Kanser hastasına denetimli serbestlik hakkını vermiyorlar!
Siyaset, 29 Kasım 2024 02:19DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, TBMM Genel kurulda yaptığı konuşmada İnsan Hakları İnceleme Komisyonunun işlevsiz olduğunu söyledi. 28. dönemde İnsan Hakları İnceleme Komisyonuna 477 başvuru yaptığını belirten Gergerlioğlu, Cezaevi Gözlem Kurullarının ikinci bir mahkeme olarak kararlar vererek mahpusları mağdur ettiğini söyledi.
İNSAN HAKLARINI İNCELEME KOMİSYONU İŞLEVSİZ!
Cumhur İttifakının cezaevlerindeki gözlem kurullarını ikinci mahkeme olarak gördüğünü söyleyen Gergerlioğlu, “Elimde çok önemli bir belge var. Bu belgeyi bana İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Sayın Derya Yanık gönderdi. Biz kendisine "Gözlem kurullarında denetimli serbestlik, şartlı tahliye niye verilmiyor?" diye sorduğumuzda, yargı kurumu gibi gördüğünü ifade ediyor. Gözlem kurulu ile ilgili sorulara "Biz mevzuat yazarak göndeririz, cezaevine bu konuyu sormayız; mevzuatı yazarız, mağdur kişiye göndeririz." diye cevap veriyor. Oysa cezaevine sorması gerekiyor, orası bir yargı kuruluşu değil, Anayasa madde 138'e ait bir yer değil; idari kurul, çok net, belli bir şey fakat Sayın Başkan bu konuda ısrar ediyor.” ifadelerini kullandı. Gergerlioğlu, “İnsan Haklarını İnceleme Komisyonundaydım önceki dönem, bu dönem girmedim özellikle çünkü işlevsiz bir yer. Bu komisyona yine de en çok başvuruyu geçen dönem ben yaptım bir umutla ve fakat ihlalleri gidermediklerini gördük, oradaki sorun uzmanlarda falan değil, başkanlarda.” şeklinde konuştu.
KANSER HASTASINA DENETİMLİ SERBESTLİK HAKKINI VERMİYORLAR!
İstatistiklere bakıldığında geçen dönem 15.383 başvurunun 9.247'sinin cezaevleriyle ilgili olduğunu aktaran Gergerlioğlu, “Bu dönemde Meclisteki tüm milletvekilleri 800 başvuru yapmış, ben 477 başvuru yapmışım. Yani İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu hakkında eleştiri yapmaya da hakkım var sanırım çünkü yakinen biliyorum, çok büyük usulsüzlükler var.” ifadelerini kullandı. Gergerlioğlu, “Bu kadar ağır ihlallerin olduğu bir yer hakkında bize özellikle bilgi vermemeye çalışıyor. Örnek olarak Sincan cezaevlerinde insanlara denetimli serbestlik, şartlı tahliye verilmiyor. Gidip görüyoruz orada mahpusları, kanser hastası olanlar var. Turgay Doğan, T tipi cezaevinde. Sekiz aydır denetimli serbestliği verilmiyor fakat kanser hastası, ölmek üzere olan bir şahıs, özellikle verilmiyor. Bu kadar bir inat var. İnsan Hakları İnceleme Komisyonuna diyoruz ki: "Sorun, cezaevi neden vermiyor?" sormuyorlar. Adam kanserden ölecek, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu güya, umurunda değil.” dedi. Başka istatistiklere de baktığını belirten Gergerlioğlu, İnsan Hakları İnceleme Komisyonunun 24'üncü dönemde 7, 26'ncı dönemde 20, 27'nci dönemde ve 28'inci dönemde hiç suç duyurusunda bulunmamış. İnsan haklarıyla ilgili hiçbir sorun yok, suçüstü yakalananlarla ilgili de hiçbir suç duyurusu yok.” dedi.
YAPMALARI GEREKEN HİÇBİR ŞEYİ YAPMIYORLAR!
4/(b) Kanununu incelediğini belirten Gergerlioğlu, “Uluslararası insan hakları sözleşmeleri ile Anayasa'mız ve yasalarımız arasındaki uyum konusunda önerilerde bulunmak gerektiği söyleniyor. Böyle bir şey yapmıyorlar. 4/(c) maddesine baktım, Meclise gelen yasalarla ilgili insan hakları çerçevesinde bir öneride bulunuyor mu? Hayır, 4/(c)'de de bir şey yok. İnsan hakları gelişmelerini takip ediyor mu? Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi rapor yayınladı 7 Kasımda, onunla ilgili de tek bir açıklaması yok. Bu Komisyon ne yapıyor arkadaşlar? Buraya getirilen başkanlar ne yapıyor? Çok ilginç bir şey. İnsan hakları uygulamalarıyla ilgili iyileştirme önerme, 4/(d); bununla ilgili de hiçbir şey görmedim. İlgili mercilere iletilme olayı var mı? Mesela cezaevinde bir ihlal gördü "Adalet Bakanlığı cezaevinde şu ihlal var." diyor mu? Hayır, onu da demiyor, 4/(e) maddesini de yapmıyor. Çeşitli kurumlardan bilgi isteme meselesi tek tük var, yakinen biliyorum çünkü en çok başvuruyu yapan kişiyim.” ifadelerini kullandı.
GÖZLEM KURULU YARGI KURUMU DEĞİLDİR!
Gergerlioğlu, “İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu mu, insan haklarını ihlal komisyonu mu? El insaf! Böyle bir komisyon olabilir mi? Başvuruyorsunuz, sanki ortalık güllük gülistanlık, hiçbir şey yok, gibi cevap veriyorlar. Gerçekte ise insanlar cezaevlerinde inim inim inliyor...” ifadelerini kullandı. İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunun, "Gözlem kurulu yargı kurumudur. Ben oradan hesap soramam." dediğini belirten Gergerlioğlu, “Şu Mecliste gözlem kurulları yargı kurumudur diyecek tek kişi var mıdır? Birçok hukukçu var, sanırım, hiçbiriniz demeyeceksiniz ama lütfen, gidip İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığından insan hakları adına bir şeyler sorun.” dedi.
Siyaset, 29 Kasım 2024 02:19
Yorumlar (0)
Ulaşlı sahili her yağmurda göle dönüyor!
İzmit Sanat Akademisi Müzik Bölümü’nde 21 öğrenci ücretsiz eğitim hakkı kazandı
Körfez Ticaret Odası’nda teşvik, destek ve dönüşüm imkanları ele alındı
Başkan Hürriyet’in 2016’daki uyarıları yeniden gündemde
Darıca’da MHP’lilerden kulüp Başkanı Poyraz’a geçmiş olsun ziyareti
Körfez Gençlerbirliği Basketbol A Takımı kadrosunu güçlendirdi
SEDAŞ’tan başarılı çalışanlara ödül
İzmit Belediyesi’nden okullarda öğrencileri beslemeye devam
Kartepelilere seçimde verilen söz unutuldu!
Vali Aktaş, KOTO Başkanı Bulut’u ağırladı
Tüketici kötümser
Başkan Bıyık’tan GTO seçimi öncesi adaylara ziyaret
Çiftçilere yüzde 50 hibeli tohum
Derince’nin Afet Mutfağı’nda sona gelindi
Hyundai Motor Türkiye ile Kocaeli Üniversitesi el ele verdi!
Katlı otopark belediye binasına dönüştürüldü
İHH Dilovası’nda çocukları sevindirdi!
Kocaeli Büyükşehir’den okullara 7,3 milyon TL’lik boya
Başkan Çiftçi film setine konuk oldu
Saffet Sancaklı’nın eski koruması intihar mı etti?
Bunun adı vatandaşı soyma planıdır
Deniz kardeşim diyen imama soruşturma!
İstanbulluoğlu da Kocaeli’deki Aktif International Hastanesi’nin doktoru oldu
İzmit Yeşilova’da gençlere yeni bir buluşma alanı geliyor!
OYAK Çimento’nun o fabrikasından büyük başarı!
Erdoğan'ın yeniden adaylığının önü açılacak
Bu fotoğrafta kaç yanlış var?
Zeytinoğlu sanayi kapasite kullanım oranını değerlendirdi
Tramvay yolunda yangın riski
Dilovası’nda Enver Yıldırım, sporcuların madalya heyecanına ortak oldu
GTO, İstanbul’daki fuarda Gebze iş dünyasını temsil etti
İzmit’te AKP’lileri buluşturan piknik
Başkan Söğüt, haftaya o okulu ziyaret ederek başladı
Değirmendere’nin en güzel sesi seçildi!
Profesör Cengiz İpek hayatını kaybetti
Derince’de Gaziler Günü iki ayrı törenle kutlandı
Ya tamamlayın, ya da yıkıp çocuk parkı yapın!
Bizim Köy’de doğa yürüyüşüne devam
Üçlü ittifak tamam mı?
