ifade ettiği gibi, “Malıma, mülküme ne oldu?” diye görmek istemeleri. Aileler, “Önce git, bir bak bakalım,” diyor. Ama aile burada kalmaya devam ediyor.
*İkinci neden ise Suriyelilerle yapılan temaslarda ortaya çıkan şu durum: Bölgeye gidenlerin bir kısmı, savaş zamanının aynı zamanda Orta Doğu’da yağma zamanı olması nedeniyle, yağma için gidiyor. Bunu Türkiye’de kalan Suriyeliler de ifade ediyor.
*Peki, Türkiye’de şu anda ne kadar Suriyeli var? Ali Yerlikaya’nın açıklamasına göre, 2 milyon 900 bin civarında. Ama burada şunu sorgulamak gerekiyor: Örneğin, 14-28 Mayıs 2023 seçim sürecinde, Zafer Partisi Genel Merkezi’ne Numan Kurtulmuş geldi ve ikinci tur için görüşmeler yaptı. O dönem Türkiye’de 5 milyon civarında Suriyeli olduğu ifade ediliyordu. Eğer Ali Yerlikaya’nın söylediği doğruysa, o tarihten bugüne kadar 2 milyon Suriyelinin geri dönmüş olması gerekiyor.
*Peki, nereye döndüler? Bu rakam doğru değil. Buradaki Suriyelilerle ilgili açıklanan sayılarda ciddi bir tutarsızlık var.
*Geri dönüşlerle ilgili ortaya çıkarılan tablo da gerçeği yansıtmıyor. İktidar ne diyordu? “Biz Suriyelileri göndereceğiz. Türk ekonomisi başka türlü bu krizden çıkamaz. İşsizlik sorununu bu şekilde çözebiliriz. Gıda fiyatlarını ancak böyle düşürebiliriz.” Ancak bugün gelinen noktada, bu söylemlerden çok farklı bir tablo var.
*Eğer hükümet bu konuda samimi ve yasaları uygulama niyetindeyse, yönetmeliklere uygun bir planlama yapması gerekiyor. Ancak şu an için böyle bir irade ya da somut bir adım ortada görünmüyor."
Gündem, 12 Aralık 2024 19:48
Yorumlar (1)
leo
bu dananın anası babası kim acaba...öküz oğlu öküz...yabşak sevin işte adamlar kendileri gidiyor..senin oyuncağın elinden alındı tabi..12 Aralık 2024 19:48
Saadetliler Gebze’de toplandı: Sesleri gür çıkacak!
Büyükakın: Gençler bizim en kıymetlilerimiz
Vali Aktaş, AKP İzmit İlçe Başkanı Dokuzlar’ı işyerinde ziyaret etti
Kocaeli’de Sevgililer Günü’ne özel sıra gecesi
Kocaeli’de İtfaiye Depo Binası Projesi ne durumda?
Altın fiyatlarında yeni rekor için tarih verildi
AKP ve MHP’liler Dilovası’nda o açılışta bir araya geldi
Binlerce çocuk Okula Bi’ Mola’da stres attı
İzmit’te Ramazan davulcuları için başvurular başladı
İşte yoksulluğun fotoğrafı
Öcalan mezara kavuşana kadar buradayız
Çayırova’da kumar bağımlılığıyla böyle mücadele ediliyor
Körfez meclisinde hangi kararlar alındı?
Yine Sanat Kafe, yine kültürel etkinlik!
İzmitlilerden OYAK Genel Müdürü Yalçıntaş’a ziyaret
Körfez üvey evlat mı?
Bakanlık onayı olmadan zam yok!
Kartepe’de moloz tepkisi
TÜİK'in enflasyonu düşük gösterme oyunu!
Uyuşturucuyla mücadele önergesini AKP ve MHP reddetti
Başkan Büyükakın’a Sapanca Gölü’ndeki çamur temizlensin çağrısı
Başkan Hürriyet’ten Gölkay Park açıklaması
Artık ne DEM’e, ne de İmralı’daki caniye ihtiyaç kalmamıştır
Esnafın tüm mal varlığına haciz konuyor
Gölcük Hükümet Konağı hizmette
Tansu Özcan ya sabır çekti!
İzmit Belediyesi diyetisyeninden öğrencilere güçlerine güç katacak öneriler!
Kocaeli’de doğaseverler Flamingo Şenliği’nde buluştu
Çayırova Meclisi’nde üç gündem maddesi karara bağlandı
Kocaeli’de barajdaki seviye yükseldi, Sapanca Gölü’nden su alımı da durduruldu
Büyükakın’dan Anne Şehir Merkezleri’nin sayısı artacak mesajı
Çimsa’dan ihracata 1,5 milyar dolarlık katkı
Derince’de tiyatro toplulukları için ücretsiz kayıtlar başladı
Gebze Ticaret Odası Başkanı Aslantaş da Mısırlı iş insanları ile bir araya geldi
Barış Manço, Gölcük’te şarkıları ile anılacak
Kocaeli’de Ramazan pidesi küçüldü!
Enflasyon yoluyla maaş zammı gasp edildi
Zeytinoğlu enflasyon ve dış ticaret verilerini değerlendirdi
Allah Erdoğan'a vicdan versin'
