Hüda-Par'lılar gibi gibi konuşan AKP'li o isme tepki yağdı
Gündem, 13 Ekim 2024 10:31AKP'li Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, HÜDAPAR’ın anayasa tartışmalarına katılarak, Anayasa’nın 3. maddesindeki 'Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür' ifadesinin değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Kurtulmuş’un bu açıklamaları siyasilerden ve sosyal medyadan sert tepkiler aldı. HÜDAPAR’ın anayasa değişikliği talebine destek veren TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 3. maddedeki "Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü" ifadesinin değiştirilmesini önerdi.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un, anayasanın değiştirilemez maddelerinden biri olan 3. maddeye yönelik yaptığı açıklamalar, kamuoyunda ve sosyal medyada büyük tepki çekti. Kurtulmuş, anayasanın "Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür" ifadesinin değiştirilmesi gerektiğini savundu. Bu ifadeyi "Milletin devleti ve ülkesiyle bölünmez bütünlüğü" olarak değiştirilmesi gerektiğini ifade etti. Kurtulmuş'un bu sözleri, devletin ve milletin ayrılmaz bütünlüğüne yönelik hassasiyetleri artırdı.
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş'un Anayasa'nın 3. maddesinin değiştirilmesi hakkında yapmış olduğu tartışmalı açıklamalara karşı sert bir yanıt verdi.
Kurtulmuş, dün, bir konuşmasında, "Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür" ifadesinin anayasanın 3. maddesinden çıkarılmasını önermiş ve devletin millet üzerine kurulması gerektiğini savunmuştu.
"Cumhuriyet'in temel taşlarına uzanan elleri kırarız"
Bugün Muğla'da Datça Belediye Başkanlığı'nı ziyaret eden Özgür Özel, yaptığı konuşmada Kurtulmuş'un bu söylemlerine ateş püskürdü. Özel, "". Ancak unutmasınlar ki, Cumhuriyetimizin temel taşlarına uzanan elleri kırarız. İlk dört madde bizim kırmızı çizgimizdir ve bu çizgiye dokunanı affetmeyiz," şeklinde konuştu.
Sosyal medyada ve siyasi çevrelerde hızla yayılan bu açıklama, özellikle milliyetçi ve muhalif siyasetçilerden sert tepkiler aldı. İYİ Parti ve Zafer Partisi liderleri başta olmak üzere birçok siyasi figür, Kurtulmuş'un sözlerine karşı çıkarak, anayasanın temel maddelerinin tartışmaya açılmaması gerektiğini vurguladı.
İYİ PARTİ'DEN TEPKİ
İYİ Parti lideri Müsavat Dervişoğlu, Kurtulmuş'un açıklamalarını eleştirerek bu tartışmaların devletin temellerine zarar verebileceğini söyledi. Mansur Yavaş da 3. maddenin önemini hatırlatarak, Türkiye'nin bölünmez bütünlüğüne dikkat çekti.
CHP Malatya milletvekili Veli Ağbaba da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda:
"HÜDA-PAR'dan sonra AKP de ağzındaki baklayı çıkarmış.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş "Anayasa'nın 3’üncü maddesi değiştirilmelidir" diyor.
3. Madde “Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür.”
Bu maddenin neyinden rahatsız olunur?
Anayasanın ilk 4 maddesi değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez! Buna asla müsade etmeyeceğiz."
Bu tartışma, Türkiye'deki anayasa değişikliği tartışmalarının tekrar alevlenmesine neden olurken, özellikle milliyetçi kesimler, anayasanın ilk dört maddesinin dokunulmaz olduğunu savunmaya devam ediyor.
Gündem, 13 Ekim 2024 10:31
Yorumlar (0)
Belçika’dan gelen yaşlı çifti yolda bırakmadılar
Vatandaşı soyan bu düzene kim dur diyecek?
MHP ve İYİ Partili vekil arasında pislik gerginliği!
Kocaelispor'a büyük moral
Yıllarca yalan söylediler!
Demirtaş'a yağmurlu havada su yok!
Değirmendere festival alanına dönüştü
KOTKO’nun taşınmasını sağlayacak protokol imzalandı
Akıllı telefonlarda eskiye dönüş!
İsteyen herkes Kocaeli Müze’ye bir tuşa basarak ulaşabilir!
Tavşancıl'a yeni sosyal tesis
Eski hukuk danışmanından Erdoğan'a bir uyarı daha
Büyükakın, Derince'de 120 yataklı sağlık tesisi inşaatını yerinde inceledi
Dilovası Kent Meydanı’nda tempo yüksek!
Bu bir yargısız infazdır!
Benzine yeni bir zam daha geliyor
Asıl fatura halka kesiliyor
Yasalarımızda ilk kez terör örgütü PKK'nın ismi geçecek
Sapanca Gölü’ne olan bağımlılık azaltılmalı
Gökçek'e bakın, siyasetin yargıdan elini çekmediğini görün!
Buna Özgür Özel'i de tehdit ediyorlar denir!
İzmit Belediyesi’nden o görüntülerle ilgili açıklama
Fındık alım fiyatları açıklandı
İzmit Belediyesinde iki yeni görevlendirme
Gebze Ticaret Odası’nda Ortem elektronik tedarikçi adaylarıyla buluştu
Dilovası’nda Yıldırım'dan Kaymakam Çelik'e hayırlı olsun ziyareti
Körfez’de de mahallelerde çocukları sevindiren şenlik var!
Başkanvekili Obuz’dan Pazar turu
Özgür Özel gelin devletin tasfiyesine ortak olmayın
Başkan Hürriyet’in cezaevinde tutulmasına tepki
En ucuz ve en pahalı sigara ne kadar oldu?
TEM Otoyolu’nda o nokta da trafiğe kapatılacak!
Saadet Partisi Gebze'den servis esnafına destek çağrısı
Kartepe’de 15 ilden 50 sporcu ile enduro heyecanı nefes kesecek
Erdoğan'a PKK uyarısı
SGK'da devlet katkısı kaldırıldı!
Altın fiyatları için tarih verildi!
Emekliye şok!
Bakın şu düşkün leyleklerin yavrusunun yaptığına!
