Gıda fiyatları patlayacak
, 02 Eylul 2024 15:10Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’e kritik uyarı geldi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, "Süt, et, meyve, sebze, hububat, ayçiçeği, çeltik, mısır, pamuk ve diğer ürünlerin fiyatlarını baskılayarak enflasyonu önleyemezsiniz. Böyle yaparsanız önümüzdeki dönem gıda fiyatlarını patlatırsınız” dedi.
Gıda fiyatlarındaki artış ve kuraklık tehlikesi devam ederken Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e dikkat çeken bir uyarı geldi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar yaptığı açıklamada çiftçiler için kuraklık desteği istedi. Bayraktar, enflasyondaki duruma dikkat çekerek, "Süt, et, meyve, sebze, hububat, ayçiçeği, çeltik, mısır, pamuk ve diğer ürünlerin fiyatlarını baskılayarak enflasyonu önleyemezsiniz. Böyle yaparsanız önümüzdeki dönem gıda fiyatlarını patlatırsınız. Tüketicilerimizi de bu ürünlere ulaşamaz hale getirirsiniz” ifadelerini kullandı.
Edirne’de düzenlenen ayçiçeği hasadı şenliğine katılan Bayraktar burada çiftçilerin traktörleriyle yaptığı eyleme destek verdi.
Ayçiçeği üreticisinin bu yıl da beklediği yağışı alamadığını belirten Bayraktar, "Yaz aylarında sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşti. Haziran, son 53 yılın en sıcak haziran ayı oldu. Bu yıl artan sıcaklıklar çoğu üründe olduğu gibi ayçiçeğinde de verimde azalmaya sebep oldu." dedi.
Bayraktar, kuraklık nedeniyle üreticilerin ayçiçeğinde beklediği verimi alamadığını dile getirdi.
Bazı verimi düşük arazilerin kuraklık nedeniyle ekilmeyerek nadasa bırakıldığını anlatan Bayraktar, şunları kaydetti:
"Edirne ilinin Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ortalama ayçiçeği verimi 200 kilogramdır ancak bu sene üreticiler dekardan ortalama 100, 150 kilogram alabilmektedir. Daha az verim alan üreticiler de vardır. Verimde yüzde 25 ila 50 oranında azalma olduğunu görüyoruz. Verim düşük olduğu için üreticinin ürününden sağlayacağı gelir de düşük olacaktır. Bölgede gelir kaybının telafisi için kuraklık desteği verilmesi önemlidir. Kuraklık desteğini hükümetimizden bekliyoruz."
BAKAN ŞİMŞEK’E GIDA FİYATI UYARISI
Üreticilerin neredeyse tüm bankalara borcunun olduğunu savunan Bayraktar, üreticilerin üretimden uzaklaşmaması için kuraklık desteği verilmesi gerektiğini söyledi. Bayraktar, Trakya Birlik'in ayçiçeği ön alım fiyatını artırarak üreticiyi koruması gerektiğini de belirtti.
Tüketicilerin yüksek fiyattan ayçiçeği yağı aldığına dikkati çeken Bayraktar, ayçiçeği yağının fiyatının düşmesi için üretimin ve desteğin artırılması gerektiğini kaydetti. Bayraktar, hayvansal ürünlerin girdi fiyatının artmasına karşı et ve süt fiyatlarının aynı oranda artmadığını, bu nedenle üreticilerin üretimden çekildiğini anlattı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e seslenen Bayraktar, şöyle devam etti:
"Süt, et, meyve, sebze, hububat, ayçiçeği, çeltik, mısır, pamuk ve diğer ürünlerin fiyatlarını baskılayarak enflasyonu önleyemezsiniz. Böyle yaparsanız önümüzdeki dönem gıda fiyatlarını patlatırsınız. Tüketicilerimizi de bu ürünlere ulaşamaz hale getirirsiniz."
Bayraktar, konuşmasının ardından biçerdöverle ayçiçeği hasadı yaptı.
Programa CHP İl Başkanı Harika Taybıllı, Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, ilçelerin oda ve borsa başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve üreticiler katıldı.
Yorumlar (0)
Kocaelispor Başkanı Recep Durul, KOTO’da ağırlandı
Darıca’da Başkan Bıyık öğrencilerle sahili temizledi
Dilovası Meclisi’nde kararlar oy birliği ile alındı
Sürekli lafı çarpıtarak önüne gelene dil uzatanların son marifeti!
Satılmadık kurum kalmadı, hesap verilmiyor!
Büyükşehir’in o tesisi örnek gösterildi
Dervişoğlu, Bahçeli'yi topa tuttu
Bilnet Okulları öğrencileri Vali Aktaş’la röportaj yaptı
Derince’de yine iş arayanlar ve işverenler bir araya gelecek
Araçlar bu yollar yüzünden mahvoluyor
Gıda, Tarım ve Hayvancılık sektöründe sorunlar KOTO’da masaya yatırıldı
İşsiz kalanların sayısı çığ gibi artıyor
Çayırova’da bilim şenlikleri başlıyor
Akaryakıta yine zam geliyor
Körfez Meclisi’nde neler konuşuldu?
Erdoğan yanlış bilgilendiriliyor!
Bunun adı adaletsizlik
Dilovası’nda MHP’liler o projeyi yerinde inceledi
Kocaeli’de metro projesi halka anlatılıyor
Büyükakın’dan gençlere: Yarınlarımız emin ellerde
İzmit’te Robotik Kodlama ve Yazılım Evi kapılarını açıyor
Erdoğan'ın danışmanı fesli Kadir'e övgüler yağdırdı
Altın fiyatları yükselecek mi?
Milleti saracağız, haysiyetsizlerin defterini düreceğiz
DEM'liler Bahçeli'yi seviyor!
Gölcük’te Yeni Dünya Düzeni söyleşisinde neler konuşuldu?
Bir çocuk daha ölmesin, tır girişine engel olunsun
Asgari ücrete ara zam sorusuna net yanıt!
Belediye ekipleri yolda gördükleri kazaya hızla müdahale ettiler
İzmitli iki muhtarlara doğum günü ziyareti
Bahçeli yine Öcalan dedi!
Derince’de 19 Mayıs coşkusu Atatürk Halk Koşusu ile taçlanacak
AKP'den borçlara erteleme ve vergi affı teklifi
Okul kantinlerinde bu kurala uymayanlar cezalandırılacak
Kuzuyayla’da kar keyfi!
Körfezli güreşçiler 4 madalyayı kaptı
Gebze Ticaret Odası’ndan dış pazarlara yönelik yeni temaslar
Kamyoncu esnafı enflasyonun dişlileri arasında eziliyor
Erdoğan istedi, bayram tatili 9 gün oldu!
