Tüpraş patlaması Kocaelilere 1999 depremini hatırlattı
Gündem, 06 Kasım 2024 18:53Kocaeli Çevre Platformu Koordinatör ve Dönem Sözcüsü Muammer Hakkı Ersöz Tüpraş patlaması Kocaelilere 1999 depremini hatırlattı dedi.
Kocaeli Çevre Platformu Koordinatör ve Dönem Sözcüsü Muammer Hakkı Ersöz’ün yazılı açıklamasının içeriği şöyle:
5.Kasım 2024 Tarihinde TÜPRAŞ‘ta yapılan açıklamaya göre, kompresör bakımı esnasında bir patlama olmuş ve 12 işçimiz yaralanmıştır. Halkımıza, işçilerimize ve TÜPRAŞ’a geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz.
Yaşanan bu kaza, Kocaeli’de 1999 depremini yaşayan insanlarımızın hafızasında; depremden ortaya çıkan TÜPRAŞ yangınını ve yangının yarattığı durum nedeniyle enkaz kaldırma işleminin aksamasını, depremde yaralanan yakınlarını ve kaybettiklerini enkaz altında bırakarak bölgeden uzaklaşmak zorunda kaldıkları anları canlandırdı. Konu ile ilgili VİKİPEDİ’den alınan ansiklopedik bilgi paragrafı şöyle;
“17 Ağustos 1999'da yaşanan Gölcük depreminin merkez üssü, TÜPRAŞ İzmit Rafinerisi'nin yakınlarıydı. Deprem sırasında rafinerinin 115 metrelik betonarme meşale bacası yıkıldı. Bacanın yıkılmasıyla başlayan yangın yedi akaryakıt tankına ve şarj fırınına sıçradı, 63 adet boru hattının ve elektriklerin kopmasına sebep oldu. Yerel itfaiyenin yetersiz kalması üzerine önce çevre illerden destek istendi.
Ancak bazı yerlerde söndürülen yangının başka yerlerde yeniden başlaması nedeniyle kontrolü oldukça zorlaştı. Yangının, patlama riski bulunduran LPG tanklarına ilerlemesi ve rafinerinin hemen yakınlarındaki İGSAŞ ve PETKİM tesislerine de sıçrama olasılığı ortaya çıkınca, tesisteki tüm çalışanlar tahliye edildi. Ayrıca Derince ve Körfez ilçelerindeki halk da korkudan evlerini terk etti. Patlama riski oluşması üzerine hükûmet uluslararası yardım istedi.”
.jpeg)
Kocaeli sanayi yoğunluğu ve buna bağlı olarak endüstriyel kaza potansiyel ve riskleri en büyük illerimizden biridir. Uzun yıllardır yapılan planlama hatalarından dolayı yüksek riskli endüstriyel tesisler ile konut alanları neredeyse iç içe geçmiştir. Gelinen noktada Dilovası’ndaki konutların taşınması hakkında ki karar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızca onaylanması bu durumun bilindiğinin ve görüldüğünün açık göstergesidir. TÜPRAŞ rafinerisi ve diğer birçok potansiyel endüstriyel kaza riski taşıyan sanayi kuruluşunun bulunduğu Körfez ve diğer ilçelerimiz içinde gerekli önlemler alınmalıdır.
Kocaeli ve Körfez’de durum böyle iken bir yandan da bütün itirazlara rağmen yeni yatırımlar ve kapasite artışları artarak sürmektedir.
TÜPRAŞ geçtiğimiz aylarda yaklaşık 9 milyar TL’lik yeni alkilasyon tesisi yatırımı için ÇED sürecini başlatmış ve düzenlenen nihai rapor 24 Ekim tarihinde 10 günlük süre ile tekrar görüşe açılmıştır.
Söz konusu tesis ile ilgili yapılması planlanan ÇED süreci halkın katılımı toplantısı yoğun tepkiler üzerine yapılamadan yarım kalmasına rağmen nihai raporda bazı itirazlarla beraber toplantının yapıldığı belirtilmiştir.
ÇED raporun Sekil 39’da da görülen diri fay haritasına göre proje alanı KAF ana koluna yaklaşık 1250 m. uzaklıktadır. Yine aynı raporda, belli periyotta proje alanında en büyük yer ivmesinin 0.675 g olduğu belirtilmiştir.
Bu büyüklükte bir ivmeli yer hareketi ile karşılaşacak rafineri, depolama tesisi gibi çelik ağırlıklı yapılarda deprem etkisi, statik elektrik, sürtünme ve benzeri etkilerle kıvılcımlanma ve neticesinde yangınlar ve patlamaların oluşması çok büyük olasılıktır, geçmişte yaşanmıştır, gelecekte yaşanması da olasıdır ve teknik olarak ta önlenmesi son derece güçtür.
Tarihe not düşmek bakımından uyarıyoruz. Gelin zaten yeterince riskli olan Kocaeli’de yeni risk alanları yaratmayalım. Mevcut durumu önce stabil hale getirelim. Sonra da yeni planlama-sanayileşme adımlarıyla 10 yıllar içinde kentleri ve ülkemizin dört bir köşesini daha güvenli, kalkınmış müreffeh, çevresel değerler saygılı, ekolojik yaşama uygun hale getirelim. Saygılarımızla…
Gündem, 06 Kasım 2024 18:53
Yorumlar (0)
Fatih Altaylı muhalefete muhalefet etti!
Darıca’da bayram sonrası üstyapı için kollar sıvanacak
Vali Aktaş’tan Nevruz Bayramı mesajı
Vatandaşlarımızı suyu tasarruflu kullanmaya ve kaynaklarımızı korumaya davet ediyoruz
Büyükakın: Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az
İçi mühimmat dolu insansız deniz aracı karaya vurdu
Akın Gürlek'in tapuları 3 ilçede sorgulanmış!
O teğmende görevine dönüyor
Telefonunuzdaki bu belirtilere dikkat!
Gebzelileri bu etkinlikler bir araya getirdi
Gıda fiyatları yükseliyor
Bakan Yardımcısı Çelik ve Vali Aktaş, soluğu Garnizon Komutanlığı’nda aldı
Binlerce kişi borcunu ödeyemedi
MHP'lilerle DEM'liler kucaklaştı!
Atıklar İzmit Körfezi’ne ulaşmadan toplanıyor
Asgari ücrete ara zam sesleri
Bu gidiş gidiş değil! Bir fabrika daha kapandı
Motorine bir zam daha geliyor
AKP binası önünde bayram harçlığı kuyruğu
Artık seçim ufukta görünüyor
Gebze Ticaret Odası’nda bayramlaşma heyecanı
Başkan Söğüt: Sevgi ve hoşgörüyü çoğaltmalıyız
Erdoğan'dan vatandaşa simit, çocuklara harçlık
Muhalefetin oyu daha yüksek
Köy yollarında 125 milyonluk dev çalışma
Bekaert’te hukuksuz baskı ve mobbing artıyor
GTO Başkanı Aslantaş: Birlik ve beraberliğin daha da kuvvetlendirmesini temenni ediyorum
KOTO’daki bayramlaşma iş dünyasını bir araya getirdi
Büyükakın, Balkan ve Ortadoğu iftarlarını eleştiren haberlere sert çıktı
İttifaklar seçimin kaderini belirliyor
Körfezliler Kent Bayramlaşması’nda buluştu
Vali Aktaş ve eşi huzurevi sakinleri ile bayramlaştı
Altın toplamak için büyük bir fırsat!
Derince’de bayramlaşma törenine yoğun katılım
Başkan Çiftçi: Bu güzel zamanlar, hepimiz için büyük bir mutluluk
Boş baklava Cumhuriyet vizyonuna ihanetin bedelidir
Kocaeli’de bayramda kar sürprizi!
AKP Gebze İlçe Başkanı Kaya: Gönüllere dokunmaya devam edeceğiz
