Suriyeliler Suriye'ye yağma yapmak için dönüyorlar!
Gündem, 12 Aralık 2024 10:44Sözcü TV'de Arena programına katılan Zafer Partisi lideri Özdağ, Suriye'ye yönelik yaptığı değerlendirmede, 'geri dönüşlerin' yanıltıcı olduğunu savunarak "Bölgeye yağma için gidiyorlar" dedi.
Suriye'de diktatör Beşar Esad'a karşı harekete geçen terör örgütü Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) ve Suriye Milli Ordusu'nun (SMO) ilerleyişi sonucu 61 yıllık Baas rejiminin sonunu getirdi ve devrik lider ülkeden kaçarak Rusya'ya sığındı.
Esad'ın kaçmasının ardından ise Türkiye'deki Suriyelilerin ülkelerine dönüp dönmeyeceği merak konusu olurken yılların deneyimi Uğur Dündar ile Arena programına katılan Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Özdağ, Sözcü TV ekranlarında şunları söyledi:
"*Şöyle bir hava yaratılmaya çalışılıyor: Sanki bütün Suriyeliler sınırlara yığılmış, Suriye’ye gidiyorlar ve Türkiye’de neredeyse Suriyeli kalmamış gibi. Ancak bu, son derece yanıltıcı bir tablo.
*Örneğin, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Suriye’ye geçişlerin iki katına çıktığını söyledi. Gazeteci Ali Çağatay’ın yaptığı bir araştırmaya göre, yıllardır, çatışmaların başladığı dönemden bu yana, ortalama günlük 315 kişi Suriye’ye gidiyor. Yani bu kişiler gidip geliyor, ancak ortalama bu seviyede kalıyor.
'GİDENLER AİLELER DEĞİL'
*Son 10 günü ele alırsak, bu sayı 3.150 kişi yapar. Ancak şu an bu geçişler de azalmış durumda. Gidenler ise genelde aileler değil, ailelerin içinden seçilen kişiler.
*Peki, bu kişiler neden gidiyor? Birinci neden, biraz önce izlediğimiz bir gencin ifade ettiği gibi, “Malıma, mülküme ne oldu?” diye görmek istemeleri. Aileler, “Önce git, bir bak bakalım,” diyor. Ama aile burada kalmaya devam ediyor.
*İkinci neden ise Suriyelilerle yapılan temaslarda ortaya çıkan şu durum: Bölgeye gidenlerin bir kısmı, savaş zamanının aynı zamanda Orta Doğu’da yağma zamanı olması nedeniyle, yağma için gidiyor. Bunu Türkiye’de kalan Suriyeliler de ifade ediyor.
*Peki, Türkiye’de şu anda ne kadar Suriyeli var? Ali Yerlikaya’nın açıklamasına göre, 2 milyon 900 bin civarında. Ama burada şunu sorgulamak gerekiyor: Örneğin, 14-28 Mayıs 2023 seçim sürecinde, Zafer Partisi Genel Merkezi’ne Numan Kurtulmuş geldi ve ikinci tur için görüşmeler yaptı. O dönem Türkiye’de 5 milyon civarında Suriyeli olduğu ifade ediliyordu. Eğer Ali Yerlikaya’nın söylediği doğruysa, o tarihten bugüne kadar 2 milyon Suriyelinin geri dönmüş olması gerekiyor.
*Peki, nereye döndüler? Bu rakam doğru değil. Buradaki Suriyelilerle ilgili açıklanan sayılarda ciddi bir tutarsızlık var.
*Geri dönüşlerle ilgili ortaya çıkarılan tablo da gerçeği yansıtmıyor. İktidar ne diyordu? “Biz Suriyelileri göndereceğiz. Türk ekonomisi başka türlü bu krizden çıkamaz. İşsizlik sorununu bu şekilde çözebiliriz. Gıda fiyatlarını ancak böyle düşürebiliriz.” Ancak bugün gelinen noktada, bu söylemlerden çok farklı bir tablo var.
*Eğer hükümet bu konuda samimi ve yasaları uygulama niyetindeyse, yönetmeliklere uygun bir planlama yapması gerekiyor. Ancak şu an için böyle bir irade ya da somut bir adım ortada görünmüyor."
Gündem, 12 Aralık 2024 10:44
Yorumlar (1)
leo
bu dananın anası babası kim acaba...öküz oğlu öküz...yabşak sevin işte adamlar kendileri gidiyor..senin oyuncağın elinden alındı tabi..12 Aralık 2024 10:44
Binlerce kişinin emekli maaşları iptal edildi
Bir haftada 33 kişi boğulmaktan kurtarıldı!
Dev temizlik şirketi de iflas etti
AKP'nin elinde topluma söyleyecek bir öyküsü kalmadı
Bir başkan daha tutuklandı
Anaokulunda çocukları sopayla dövdü!
Dağ başında gençleri keyiflendiren etkinlik
Yeniden Refah Gebze’de Bilikçi seçilmiş başkan
Çayırovalı genç tiyatrocular büyük alkış aldı!
Erdoğan, Akın Gürlek'e fırça mı attı?
Körfez GB’de karatecilerin kuşak sevinci!
Kocaeli artık sanayi kenti değil mi?
Hayvan yeminin yarısı Ormanya’dan
Kapanca Festivali, özel sergilere ev sahipliği yapacak
On binlerce kişi Fuar Park’a akın etti!
SEDAŞ Genel Müdürü Gökay Fatih Danacı, KOTO’da ağırlandı
Kocaeli vekili Gergerlioğlu’ndan TFF için bağımsız denetim çağrısı
Harikalar Sahili’nde uçurtmalar babalar için uçtu!
TCDD de borca battı!
İzmit Alışveriş Festivali başlıyor
Yine çete baskını: Dönen para 10 milyar TL
Ülkücüler Şile’deki bu düğünde buluştu!
Milyonlarca öğrencinin beklediği haber!
Genç kız kendisini iple tavana asarak canına kıydı
Şehit Özcan Kan Fen Lisesi festivalinde robot sahne aldı!
Öğretmenler yerde sürüklendi
Kapalıya imha paylaşımı yapan her yerde aranıyor!
Sanat Kafe'de önemli bir buluşma daha
Otoyolun o noktası 24 saat trafiğe kapatılacak!
Büyükakın’dan müjde: Akvaryum bir hafta daha ücretsiz
Durmak yok taşınmazların satışına devam
Yeni mezunlar ve iş arayanlar Kılavuz Kariyer ile yine sertifikalandırıldı
Lunaparkta çarpışan araba kapma yarışı!
Gölcük’te özensiz iş! Mazgal konulmadı
Paketli gıda almadan önce iki kere düşünün!
Dev akvaryumu ilk günde 15 bin kişi ziyaret etti
Havalimanı milyonları yutuyor!
Pazar kahvaltısı bile lüks oldu!
Başkan Hürriyet’ten davet var! Herkesi Kapanca Sokak Festivaline bekliyoruz
