Özdağ, Erdoğan'ı iktidarda tutan kişiyi açıkladı!
Siyaset, 28 Kasım 2024 05:42Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ, MHP’de Türk Milliyetçiliğini yıkmakla suçladığı Devlet Bahçeli’ye sert çıktı. Erdoğan'ın iktidarlığı hakkında da konuşan Özdağ, "Erdoğan, 2018 ve 2023'teki yeniden seçilmesini Bahçeli'nin desteğine borçluydu ve AKP hükümeti bugün MHP sayesinde parlamento çoğunluğunu koruyor" ifadelerini kullandı.
Amerikan dış politikasının en önemli dergilerinden Foreign Policy’de yer alan bir analizde Bahçeli’nin “Türk Milliyetçiliğinin tabularını yıkıyor” yorumuna dikkat çeken Ümit Özdağ sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Foreign Policy, ‘Devlet Bahçeli Türk Milliyetçiliğinin tabularını yıkıyor’ diyor. Hatta tam tercüme paramparça ediyor diyor.
18 sene önce Kasım 2006’da yapılan ve benim MHP Genel Başkan adayı olduğum MHP Kongresi öncesinde. Amerikan büyükelçisi Bahçeli’yi ziyaret etmiş ve ‘Daha uzun yıllar sizinle çalışacağız’ demişti. Bahçeli, Türk milliyetçiliğinin tabularını yıkmadı, MHP’de Türk milliyetçiliğini yıktı.”
Bütün Türk milliyetçilerini ve Atatürkçüleri Zafer Partisi’ne davet eden Ümit Özdağ, “Daha ne lomasını bekliyorsunuz?” diye sordu.
BAHÇELİ TÜRKİYE’Yİ ŞAŞKINA ÇEVİRDİ
Orta Asya-Kafkas Enstitüsü ve İpek Yolu Araştırmaları Programı Ortak Merkezi Kıdemli Üyesi Halil Karaveli tarafından kaleme alınıp Foreign Policy’de yayınlanan analizde özetle şu görüşlere yer verildi:
Ankara'nın aşırı milliyetçi lideri (Bahçeli), PKK lideri Abdullah Öcalan'a şaşırtıcı yaklaşımlarda bulundu; ancak ABD'nin baskısı olmadan hapisteki militanın bir Kürt Mandela'sı olması mümkün olmayabilir.
Türkiye'nin aşırı sağcı Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kilit müttefiki Devlet Bahçeli, 22 Ekim'de, 1978'de kurulan ve 1984'ten beri Türkiye devletine karşı ayaklanan, Türkiye'nin yanı sıra ABD ve Avrupa Birliği tarafından terör örgütü olarak listelenen yasadışı Kürdistan İşçi Partisi'nin (PKK) lideri Abdullah Öcalan'ın, şiddetten vazgeçip örgütü dağıtırsa şartlı tahliye edilmesi gerektiğini öne sürerek ülkeyi şaşkına çevirdi.
Bahçeli, 2000 yılında, Şubat 1999'da Kenya'nın başkenti Nairobi'de yakalanıp Türkiye'ye iade edildikten sonra idam cezasına çarptırılan Öcalan'ın infazına ilişkin moratoryumu kabul etti . (İdam cezası 2002'de müebbet hapse çevrildi.)
2016’YA KADAR AKP’YE MUHALİFTİ
Bahçeli, 2002'de İslamcı muhafazakar Adalet ve Kalkınma Partisi'ni (AKP) iktidara getiren ani seçim çağrısında bulunarak Ecevit'in koalisyon hükümetinin düşüşünü hızlandırdı ; o zamandan beri ülkeyi 20 yıldan fazla yönetti. Ancak MHP, 2016'ya kadar muhalefetin bir parçası olarak kaldı.
AKP iktidarının 2013-2015 yılları arasında Öcalan ile barış müzakerelerine girişmesi üzerine Bahçeli, barış sürecini kınayarak, “AKP ile PKK arasında hiçbir fark kalmadı” demişti .
2016'da, Erdoğan'ın eski müttefikleri olan İslamcı din adamı Fethullah Gülen'in takipçileri Erdoğan'a karşı bir darbe düzenlediğinde, Bahçeli rotasını değiştirdi. Darbe başarısız oldu, ancak Türk devleti derinden parçalanmıştı ve gücünü ve otoritesini güçlendirmek zorunluydu. Bunu akılda tutarak, Bahçeli Erdoğan'ı başkanlık sistemine geçmeye çağırdı ve 2018'de AKP ve MHP, AKP için hayati önem taşıyan resmi bir ittifaka girdi.
ERDOĞAN İKTİDARINI BAHÇELİ’YE BORÇLU
Gerçekten de Erdoğan, 2018 ve 2023'teki yeniden seçilmesini Bahçeli'nin desteğine borçluydu ve AKP hükümeti bugün MHP sayesinde parlamento çoğunluğunu koruyor.
Bugün, hem iç siyasi kaygılar hem de bölgesel gelişmeler Erdoğan hükümetini Kürt politikasını yeniden gözden geçirmeye zorladı.
Bahçeli , Türkiye'nin toprak kaybını önlemek için bu girişimi yapmak zorunda kaldığını düşünüyor .
Ortadoğu'daki savaş ve kaos, Türk elitini, Erdoğan'ın ifadesiyle , iç etnik gerginlikleri yatıştırarak "iç cepheyi güçlendirme" ihtiyacına karşı duyarlı hale getirdi. Ancak Erdoğan, Bahçeli ve milliyetçi görüşü kızdırma riskini göze alamazdı. Ayrıca, Türk milliyetçiliğinin başlıca savunucusu olan partinin onayı olmadan Kürt siyasi hareketine yeni bir açılımla başarılı olmayı gerçekçi bir şekilde umamazdı.
1990'ların başında Güney Afrika'nın de Klerk'i gibi Bahçeli de ihanetten yakınan radikal milliyetçilerle uğraşmak zorunda. Bahçeli buna karşılık milliyetçi muhalefeti gerçekçi olmaya ve sonunda Kürt gerçekliğiyle yüzleşmeye çağırdı. Kasım ayının başlarında MHP'nin parlamento grubuna yaptığı bir konuşmada Öcalan'ı hapiste tutmanın Kürt seçmenlerin görüşlerini paylaşan temsilcileri parlamentoya yeniden seçmesini engellemediğini belirtti.
ÖCALAN’IN ETKİSİZLİĞİNİ YAKINDA ANLAR
Bahçeli, Öcalan'ın Nelson Mandela'nın de Klerk'e yaptığı gibi Türkiye'nin muhatabı olabileceğini umuyor gibi görünüyor. Bahçeli'nin girişimine yanıt olarak Öcalan, aynı zamanda Türkiye parlamentosunda DEM Partisi üyesi olan yeğeninin ilettiği bir mesajda, "koşullar ortaya çıkarsa, bu süreci kavga ve şiddetten yasal ve siyasi bir platforma çekmek için teorik ve pratik güce sahibim" dedi Ancak henüz böyle koşulların oluşmadığı hemen anlaşıldı. Bahçeli, Öcalan'ın Mandela'nın yaptığı gibi otoriteye sahip olmadığını yakında keşfedebilir. Ancak Mandela'ya 1985'te benzer bir şartlı tahliye anlaşması teklif edilmişti ve o bunu reddetmişti. Öcalan, Mandela'nın reddetmesini taklit etmeye bile çalışıyor olabilir. De Klerk onu 1990'da serbest bırakana kadar Afrika Ulusal Kongresi silahlı mücadeleye olan bağlılığını yeniden gözden geçirmeyi ve sonunda askeri kanadı uMkhonto weSizwe'yi dağıtmayı kabul etmedi. Mandela, siyasi tavizler verilene kadar güç kullanımını müzakere etmeyi reddetti ve Öcalan da aynısını yapabilir.
Bahçeli, buna rağmen Öcalan'a yaptığı daveti yineledi ve kapsamlı bir çözüm olasılığını öne sürerek, "Tabular yıkıldıkça ve insanlar görüşlerini özgürce dile getirdikçe, küçük adımlarla güven inşa edebilir ve bir anlaşmadan diğerine ilerleyebiliriz" dedi.
KAYBEDİLMİŞ FIRSAT OLMA RİSKİ
Bahçeli, Türk milliyetçiliğinin tabularını yıktı. Kürt militanlığı ve terörizm karşısında bile Öcalan'a olan teklifini sürdürdü, ancak bu, kaybedilmiş bir fırsata dönüşme riski taşıyor.
Kürt hareketi, Bahçeli'nin açılımına karşılık vermenin ve Türk devletiyle bir güven oluşturma sürecine girmenin kendi çıkarına olduğuna ancak, Suriye'deki özerk PKK bölgesine verdiği destekle Kürtlerin uzlaşmazlığını teşvik eden ABD'nin, Türk-Kürt ihtilafının barışçıl çözümüne yatırım yapmaya karar vermesi halinde varacaktır.
Türkler ve Kürtlerin Suriye'de ve ötesinde ortak bir dava oluşturması Amerika Birleşik Devletleri'nin çıkarınadır. Top, Başkan seçilen Donald Trump'ın sahasında.
Siyaset, 28 Kasım 2024 05:42
Yorumlar (0)
Bunun adı adaletsizlik
Dilovası’nda MHP’liler o projeyi yerinde inceledi
Kocaeli’de metro projesi halka anlatılıyor
Büyükakın’dan gençlere: Yarınlarımız emin ellerde
İzmit’te Robotik Kodlama ve Yazılım Evi kapılarını açıyor
Erdoğan'ın danışmanı fesli Kadir'e övgüler yağdırdı
Altın fiyatları yükselecek mi?
Milleti saracağız, haysiyetsizlerin defterini düreceğiz
DEM'liler Bahçeli'yi seviyor!
Gölcük’te Yeni Dünya Düzeni söyleşisinde neler konuşuldu?
Bir çocuk daha ölmesin, tır girişine engel olunsun
Asgari ücrete ara zam sorusuna net yanıt!
Belediye ekipleri yolda gördükleri kazaya hızla müdahale ettiler
İzmitli iki muhtarlara doğum günü ziyareti
Bahçeli yine Öcalan dedi!
Derince’de 19 Mayıs coşkusu Atatürk Halk Koşusu ile taçlanacak
AKP'den borçlara erteleme ve vergi affı teklifi
Okul kantinlerinde bu kurala uymayanlar cezalandırılacak
Kuzuyayla’da kar keyfi!
Körfezli güreşçiler 4 madalyayı kaptı
Gebze Ticaret Odası’ndan dış pazarlara yönelik yeni temaslar
Kamyoncu esnafı enflasyonun dişlileri arasında eziliyor
Erdoğan istedi, bayram tatili 9 gün oldu!
Suriyeli sayısı azaldı mı?
Başkan şampiyon güreşçiyi makamında ağırladı
İZGİM’de sertifika sevinci
Zeytinoğlu: Sanayicimiz üzerindeki maliyet baskısının azaltılmasını temenni ediyoruz
Kocaeli'de Hıdırellez böyle kutlanacak
1944 ruhu Kocaeli’de yeniden canlandı!
10 sektörden 9’unda üretim yavaşladı
Derince’de özel bir buluşma
Kocaeli Ticaret Odası imalat sektörünü o konuda bilgilendirdi
İzmit’te Kadın Elim Kooperatifi, kadınları sanatla buluşturacak
Böyle yargılama olur mu?
Gıda fiyatları uçuşa mı geçecek?
4 aylık enflasyon farkı belli oldu
Büyükakın’dan Hıdırellez mesajı
Eski bina ve su tesisatlarına dikkat!
İsmail Sarıca 88 yaşında hayatını kaybetti
