Teğmenler soruşturmasına tepki çığ gibi büyüyor
Polis & Adliye, 18 Kasım 2024 13:31Kara Harp Okulu'ndaki resmi mezuniyet törenin ardından teğmenlerin ''Mustafa Kemal'in askerleriyiz'' diye slogan atmaları ve kılıç çatmalarının ardından başlatılan soruşturma kapsamında 52 baro ortak açıklamayla tepki gösterdi.
Kara Harp Okulu'ndaki resmi mezuniyet törenin ardından teğmenlerin "'Mustafa Kemal'in askerleriyiz'" diye slogan atmaları ve kılıç çatmalarının ardından başlatılan soruşturma neticesinde Teğmen Ebru Eroğlu ve Teğmen İzzet Talip Akarsu'ya TSK’dan ihraç istemiyle Yüksek Disiplin Kurulu'na sevkine yönelik tebligat yapılmasına tepkiler çığ gibi büyüyor. Siyasiler, ünlüler ve vatandaşların tepki gösterdiği olaya, 52 barodan ortak açıklama geldi. Açıklamada, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e bağlılık bildirmek, subaylarımız için bir tarihi bilinç ve sorumluluktur" ifadeleri kullanıldı.
"ÜZÜNTÜYLE ÖĞRENDİK"
Aralarında Ankara, İstanbul ve Adana barolarının da bulunduğu 52 baronun ortak yazılı açıklaması şu şekilde;
"Kara Harp Okulu mezunu subaylarımız Teğmen Ebru Eroğlu ve Teğmen İzzet Talip Akarsu'nun, "Mustafa Kemal’in askerleriyiz" diyerek Cumhuriyet değerlerine olan bağlılıklarını ifade etmelerinin ardından "TSK'dan ayırma cezası" talebi ile Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk edilmelerini üzüntüyle öğrendik.
Ülkemiz, işgalci kuvvetlere karşı verilen ve başarıya ulaşan Kurtuluş Savaşı neticesinde bağımsızlığına kavuşmuştur. Ülkemizin bağımsızlığa kavuşmasında Kuvayımilliye birliklerinin düzenli ordu çatısı altında birleşmesinin ve 1920 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi Ordusu ismiyle bugünkü TSK'nın kurulmasının etkisi büyüktür.
Kurtuluş Savaşı'nın en önemli dönüm noktalarından birini de Sakarya Meydan Muharebesi, diğer adıyla Subaylar Muharebesi oluşturmaktadır. Muharebenin bu adı, cephenin en ön saflarında fedakarca savaşan yetişmiş nice subayımızı kaybettiğimiz için aldığı bilinmektedir. Dolayısıyla Subaylar Muharebesi’ni Başkomutan olarak idare eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e bağlılık bildirmek, subaylarımız için bir tarihi bilinç ve sorumluluktur.
"GENÇ SUBAYLARIN, ANAYASA GÜVENCESİ ALTINDADIR"
Kaldı ki Türkiye Cumhuriyeti, Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde demokratik ve laik hukuk devleti ilkesi üzerine inşa edilmiş, devlet düzenini bu kurucu anayasal değerlere dayandırmıştır. Dolayısıyla Türk Silahlı Kuvvetlerine mensup genç subayların, kurucu değerlere bağlılığı ifade özgürlüğünün toplu kullanımı olup Anayasa güvencesi altındadır.
Ayrıca söz konusu eylemin 6413 Sayılı Türk Silahları Kuvvetleri Disiplin Kanunu'nun 20'nci maddesinde düzenlenen TSK'dan ayırma cezasını gerektiren sınırlı sayıdaki hallerin kapsamında sayılamayacağı anılan kanunun lafzından açıkça anlaşılmaktadır.
Hukukun üstünlüğünün, demokrasinin, Atatürk'ün ilke ve devrimlerine daima bağlı kalacağımızın altını çizmekle birlikte tarihsel gerçeklere, hukuka, yasalara ve vicdanlara aykırılık teşkil etmeyecek şekilde hareket edilmesi ve netice alınması en büyük temennimizdir."
Ortak açıklama yapan 52 baro şunlar:
''Adana Barosu - Adıyaman Barosu - Afyonkarahisar Barosu - Aksaray Barosu - Amasya Barosu - Ankara Barosu - Antalya Barosu - Artvin Barosu - Aydın Barosu - Balıkesir Barosu - Bartın Barosu - Bilecik Barosu - Bolu Barosu - Burdur Barosu - Bursa Barosu - Çanakkale Barosu - Çankırı Barosu - Denizli Barosu - Düzce Barosu - Edirne Barosu - Elazığ Barosu - Eskişehir Barosu - Giresun Barosu - Hatay Barosu - Isparta Barosu - İstanbul Barosu - Kahramanmaraş Barosu - Karabük Barosu - Kastamonu Barosu - Kayseri Barosu - Kırklareli Barosu - Kocaeli Barosu - Konya Barosu - Kütahya Barosu - Manisa Barosu - Malatya Barosu - Mersin Barosu - Muğla Barosu - Nevşehir Barosu - Niğde Barosu - Ordu Barosu - Osmaniye Barosu - Sakarya Barosu - Samsun Barosu - Sinop Barosu - Tekirdağ Barosu - Tokat Barosu - Trabzon Barosu - Uşak Barosu - Yalova Barosu - Yozgat Barosu - Zonguldak Barosu."
Polis & Adliye, 18 Kasım 2024 13:31
Yorumlar (0)
Körfezli iş insanı Ceyhan hayata gözlerini yumdu
İşte en az yakan araçlar listesi!
Teğmenlerin komutanı emekli edildi
Altın alımı son 3 yılın en yüksek seviyesinde
5 yaşındaki Hazar Ali, aldığı eğitimle ilk kez anne dedi
Vali Aktaş Tepeköy Mahallesi'ne de gitti
İzmit’te Buray konseriyle unutulmaz bir akşam
Alikahya altgeçit ve yağmursuyu menfezleri yapımı TEM’de trafik kapattıracak
Belçika’dan gelen yaşlı çifti yolda bırakmadılar
Vatandaşı soyan bu düzene kim dur diyecek?
MHP ve İYİ Partili vekil arasında pislik gerginliği!
Kocaelispor'a büyük moral
Yıllarca yalan söylediler!
Demirtaş'a yağmurlu havada su yok!
Değirmendere festival alanına dönüştü
KOTKO’nun taşınmasını sağlayacak protokol imzalandı
Akıllı telefonlarda eskiye dönüş!
İsteyen herkes Kocaeli Müze’ye bir tuşa basarak ulaşabilir!
Tavşancıl'a yeni sosyal tesis
Eski hukuk danışmanından Erdoğan'a bir uyarı daha
Büyükakın, Derince'de 120 yataklı sağlık tesisi inşaatını yerinde inceledi
Dilovası Kent Meydanı’nda tempo yüksek!
Bu bir yargısız infazdır!
Benzine yeni bir zam daha geliyor
Asıl fatura halka kesiliyor
Yasalarımızda ilk kez terör örgütü PKK'nın ismi geçecek
Sapanca Gölü’ne olan bağımlılık azaltılmalı
Gökçek'e bakın, siyasetin yargıdan elini çekmediğini görün!
Buna Özgür Özel'i de tehdit ediyorlar denir!
İzmit Belediyesi’nden o görüntülerle ilgili açıklama
Fındık alım fiyatları açıklandı
İzmit Belediyesinde iki yeni görevlendirme
Gebze Ticaret Odası’nda Ortem elektronik tedarikçi adaylarıyla buluştu
Dilovası’nda Yıldırım'dan Kaymakam Çelik'e hayırlı olsun ziyareti
Körfez’de de mahallelerde çocukları sevindiren şenlik var!
Başkanvekili Obuz’dan Pazar turu
Özgür Özel gelin devletin tasfiyesine ortak olmayın
Başkan Hürriyet’in cezaevinde tutulmasına tepki
En ucuz ve en pahalı sigara ne kadar oldu?
