Nedir çiftçimizin bu hükümetten çektiği
Siyaset, 21 Kasım 2024 19:06DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, tarımsal girdi maliyetlerinin 5 yıldır aralıksız yükseldiğine dikkat çekerek, “2019 eylül ayından beri durmadan, duraksamadan yükselen tarımsal girdi maliyetleri çiftçinin belini büktü, tarımsal üretim sekteye uğradı. 5 yılda 3 Tarım Bakanı geldi geçti, hiçbiri tarımsal maliyetleri düşürmeyi beceremedi” dedi.
DEVA Partili Hasan Karal, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı Eylül 2024 Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi verilerini değerlendirdi. Karal, TÜİK verilerine göre tarımsal girdi fiyat endeksinin (Tarım-GFE) 2024 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1,77, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 31,83 arttığını söyledi. 12 aylık ortalamada ise yüzde 42,52 artış yaşandığını kaydeden Karal, bu oranların, tarımsal girdi maliyetlerinde tam 60 aydır artış yaşandığını gösterdiğini belirtti.
Nedir çiftçimizin bu hükümetten çektiği
Karal, çiftçilerin maliyetler altında ezildiğini vurgulayarak, “Türkiye’nin tarım sektörü, son 60 aydır artış gösteren tarımsal girdi maliyetleri nedeniyle büyük bir krizle karşı karşıya. Mazot, gübre, yem ve tohum fiyatlarındaki artışlar çiftçilerin üretim yapmasını neredeyse imkânsız hale getirdi. Nedir çiftçimizin bu hükümetten çektiği? Geçen yıl limon üreticileri ürünleri para etmediği için ağaçlarını kesmişti. Bugün de aynı manzara ile karşı karşıyayız. 1 yılda tek bir adım atmayan Tarım Bakanlığı, plansızlıkla çiftçiyi kaderine terk etti. Ne yazık ki plansız programsız üretim yüzünden üretici can çekişiyor, ağaçlar topraktan koparılıyor hem emek hem milli servet heba oluyor” diye konuştu.
“Çiftçinin maliyetlerini 5 yıldır düşüremiyorsanız o koltukta ne için oturuyorsunuz?”
Milletvekili Karal, çiftçinin yaşadığı onca sıkıntıya rağmen tarımsal üretimin devamını sağlamak için fedakârca üretmeye devam etmeye çalıştığını belirtti. Buna karşın hükümetin 5 yıldır artan maliyetlere çare bulamadığını ve üreticileri yeterince desteklemediğini sözlerine ekleyen Karal, şöyle devam etti:
“TÜİK verilerine göre tarımsal girdiler tam 60 aydır yükseliyor, çiftçinin maliyetleri tam 5 yıldır artıyor. 2019 eylül ayından beri durmadan, duraksamadan yükselen tarımsal girdi maliyetleri çiftçinin belini büktü, tarımsal üretim sekteye uğradı. 5 yılda 3 Tarım Bakanı geldi geçti, hiçbiri tarımsal maliyetleri düşürmeyi beceremedi. Hiçbir Bakan sorumluluk alıp da ‘Bunu durduralım, maliyetleri aşağı çekelim, çiftçiyi rahatlatalım, üretime teşvik edelim’ diyemedi. Çiftçiler için en önemli hususlardan biri olan, onların üretime devam edip etmeyeceğini gösteren tarımsal girdi maliyetlerini de durduramıyorlarsa o koltukta ne için oturuyorlar? Neden Bakanlık koltuğunu işgal ediyorlar? Bunun çaresi de belli çözümü de. Bu sorunların çözülmesi, tarım sektörünün yeniden ayağa kalkması ve çiftçimizin üretime devam edebilmesi için maliyetleri düşürecek adımlar atılmalı, teşvikler artırılmalı ve ithalat yerine yerli üretim desteklenmeli.”
Siyaset, 21 Kasım 2024 19:06
Yorumlar (0)
Fatih Altaylı muhalefete muhalefet etti!
Darıca’da bayram sonrası üstyapı için kollar sıvanacak
Vali Aktaş’tan Nevruz Bayramı mesajı
Vatandaşlarımızı suyu tasarruflu kullanmaya ve kaynaklarımızı korumaya davet ediyoruz
Büyükakın: Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az
İçi mühimmat dolu insansız deniz aracı karaya vurdu
Akın Gürlek'in tapuları 3 ilçede sorgulanmış!
O teğmende görevine dönüyor
Telefonunuzdaki bu belirtilere dikkat!
Gebzelileri bu etkinlikler bir araya getirdi
Gıda fiyatları yükseliyor
Bakan Yardımcısı Çelik ve Vali Aktaş, soluğu Garnizon Komutanlığı’nda aldı
Binlerce kişi borcunu ödeyemedi
MHP'lilerle DEM'liler kucaklaştı!
Atıklar İzmit Körfezi’ne ulaşmadan toplanıyor
Asgari ücrete ara zam sesleri
Bu gidiş gidiş değil! Bir fabrika daha kapandı
Motorine bir zam daha geliyor
AKP binası önünde bayram harçlığı kuyruğu
Artık seçim ufukta görünüyor
Gebze Ticaret Odası’nda bayramlaşma heyecanı
Başkan Söğüt: Sevgi ve hoşgörüyü çoğaltmalıyız
Erdoğan'dan vatandaşa simit, çocuklara harçlık
Muhalefetin oyu daha yüksek
Köy yollarında 125 milyonluk dev çalışma
Bekaert’te hukuksuz baskı ve mobbing artıyor
GTO Başkanı Aslantaş: Birlik ve beraberliğin daha da kuvvetlendirmesini temenni ediyorum
KOTO’daki bayramlaşma iş dünyasını bir araya getirdi
Büyükakın, Balkan ve Ortadoğu iftarlarını eleştiren haberlere sert çıktı
İttifaklar seçimin kaderini belirliyor
Körfezliler Kent Bayramlaşması’nda buluştu
Vali Aktaş ve eşi huzurevi sakinleri ile bayramlaştı
Altın toplamak için büyük bir fırsat!
Derince’de bayramlaşma törenine yoğun katılım
Başkan Çiftçi: Bu güzel zamanlar, hepimiz için büyük bir mutluluk
Boş baklava Cumhuriyet vizyonuna ihanetin bedelidir
Kocaeli’de bayramda kar sürprizi!
AKP Gebze İlçe Başkanı Kaya: Gönüllere dokunmaya devam edeceğiz
