İşte DİSK'in asgari ücret teklifi
Ekonomi, 09 Aralık 2024 13:36Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, yarın başlayacak asgari ücret maratonu öncesi asgari ücretteki istek ve taleplerini sıraladı. DİSK-AR tarafından yayımlanan asgari ücret araştırmasıyla sendikanın asgari ücret talebi de belli oldu.
Yarın resmi olarak başlayacak asgari ücret görüşmeleri öncesinden taraflardan istek ve talepler gelmeye devam ediyor.
Son olarak Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) bugün yayımladığı "Asgari Ücret Araştırması 2025" ile asgari ücrete dair istek ve taleplerini dile getirdi.
DİSK; işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda resmi olarak komisyonda bulunmasa da asgari ücretle ilgili geniş kapsamlı bir rapor yayımladı ve taleplerini sıraladı.
ASGARİ ÜCRET BEKLENTİLERİNİ AÇIKLADI
DİSK-AR tarafından yapılan araştırmada, sendikanın asgari ücret beklentisine yer verildi.
Araştırmada konuya ilişkin olarak "Asgari ücret artışında yoksulluk sınırı bir kriter olarak dikkate alınmalı ve hanede iki çalışan olması varsayımından hareketle asgari ücret en az yoksulluk sınırının yarısı civarında olmalıdır" denildi.
TÜRK-İŞ tarafından yapılan açlık-yoksulluk sınırı araştırmasının sonuçlarına göre kasım ayında sınırı 66 bin 976 olarak açıklandı.
Bu veri üzerinden hesaplandığında DİSK'in asgari ücret talebi yaklaşık 33 bin 500 TL'ye işaret etti.
Yüksek enflasyon koşullarında yılda bir kez asgari ücret belirlenmesi çalışanları kayba uğrattığı belirtilen araştırmada "Bu nedenle enflasyon tek haneli oranlara düşünceye kadar asgari ücretin yılda birkaç kez belirlenmesi zorunludur" ifadelerine yer verildi.
KAMU- ÖZEL SEKTÖR FARKINA DEĞİNDİ
Araştırmada ayrıca özel sektör işçileri ile kamu görevlileri arasındaki ücret makasına dikkat çekildi.
2024 Kasım itibarıyla en düşük memur maaşının 39 bin TL, kamu işçilerinin en düşük çıplak brüt ücreti brüt 41 bin TL (net yaklaşık 33 bin TL) civarında olduğu belirtilerek devletin özel sektördeki işçilerle kamu işçileri ve kamu görevlileri arasında ayrım yapmasının Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğu kaydedildi.
Araştırmada "Bu nedenle işçi, memur ile emeklilerin asgari ücret, maaş ve aylıkları aynı olmalıdır. Asgari ücret en az kamu işçisi ücreti ve an az memur maaşı dikkate alınarak hesaplanmalıdır" ifadelerine yer verildi.
İLK TOPLANTI YARIN YAPILACAK
İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2025'te geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ilk toplantısını yarın saat 16.00'da yapacak.
Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı, dolaylı ise toplumun tamamını ilgilendiren yeni asgari ücretin belirlenmesine yönelik süreç, yarın resmi olarak başlayacak.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğindeki toplantıda, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için TÜRK-İŞ temsil edecek.
İşveren heyetinin başkanlığını TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, işçi heyetinin başkanlığını ise TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar yapacak.
Ağar'ın başkanlığındaki işçi heyetinde bu yıl aşçı Selma Sayın, kuaför Nihan Koçak, Karayolları'nda taşeron işçi Durmuş Öztürk ve basın mensubu Sezer Özseven yer alacak.
Ekonomi, 09 Aralık 2024 13:36
Yorumlar (0)
SEDAŞ’tan başarılı çalışanlara ödül
İzmit Belediyesi’nden okullarda öğrencileri beslemeye devam
Kartepelilere seçimde verilen söz unutuldu!
Vali Aktaş, KOTO Başkanı Bulut’u ağırladı
Tüketici kötümser
Başkan Bıyık’tan GTO seçimi öncesi adaylara ziyaret
Çiftçilere yüzde 50 hibeli tohum
Derince’nin Afet Mutfağı’nda sona gelindi
Hyundai Motor Türkiye ile Kocaeli Üniversitesi el ele verdi!
Katlı otopark belediye binasına dönüştürüldü
İHH Dilovası’nda çocukları sevindirdi!
Kocaeli Büyükşehir’den okullara 7,3 milyon TL’lik boya
Başkan Çiftçi film setine konuk oldu
Saffet Sancaklı’nın eski koruması intihar mı etti?
Bunun adı vatandaşı soyma planıdır
Deniz kardeşim diyen imama soruşturma!
İstanbulluoğlu da Kocaeli’deki Aktif International Hastanesi’nin doktoru oldu
İzmit Yeşilova’da gençlere yeni bir buluşma alanı geliyor!
OYAK Çimento’nun o fabrikasından büyük başarı!
Erdoğan'ın yeniden adaylığının önü açılacak
Bu fotoğrafta kaç yanlış var?
Zeytinoğlu sanayi kapasite kullanım oranını değerlendirdi
Tramvay yolunda yangın riski
Dilovası’nda Enver Yıldırım, sporcuların madalya heyecanına ortak oldu
GTO, İstanbul’daki fuarda Gebze iş dünyasını temsil etti
İzmit’te AKP’lileri buluşturan piknik
Başkan Söğüt, haftaya o okulu ziyaret ederek başladı
Değirmendere’nin en güzel sesi seçildi!
Profesör Cengiz İpek hayatını kaybetti
Derince’de Gaziler Günü iki ayrı törenle kutlandı
Ya tamamlayın, ya da yıkıp çocuk parkı yapın!
Bizim Köy’de doğa yürüyüşüne devam
Üçlü ittifak tamam mı?
Körfez Tütünçiftlik sahilinden 1 ton atık çıktı
Kocaeli tarımında çifte hasat
Dolar ve Euro güne nasıl başladı?
İmamoğlu'ndan korktukları kadar Allah'tan korkmuyorlar!
Bütçe açığı köprü satışıyla da kapanmaz
Vali Aktaş o köydeki mevlit programına katıldı
