Suriyeliler Suriye'ye yağma yapmak için dönüyorlar!
Gündem, 12 Aralık 2024 13:59Sözcü TV'de Arena programına katılan Zafer Partisi lideri Özdağ, Suriye'ye yönelik yaptığı değerlendirmede, 'geri dönüşlerin' yanıltıcı olduğunu savunarak "Bölgeye yağma için gidiyorlar" dedi.
Suriye'de diktatör Beşar Esad'a karşı harekete geçen terör örgütü Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) ve Suriye Milli Ordusu'nun (SMO) ilerleyişi sonucu 61 yıllık Baas rejiminin sonunu getirdi ve devrik lider ülkeden kaçarak Rusya'ya sığındı.
Esad'ın kaçmasının ardından ise Türkiye'deki Suriyelilerin ülkelerine dönüp dönmeyeceği merak konusu olurken yılların deneyimi Uğur Dündar ile Arena programına katılan Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Özdağ, Sözcü TV ekranlarında şunları söyledi:
"*Şöyle bir hava yaratılmaya çalışılıyor: Sanki bütün Suriyeliler sınırlara yığılmış, Suriye’ye gidiyorlar ve Türkiye’de neredeyse Suriyeli kalmamış gibi. Ancak bu, son derece yanıltıcı bir tablo.
*Örneğin, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Suriye’ye geçişlerin iki katına çıktığını söyledi. Gazeteci Ali Çağatay’ın yaptığı bir araştırmaya göre, yıllardır, çatışmaların başladığı dönemden bu yana, ortalama günlük 315 kişi Suriye’ye gidiyor. Yani bu kişiler gidip geliyor, ancak ortalama bu seviyede kalıyor.
'GİDENLER AİLELER DEĞİL'
*Son 10 günü ele alırsak, bu sayı 3.150 kişi yapar. Ancak şu an bu geçişler de azalmış durumda. Gidenler ise genelde aileler değil, ailelerin içinden seçilen kişiler.
*Peki, bu kişiler neden gidiyor? Birinci neden, biraz önce izlediğimiz bir gencin ifade ettiği gibi, “Malıma, mülküme ne oldu?” diye görmek istemeleri. Aileler, “Önce git, bir bak bakalım,” diyor. Ama aile burada kalmaya devam ediyor.
*İkinci neden ise Suriyelilerle yapılan temaslarda ortaya çıkan şu durum: Bölgeye gidenlerin bir kısmı, savaş zamanının aynı zamanda Orta Doğu’da yağma zamanı olması nedeniyle, yağma için gidiyor. Bunu Türkiye’de kalan Suriyeliler de ifade ediyor.
*Peki, Türkiye’de şu anda ne kadar Suriyeli var? Ali Yerlikaya’nın açıklamasına göre, 2 milyon 900 bin civarında. Ama burada şunu sorgulamak gerekiyor: Örneğin, 14-28 Mayıs 2023 seçim sürecinde, Zafer Partisi Genel Merkezi’ne Numan Kurtulmuş geldi ve ikinci tur için görüşmeler yaptı. O dönem Türkiye’de 5 milyon civarında Suriyeli olduğu ifade ediliyordu. Eğer Ali Yerlikaya’nın söylediği doğruysa, o tarihten bugüne kadar 2 milyon Suriyelinin geri dönmüş olması gerekiyor.
*Peki, nereye döndüler? Bu rakam doğru değil. Buradaki Suriyelilerle ilgili açıklanan sayılarda ciddi bir tutarsızlık var.
*Geri dönüşlerle ilgili ortaya çıkarılan tablo da gerçeği yansıtmıyor. İktidar ne diyordu? “Biz Suriyelileri göndereceğiz. Türk ekonomisi başka türlü bu krizden çıkamaz. İşsizlik sorununu bu şekilde çözebiliriz. Gıda fiyatlarını ancak böyle düşürebiliriz.” Ancak bugün gelinen noktada, bu söylemlerden çok farklı bir tablo var.
*Eğer hükümet bu konuda samimi ve yasaları uygulama niyetindeyse, yönetmeliklere uygun bir planlama yapması gerekiyor. Ancak şu an için böyle bir irade ya da somut bir adım ortada görünmüyor."
Gündem, 12 Aralık 2024 13:59
Yorumlar (1)
leo
bu dananın anası babası kim acaba...öküz oğlu öküz...yabşak sevin işte adamlar kendileri gidiyor..senin oyuncağın elinden alındı tabi..12 Aralık 2024 13:59
Euro cinsinden asgari ücret artışında Türkiye en düşük ikinci ülke
Kartepe’de karavan parkı sinek avlıyor!
Adapazarı-Gebze treni daha fazla kişiye hizmet verebilir
Başkan Gökçe: En büyük hedefimiz üreticiyi desteklemek
Bir Şehir Hastanesi yerine 25 tane semt hastanesi yapılırdı!
KOTO ile Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Sağlık Komitesi’nden işbirliği mesajı
Zeray GYO’nun halka arzına 2 kat talep
İzmit’te 3 gün bu saatler arasında elektrikler kesilecek
Hısım akraba yönetimi!
Körfez’de NİMOSK Karting Yarışı ilgi ve heyecanla takip edildi
Anahtar Partisi Karamürsel İlçe Yürütme Kurulu toplandı
Belediye Başkanı Gülşah Durbay amansız hastalığa yenildi
Belediyeyi eleştiren gazetecilere ağır hakaretler etti
Karşılıksız çeklerde rekor artış
Kışın araç sahiplerinin bu ihmali binlerce liralık masraf çıkarıyor!
Köfteci Yusuf'ta dönerin içinden çivi çıktı!
Kartepe’nin sahibi yok!
Gölcük’te Bilgin Caddesi yenilendi
Ebru Teğmen ünlü iş insanının şirketinde işe başladı
Suça karışmamış PKK'lı ifadesi hangi aklın, hangi hukukun ürünü?
Emekli maaşıyla yaşamını sürdüremediği için çöplerden kağıt topluyor
Kocaeli’nin geleceğini şekillendiren yatırımlar
KOÜ’de servis araçları kullandırılmayan personellere yol masrafları ödensin!
Vali Aktaş, MÜSİAD’ın o programına katıldı
TMO'da rekor zarar! Çiftçi topraktan kopartılıyor
Telefon ve bilgisayar alacaklar dikkat!
21 ile kar yağacak, Kocaeli'ye rötarlı gelecek!
Dolandırıcılardan yeni tuzak!
Sahte dolar şoku! 50 ve 100'lükleri kimse almıyor
Emeklilerin maaş zammı tablosu ortaya çıktı
Büyükakın, Gebze Eskihisar Kavşağı'nda o projeyi yerinde inceledi
Ercan’dan Dokuzlar’a: Yüzsüzlük gizlenen raporlardadır
GEBKİM OSB standına perakende ve sanayi temsilcilerinden yoğun ilgi
Kardelen Hareketi’nde vefa İstanbul’da bir semt değil!
Fatih Erbakan'dan sert sözler!
AKP’li Dokuzlar, Hürriyet’i hedef aldı
Fevziye Cami Park alanı yenileniyor
MHP Dilovası’nda hanelere misafir oluyor
Çayırova’nın genç basketbolcuları Play-Off oynamaya hak kazandı
