Mevsimlik Tarım İşçileri Genelgesi’ni uygulayın
Siyaset, 17 Kasım 2024 15:12DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, Çalışma Bakanlığının 2025 yılı bütçesine yaptığı konuşmada, Mevsimlik Tarım İşçileri İzleme ve Değerlendirme Kurulu Genelgesini gündeme getirdi.
Basın açıklamaları, soru önergeleri ve TBMM’deki çalışmalarında sürekli olarak genelgenin önemine dikkat çeken Ekmen, mevsimlik tarım işçilerinin kıymetinin bilinmesi gerektiğine vurgu yaptı. Genelgenin neredeyse mükemmel bir genelge olduğunun altını çizen Ekmen, genelgede yer alan Cumhurbaşkanın talimatlarının yerine getirilmediğini belirterek, “Genelge ile ilgili Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan’ı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a şikâyet edebileceğini” söyledi.
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, TBMM Plan Bütçe Komisyonunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 2025 yılı bütçesinde Mevsim Tarım İşçiliği İzleme ve Değerlendirme Kurulu Genelgesini gündeme getirdi. Basın açıklamalarında, soru önergelerinde ve TBMM’deki çalışmalarında sürekli olarak genelgenin önemine vurgu yapan Ekmen, bütçe görüşmelerinde genelgeyle ilgili çalışmaların yapılmamasını eleştirdi.
Tarım işçilerini küstürmeyelim
Ekmen, geçtiğimiz bütçe döneminde de Mevsimlik Tarım İşçileri Genelgesi’ni gündeme getirerek, tarım işçilerinin yaşadığı sorunlara vurgu yapmıştı. Mevsimlik tarım işçilerinin yaşadığı sorunları insani, hukuki bir talep ve sosyal devletin gereği olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Ekmen, son dönemde uygulanan yanlış tarım politikaları nedeniyle tarımda çalışacak insan bulanamadığının altını çizerek, “Mevsimlik tarım işçilerimizin kıymetini bilmezsek, onları küstürürsek ve onları sektörden uzaklaştırırsak bir süre sonra narenciyeyi, domatesi, çileği, fındığı toplayacak adam da bulamayacağız” dedi.
Cumhurbaşkanı’nın talimatları yerine getirilmemiştir
Mevsimlik tarım işçileriyle ilgili olarak ilk genelgenin 2010 yılında yayınlandığını hatırlatan Ekmen, söz konusu genelgenin 2017 yılında güncellendiğini, bu yıl 27 Nisan tarihinde Cumhurbaşkanlığı Genelgesi'yle tekrar yayımlandığını dile getirdi. Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan’ı ziyaret ederek genelgenin gereğinin yerine getirilmesi hususunda hatırlatmalarda bulunduğunu aktaran Ekmen, şöyle devam etti; “Üzülerek ifade ediyorum ki; Bakanlığınız ve bürokrasiniz Sayın Cumhurbaşkanı’nın talimatlarının gereğini yerine getirmemiştir. Sadece Bakanlığınız değil, ilgili Bakanlıklar da getirmemiştir. Bir muhalefet milletvekili olarak şunu açık ve net olarak söylüyorum. Bu tip sorunlara göre çok ileri bir genelgeyle karşı karşıyayız. Bu genelge tam 3 kere güncellenmiştir ve bugün, bu hâliyle kusursuz ve mükemmel bir genelgedir.”
“Sizi Cumhurbaşkanı’na şikâyet edebilirim”
Genelgenin çalışma alanlarını ve ilgili 11 bakanlığı tek tek sıralayan Ekmen, genelgenin işletilmemesine sert eleştirilerde bulunarak, “Sayın Cumhurbaşkanı, biz başka bir Meclis’in milletvekiliymişiz gibi bizi birçok kutlamaya davet etmiyor ama kendisiyle iletişim fırsatı bulursam sizi şikâyet etmekten imtina etmeyebilirim. Çünkü aradan geçen bu süre içerisinde Bakanlık bu işin gereğini yapmamıştır. Bu insani bir sorumluluktur, vicdani bir sorumluluktur, siyasi bir sorumluluktur” değerlendirmesinde bulundu.
“Mevsimlik Tarım İşçileri Kurulunu neden toplamadınız?”
Ekmen, Mevsim Tarım İşçiliği İzleme ve Değerlendirme Kurulu Genelgesi ile ilgili 11 bakanlığa soru önergesi verdiğini hatırlatarak, sadece üç bakanlığın soru önergesine yanıt verdiğini dile getirdi. Söz konusu genelgenin Çalışma Bakanlığı’na bağlı olmasına rağmen soru önergelerine yanıt verilmediğini söyleyen Ekmen, Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan’a sorular yönelterek, “Mevsimlik tarım işçiliği izleme ve değerlendirme kurulunu ya Bakanlığınızın ya da bir Bakan Yardımcınızın başkanlığında niçin toplamadınız?Topladıysanız niçin kamuoyunu bilgilendirmediniz? İllerde bu toplantıların yapılıp yapılmadığını niçin takip etmiyorsunuz? Bu genelgenin uygulanması gıda güvenliğiyle, insan haklarıyla, sosyal devletle de ilişkilidir. Lütfen, gündemimize alınız. Gelecek bütçede size bunun için teşekkür edelim!” ifadelerini kullandı.
Siyaset, 17 Kasım 2024 15:12
Yorumlar (0)
Kocaeli’de İtfaiye Depo Binası Projesi ne durumda?
Altın fiyatlarında yeni rekor için tarih verildi
AKP ve MHP’liler Dilovası’nda o açılışta bir araya geldi
Binlerce çocuk Okula Bi’ Mola’da stres attı
İzmit’te Ramazan davulcuları için başvurular başladı
İşte yoksulluğun fotoğrafı
Öcalan mezara kavuşana kadar buradayız
Çayırova’da kumar bağımlılığıyla böyle mücadele ediliyor
Körfez meclisinde hangi kararlar alındı?
Yine Sanat Kafe, yine kültürel etkinlik!
İzmitlilerden OYAK Genel Müdürü Yalçıntaş’a ziyaret
Körfez üvey evlat mı?
Bakanlık onayı olmadan zam yok!
Kartepe’de moloz tepkisi
TÜİK'in enflasyonu düşük gösterme oyunu!
Uyuşturucuyla mücadele önergesini AKP ve MHP reddetti
Başkan Büyükakın’a Sapanca Gölü’ndeki çamur temizlensin çağrısı
Başkan Hürriyet’ten Gölkay Park açıklaması
Artık ne DEM’e, ne de İmralı’daki caniye ihtiyaç kalmamıştır
Esnafın tüm mal varlığına haciz konuyor
Gölcük Hükümet Konağı hizmette
Tansu Özcan ya sabır çekti!
İzmit Belediyesi diyetisyeninden öğrencilere güçlerine güç katacak öneriler!
Kocaeli’de doğaseverler Flamingo Şenliği’nde buluştu
Çayırova Meclisi’nde üç gündem maddesi karara bağlandı
Kocaeli’de barajdaki seviye yükseldi, Sapanca Gölü’nden su alımı da durduruldu
Büyükakın’dan Anne Şehir Merkezleri’nin sayısı artacak mesajı
Çimsa’dan ihracata 1,5 milyar dolarlık katkı
Derince’de tiyatro toplulukları için ücretsiz kayıtlar başladı
Gebze Ticaret Odası Başkanı Aslantaş da Mısırlı iş insanları ile bir araya geldi
Barış Manço, Gölcük’te şarkıları ile anılacak
Kocaeli’de Ramazan pidesi küçüldü!
Enflasyon yoluyla maaş zammı gasp edildi
Zeytinoğlu enflasyon ve dış ticaret verilerini değerlendirdi
Allah Erdoğan'a vicdan versin'
Bahçeli, PKK liderine saygı duyuyor!
Kartepe Belediyesi ne işe yarar?
Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesinin akıbeti ne olacak?
Küçük ölçekli balıkçılara destek başvuruları başladı
