Zeytinoğlu dış ticaret ve enflasyon verilerini değerlendirdi
İş Dünyası, 04 Kasım 2024 03:28Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, dış ticaret ve enflasyon verilerini değerlendirdi.
Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan geçici dış ticaret verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zeytinoğlu, “Ekim ayında ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3.6’lık artışla 23 milyar 620 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu rakamın ekim ayları içerisinde en yüksek değer olduğunu görüyoruz. En büyük ticaret partnerimiz Avrupa’daki yavaşlamaya rağmen ihracat artışımızı memnuniyetle karşılıyoruz. Hedef pazarlarımızdaki talep artışlarıyla da ihracat performansımızın artarak devam etmesini temenni ediyoruz” dedi. Zeytinoğlu, en fazla ihracat yapılan ilk beş ülkeden Almanya ile yüzde 2.7, ABD ile yüzde 25, İngiltere ile yüzde 17.9, İtalya ile yüzde 5.3 artış Irak ile yüzde 6 gerileme olduğunu söyledi.
ALT KALEMLER
Zeytinoğlu ekim ayı ithalatına ilişkin değerlendirmesinde, “Ekim ayında ithalat 29 milyar 364 milyon dolar olarak gerçekleşti. İthalatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0.2’lik gerileme var. Alt kalemlerine baktığımızda; yatırım (sermaye) mallarında yüzde 9.2, hammadde (ara mallar) ithalatında yüzde 0.2 gerileme olurken tüketim malları ithalatında yüzde 8’lik artış olduğunu görüyoruz. Üretim ve yatırıma yönelik kalemlerde artış olmasını beklerken, tüketim malları ithalatında daha dikkatli davranılması gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
ENFLASYON VERİLERİ
Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan ekim ayı enflasyon oranlarına ilişkin açıklamasında, “Ekim ayında TÜFE aylık yüzde 2.88 artarak yıllık yüzde 48.58’e, ÜFE aylık yüzde 1.29 artarak yıllık yüzde 32.24’e geriledi. Enflasyon artış hızının yavaşladığını görüyoruz ancak beklentimiz yıllık daha düşük seviyeler görmek. Alt kalemlerine baktığımızda TÜFE’de aylık bazda artışın en yüksek olduğu ana harcama grubunun giyim, ayakkabı, gıda ve konut olduğunu görüyoruz. ÜFE tarafında ise aylık artış daha düşük. Bu tabi sanayiciler için üretim maliyetleri açısından olumlu. Burada da en yüksek artışların dayanıklı ve dayanıksız tüketim malları, imalat sanayi ile su temininde olduğunu görüyoruz” şeklinde konuştu.
İş Dünyası, 04 Kasım 2024 03:28
Yorumlar (0)
Anaokulunda çocukları sopayla dövdü!
Dağ başında gençleri keyiflendiren etkinlik
Yeniden Refah Gebze’de Bilikçi seçilmiş başkan
Çayırovalı genç tiyatrocular büyük alkış aldı!
Erdoğan, Akın Gürlek'e fırça mı attı?
Körfez GB’de karatecilerin kuşak sevinci!
Kocaeli artık sanayi kenti değil mi?
Hayvan yeminin yarısı Ormanya’dan
Kapanca Festivali, özel sergilere ev sahipliği yapacak
On binlerce kişi Fuar Park’a akın etti!
SEDAŞ Genel Müdürü Gökay Fatih Danacı, KOTO’da ağırlandı
Kocaeli vekili Gergerlioğlu’ndan TFF için bağımsız denetim çağrısı
Harikalar Sahili’nde uçurtmalar babalar için uçtu!
TCDD de borca battı!
İzmit Alışveriş Festivali başlıyor
Yine çete baskını: Dönen para 10 milyar TL
Ülkücüler Şile’deki bu düğünde buluştu!
Milyonlarca öğrencinin beklediği haber!
Genç kız kendisini iple tavana asarak canına kıydı
Şehit Özcan Kan Fen Lisesi festivalinde robot sahne aldı!
Öğretmenler yerde sürüklendi
Kapalıya imha paylaşımı yapan her yerde aranıyor!
Sanat Kafe'de önemli bir buluşma daha
Otoyolun o noktası 24 saat trafiğe kapatılacak!
Büyükakın’dan müjde: Akvaryum bir hafta daha ücretsiz
Durmak yok taşınmazların satışına devam
Yeni mezunlar ve iş arayanlar Kılavuz Kariyer ile yine sertifikalandırıldı
Lunaparkta çarpışan araba kapma yarışı!
Gölcük’te özensiz iş! Mazgal konulmadı
Paketli gıda almadan önce iki kere düşünün!
Dev akvaryumu ilk günde 15 bin kişi ziyaret etti
Havalimanı milyonları yutuyor!
Pazar kahvaltısı bile lüks oldu!
Başkan Hürriyet’ten davet var! Herkesi Kapanca Sokak Festivaline bekliyoruz
En çok milyarder o şehirde yaşıyor!
Destek yoksa hapse atılırsınız mı denildi?
Dilovası’nda MHP’yi ziyaret eden edene
Büyükakın çocuklarla eğlendi!
O vekil nasıl dolandırıldı?
