Daha yüksek faturalar ödenecek
Ekonomi, 17 Kasım 2024 18:13Resmî Gazete'de yayımlanan düzenlemeye göre, 1 Ocak 2025'ten itibaren konut aboneleri için yıllık 5 bin kilovatsaat (kWh) elektrik tüketim sınırı getiriliyor. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Başkanı Mahir Ulutaş yeni düzenlemeyle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) elektrik tüketimine yönelik düzenleme kararı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
1 Ocak 2025 tarihinden itibaren itibaren geçerli olacak düzenlemeyle beraber limitler konut aboneleri için de yıllık 5 bin kilovatsaat (kWh) olarak belirlendi. Camiler, cemevleri, ibadethaneler, dernekler, AFAD geçici barınma merkezleri gibi yerler bu düzenleme kapsamı dışında bırakıldı.
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Başkanı Mahir Ulutaş, Daha önce 1 milyon kWh olan serbest tüketici limitinin konutlar için 5 bin kWh’e düşürülmesine karşın “Bu aylık ortalama 417 kWh enerji tüketimi olan ailelerin düzenlemeden etkileneceği anlamına geliyor” dedi.
BirGün'ün haberine göre, yapılan bu düzenlemeyle beraber hem borsada anlık belirlenen fiyatların geçerli olacağını hem de YEKDEM denen Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması için faturalara belirli bir tutar ekleneceğine dikkat çeken Ulutaş, “Dolayısıyla vatandaş, hem günlük hem aylık olarak ne ödediğini bilemeyecek. Çünkü fiyatlar borsada anlık olarak değişiyor. Öngörülebilir bir fatura, bir enerji maliyeti olmayacak ve maliyetler yüksek olacak” değerlendirmesinde bulundu.
DAHA YÜKSEK FATURALAR ÖDENECEK
Düzenlenen mevzuata göre serbest tüketici olmanın 2023'te gerçekleşen enerji tüketimine göre belirlendiğini söyleyen Ulutaş, “Vatandaşlar 2024’deki tüketimlerine bakarak 2025’te serbest tüketici olacaklar. Düzenleme kesinlikle kamu yararı taşımıyor. Biz EMO olarak hukuki yollara başvuracak ve dava açacağız. Hem vatandaşın yüksek faturalarla karşı karşıya kalacağı hem maliyetini bilemeyeceği hem de bir önceki yılın tüketimine göre bir kategoriye gireceği bir düzenleme” dedi.
Ulutaş, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Bakan’ın açıklaması yanıltıcı, zengin sınıfı bundan etkilenecek fakat halk etkilenmeyecekmiş gibi sınıfsal bir retorik kuruyorlar. ‘Arabanın arka koltuğunda oturan ödeyecek, ön koltukta oturan ödemeyecek’ gibi sunuyorlar. Fakat yıllık 5 bin kWh çok yüksek bir sınır değil. Bir hanenin buzdolabı, çamaşır makinesi ya da televizyon gibi enerji tüketimleri yaklaşık 230 kWh’e denk geliyor. Yıllık olarak bu 5 bin kWh sınırını aşmanız mümkün.”
"DAVA AÇACAĞIZ"
Aynı zamanda tüketimin aylık değil yıllık olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Ulutaş, “Siz yılın belli aylarında tüketiyorsanız o sizin bütün yılınızı etkileyecek. Örneğin, yaz aylarında klima ile soğutuyorsanız evinizi, yılın geri kalanında ne yaparsanız yapın, limitin üzerine çıkma riskiyle karşı karşıyasınız” ifadelerini kullandı. Kamu yararı taşımadığı gerekçesiyle düzenlemeye karşı dava açacaklarını kaydeden Ulutaş, “Yayınlanan düzenleme ile hukuki çalışmamız başlamış oldu, dava açacağız. Bütün tüketicileri de haklarını korumaya davet ediyoruz. Ancak kamusal bir anlayışla enerji fiyatları düşürülebilir, halk için sürdürülebilir bir hale getirilebilir. Özelleştirme politikalarıyla fiyat artışları olmaya devam edecek” açıklamasında bulundu.
10 MİLYON KONUTA ETKİ EDECEK
Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, elektriğe gizli zam yapıldığını sosyal medya hesabından dile getirmişti.
26 Ekim tarihinde “Son Kaynak Tedarik Tarifesi” limitlerinin yenilendiğini aktaran Babuşcu, yeni tarife ile elektrikte belirli bir tüketim limitinin üzerinde olan abonelerin, devlet sübvansiyonu olmaksızın gerçek maliyetler üzerinden elektrik kullanmasının düzenlendiğini gündeme getirmişti. Sübvansiyonlu elektrik kullanamayacak grupta olanların tedarikçisini bulup elektriğini sayın alacağını kaydeden Babuşcu, “Mevcut durumda, örneğin 200 TL olan faturası katlanacak ve 500 TL civarına çıkacak. Ülkemizde yaklaşık 45 milyon konut elektrik abonesi var. Bu durumdan abonelerin yüzde 20’si yani 10 milyon civarında konut abonesi etkilenecek" ifadelerine yer vermişti.
Ekonomi, 17 Kasım 2024 18:13
Yorumlar (0)
Fatih Altaylı muhalefete muhalefet etti!
Darıca’da bayram sonrası üstyapı için kollar sıvanacak
Vali Aktaş’tan Nevruz Bayramı mesajı
Vatandaşlarımızı suyu tasarruflu kullanmaya ve kaynaklarımızı korumaya davet ediyoruz
Büyükakın: Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az
İçi mühimmat dolu insansız deniz aracı karaya vurdu
Akın Gürlek'in tapuları 3 ilçede sorgulanmış!
O teğmende görevine dönüyor
Telefonunuzdaki bu belirtilere dikkat!
Gebzelileri bu etkinlikler bir araya getirdi
Gıda fiyatları yükseliyor
Bakan Yardımcısı Çelik ve Vali Aktaş, soluğu Garnizon Komutanlığı’nda aldı
Binlerce kişi borcunu ödeyemedi
MHP'lilerle DEM'liler kucaklaştı!
Atıklar İzmit Körfezi’ne ulaşmadan toplanıyor
Asgari ücrete ara zam sesleri
Bu gidiş gidiş değil! Bir fabrika daha kapandı
Motorine bir zam daha geliyor
AKP binası önünde bayram harçlığı kuyruğu
Artık seçim ufukta görünüyor
Gebze Ticaret Odası’nda bayramlaşma heyecanı
Başkan Söğüt: Sevgi ve hoşgörüyü çoğaltmalıyız
Erdoğan'dan vatandaşa simit, çocuklara harçlık
Muhalefetin oyu daha yüksek
Köy yollarında 125 milyonluk dev çalışma
Bekaert’te hukuksuz baskı ve mobbing artıyor
GTO Başkanı Aslantaş: Birlik ve beraberliğin daha da kuvvetlendirmesini temenni ediyorum
KOTO’daki bayramlaşma iş dünyasını bir araya getirdi
Büyükakın, Balkan ve Ortadoğu iftarlarını eleştiren haberlere sert çıktı
İttifaklar seçimin kaderini belirliyor
Körfezliler Kent Bayramlaşması’nda buluştu
Vali Aktaş ve eşi huzurevi sakinleri ile bayramlaştı
Altın toplamak için büyük bir fırsat!
Derince’de bayramlaşma törenine yoğun katılım
Başkan Çiftçi: Bu güzel zamanlar, hepimiz için büyük bir mutluluk
Boş baklava Cumhuriyet vizyonuna ihanetin bedelidir
Kocaeli’de bayramda kar sürprizi!
AKP Gebze İlçe Başkanı Kaya: Gönüllere dokunmaya devam edeceğiz
