Tarla ile market arasında büyük fark
Ekonomi, 04 Eylul 2024 22:58
Türkiye Ziraat Odası Genel Başkanı Şemsi Bayraktar tarla ile market arasındaki fiyat uçurumunun düşmediğini açıkladı. Bayraktar'a göre ağustos ayında üretici ve market arasındaki en fazla fiyat farkının yüzde 370,4 ile limonda görüldüğünü belirtti.
Tarla ile market arasındaki fiyat makası bir türlü kapanmıyor. Bunu birinci elden Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar açıkladı. Ağustos ayındı üretici ile market fiyatları arasında oluşan farklara ilişkin değerlendirmede bulunan Bayraktar tarladan alınan ürünlerin markette çok daha pahalıya satılmasının hem tüketiciyi hem de üreticiyi mağdur ettiğini söyledi. Bayraktar, "Ağustosta üretici ve market arasındaki fiyat farkı en fazla yüzde 370,4 ile limonda görüldü. Bu farkı yüzde 323,9 ile havuç, yüzde 262,1 ile kuru soğan ve yüzde 249,6 ile kabak takip etti. Limon 4,7 kat, havuç 4,2 kat, kuru soğan 3,6 kat, kabak 3,5 kat fazlaya satıldı." ifadelerini kullandı.
Bayraktar, geçen ay fiyatı en fazla artan ürünün markette salatalık, üreticide ise kuru üzüm olduğuna dikkati çekerek, fiyatı en fazla düşen ürünün ise markette kuru incir, üreticide patates olduğunu aktardı.
Özellikle patates, kuru soğan ve limonda üretici fiyatlarının yüzde 20 ila yüzde 30 düştüğüne işaret eden Bayraktar, üretici fiyatlarındaki düşüşlerin üreticileri mağdur ettiğini vurguladı.
Patates hasadına ilişkin bilgi veren Bayraktar, "Bu yıl geçen yıla göre rekoltenin yüksek olması ve yazlık patatesin depolanamaması nedeniyle üretici fiyatlarında düşüş yaşanıyor. Pazarda ve markette ortalama 15 lira olan patateste üretici fiyatının 4,5 liraya kadar düşmesi üreticilerimizi mağdur etti." değerlendirmesini yaptı.
ODTÜ birincisi atanmış rektörü yerden yere vurdu. Stadyumda alkış tufanı koptu ODTÜ birincisi atanmış rektörü yerden yere vurdu. Stadyumda alkış tufanı koptu
Bayraktar, bu yıl kuru soğan ekim alanında yüzde 10'dan fazla artış beklediklerine işaret ederek, "Kısıtlı açılan kuru soğan ihracatının tamamen açılması, yeni pazarlar bulunması ve önceki yıllarda olduğu gibi Toprak Mahsulleri Ofisinin devreye girerek patates ve kuru soğana müdahale etmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Meyve suyu firmalarının üreticiden ucuz fiyata aldığı şeftaliyi işleyip konsantre hale getirerek depoladığını belirten Bayraktar, şunları kaydetti:
"Bu konsantre uygun şartlarda 3 yıla kadar bozulmadan saklanabiliyor. Üreticiden ucuza alınan ürün sonraki yıllarda tüketiciye daha fazla fiyattan meyve suyu olarak satılıyor. Bakanlık devreye girerek sanayicinin alacağı ürünün maliyetini göz önünde bulundurarak taban fiyat belirlemelidir."
Ekonomi, 04 Eylul 2024 22:58
Yorumlar (0)

Ercan’dan Büyükakın’a: Haciz gelmez tabi, borçları bakanlık ödüyor

Yazıktır, günahtır gençleri serbest bırakın!

Başkan Hürriyet: Yalanlar en çok sahibini kandırır

Hereke’de 15 ay önce ilk ilmiği atılan halı tamamlandı

DER-MEK kurslarında hazırlanan el emeği göz nuru eserler sergiye çıkacak

Erdoğan'a kendi mahallesinden adalet tepkisi

Yerel Kültür Müzesi bir etkinliğe daha ev sahipliği yaptı

İzmit Belediyesi görevlileri grevdeki işçilere sıcak çorba dağıttı

DEM'liler demlendikleri AKP ve MHP'lileri kızdırmak istemiyorlar dedirten görüntü!

Anayasaya uyulmuyor diyorum, feryat ediyorum

Ağra’dan KASKF seçimi öncesi Darıca’da gövde gösterisi

Kocaeli vekili Gergerlioğlu Narin cinayeti ile ilgili bakın ne dedi!

Kocaeli’nin geleceği masaya yatırıldı

Üreticimizi, çiftçimizi desteklemezsek yalvarır hale geliriz

12 ilçe belediye tiyatrosu sloganıyla yürüdüler

Çayırovalı sporcular o organizasyondan da kupayla döndü

Kocaeli Arkeoloji Müzesi’nde MÜZEFEST Gençlik Festivali coşkusu

SEDAŞ afetlere hazır mı?

Kartepe’de o sokak geceleri zifiri karanlık!

İzmit Belediyesi’nden Kandıra açıklaması

Miting yapmak, konuşmak yasak demelerine az kaldı!

Tramvay Hattı Alikahya’ya doğru ilerliyor!

İş insanı Fehmi Yıldız'ın hayatı kitap ve belgesel oldu

Trafikte cezalar daha da artıyor

Büyükakın’dan muhalefete yeni salvolar!

Millet daha da fakirleştiriliyor

İzmit Belediyesi ile ilgili o iddia da yalanlandı

CHP İzmit İlçe Başkanı Ercan’dan Yenice’nin şaşkın ördek yorumuna tepki!

Çinli heyet Gebze Ticaret Odası’nda ağırlandı

Başiskele’de trafiğe nefes aldıracak proje için ilk adım atıldı

CHP’li vekiller Kanko ve Yıldızlı’ya önemli görevler

Bahçeli'den Erdoğan'a tekrar adayım de baskısı!

Arsızlığın da bir limiti var

Derinceli kadınların hayalleri gerçek oldu!

Sağlık Bakanı Memişoğlu, Başkan Büyükakın’a teşekkür etti

BTP Kocaeli İl Başkanı Can’ın adalet diye haykırmasına az kaldı!

Kocaeli’de gerçeği aratmayan deprem tatbikatı

Derince 15. Kolordu İlkokulu’nda anlamlı açılış

Türk Halk Müziği Korosu, deyiş ve ilahilerle sevenlerinin karşısına çıkacak
