Esed diye seslendiği Suriye liderine bu kez Esad dedi
Siyaset, 21 Eylul 2024 20:14Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye ile 'normalleşme' adımları için "Esad ile görüşme iradesini ortaya koyduk, artık karşı taraftan yanıt bekliyoruz" dedi. Bugüne kadar 'Esed' diye seslendiği Suriye liderine bu kez 'Esad' dedi. Peki Esad ne zaman ve neden ‘Esed’ olmuştu?
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılmak üzere ABD'ye uçtu. Erdoğan, ABD'ye hareketi öncesi Atatürk Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, gündeme gelişkin açıklamalarda bulundu. Darbe sonrası çok ağır ifadelerle eleştirdiği ve rabia işareti yaptığı Mısır Devlet Başkanı Sisi'yi Mısır'da ziyaret eden ve Beştepe'de ağırlayan Erdoğan, Suriye lideri Esad'la da görüşmek için yeni adımlar attıklarının mesajını verdi. Erdoğan’ın açıklamalarının satır arasında ise bir ifade dikkat çekti. Erdoğan, uzun yıllardır ‘Esed’ diye hitap ettiği Suriye Devlet Başkanı’na ilk kez tekrar ‘Esad’ dedi.
İktidarın Suriye konusunda ifade değiştirmesinin ardından devletin resmi kanalı TRT ile birlikte iktidar medyasının da ‘Esed’ ismini 'Esad' olarak değiştirip değiştirmeyeceği merak konusu oldu.
ESAD NEDEN VE NASIL ‘ESED’ OLDU
Erdoğan’ın geçmişte yakın dostluk kurduğu Beşar Esad’a uzun yıllar süren aranın ardından bugün ilk kez yeniden ‘Esad’ diye hitap etti.
Erdoğan, Suriye İç Savaşı’nın başladığı 2011 yılından beri Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad için ‘Esed’ ifadesini kullanıyordu. Haziran 2011’de Suriye Devlet gücünün düzenlediği Cisr eş Şuğur operasyonundan kaçan 3.000 dolayında Suriyeli Türkiye'ye sığınması ardından o dönem başbakan olan Erdoğan’ın açıklamaları sonrası iki ülke arası gerilim tırmanmıştı.
Olay sonrasında Anadolu Ajansı'na açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Suriye'nin yaptığı kabul edilemez, bu bir vahşettir" demecini vermiş ve ikinci bir Hama Katliamı yaşanmaması konusunda Suriye'yi uyarmıştı. Bununla birlikte ek olarak tüm ticari ilişkiler de askıya alınmıştı.
Erdoğan bu gelişmelerin ardından ‘dostu’ Esad’a ismi yerine ‘Esed’ diye hitap etmeye başladı. İktidarın Suriye konusunda ifade değiştirmesinin ardından devletin resmi kanalı TRT ile birlikte iktidar medyası da Beşar Esad’ı ‘Esed’ ifadesiyle lanse etti.
ASLAN ‘ESED’ BAHTİYAR ‘ESAD’
Dönemin CHP Grup Başkanvekili ve Yalova Milletvekili olan Muharrem İnce, 2012 yılında dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde “Hükümetin dili değişince TRT’nin dili de mi değişmemektedir? Neden ve hangi tarihten sonra Suriye Devlet Başkanı Esad’a ‘Esed’ denilmeye başlanmıştır?” sorularını yöneltti.
Arınç, İnce’ye, o dönem TRT Genel Müdürü olan ve sonradan FETÖ soruşturması geçiren İbrahim Şahin’den aldığı yanıtla bilgi verdi. Şahin, Esed isminin “Aslan”, Esad isminin ise “Bahtiyar”, “En mutlu” anlamlarına geldiğini ifade ederek, “Esed kelimesinin herhangi bir olumsuz veya aşağılayıcı bir anlamı yoktur” dedi.
FETÖ’den soruşturma geçiren Şahin’in verdiği bilgiler şu şekildeydi:
“Medyada değişik yekillerde yazılan ve okunan bu kelime için Anadolu Ajansı tarafından Türk Dil Kurumu’na başvurulmuş. TDK’ca Suriye Devlet Başkanı’nın adının Beşşar Esed olarak kullanılması gerektiği kararlaştırıldığından, TRT Haber bültenlerinde 3 yıldır Beşşar Esed kullanalmaktadır.”
Siyaset, 21 Eylul 2024 20:14
Yorumlar (0)
Yeniden Refah Gebze’de Bilikçi seçilmiş başkan
Çayırovalı genç tiyatrocular büyük alkış aldı!
Erdoğan, Akın Gürlek'e fırça mı attı?
Körfez GB’de karatecilerin kuşak sevinci!
Kocaeli artık sanayi kenti değil mi?
Hayvan yeminin yarısı Ormanya’dan
Kapanca Festivali, özel sergilere ev sahipliği yapacak
On binlerce kişi Fuar Park’a akın etti!
SEDAŞ Genel Müdürü Gökay Fatih Danacı, KOTO’da ağırlandı
Kocaeli vekili Gergerlioğlu’ndan TFF için bağımsız denetim çağrısı
Harikalar Sahili’nde uçurtmalar babalar için uçtu!
TCDD de borca battı!
İzmit Alışveriş Festivali başlıyor
Yine çete baskını: Dönen para 10 milyar TL
Ülkücüler Şile’deki bu düğünde buluştu!
Milyonlarca öğrencinin beklediği haber!
Genç kız kendisini iple tavana asarak canına kıydı
Şehit Özcan Kan Fen Lisesi festivalinde robot sahne aldı!
Öğretmenler yerde sürüklendi
Kapalıya imha paylaşımı yapan her yerde aranıyor!
Sanat Kafe'de önemli bir buluşma daha
Otoyolun o noktası 24 saat trafiğe kapatılacak!
Büyükakın’dan müjde: Akvaryum bir hafta daha ücretsiz
Durmak yok taşınmazların satışına devam
Yeni mezunlar ve iş arayanlar Kılavuz Kariyer ile yine sertifikalandırıldı
Lunaparkta çarpışan araba kapma yarışı!
Gölcük’te özensiz iş! Mazgal konulmadı
Paketli gıda almadan önce iki kere düşünün!
Dev akvaryumu ilk günde 15 bin kişi ziyaret etti
Havalimanı milyonları yutuyor!
Pazar kahvaltısı bile lüks oldu!
Başkan Hürriyet’ten davet var! Herkesi Kapanca Sokak Festivaline bekliyoruz
En çok milyarder o şehirde yaşıyor!
Destek yoksa hapse atılırsınız mı denildi?
Dilovası’nda MHP’yi ziyaret eden edene
Büyükakın çocuklarla eğlendi!
O vekil nasıl dolandırıldı?
Sarsıntılar büyük depremin habercisi mi?
İzmitli iş kadını kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti
