Zeytinoğlu cari denge ve işgücü verilerini değerlendirdi
İş Dünyası, 13 Ağustos 2024 15:38Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, cari denge ve işgücü verileri ile ilgili değerlendirmede bulundu.
Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, T.C. Merkez Bankası tarafından açıklanan cari denge verisine ilişkin değerlendirmede bulundu. Zeytinoğlu, “Haziran ayında cari denge 407 milyon dolar fazla verdi. Cari fazla verilmesinde; dış ticaret açığı geçen yılın üzerinde gerçekleşmesine rağmen hizmet gelirlerinin katkısının daha yüksek olmasının etkisini görüyoruz. Dış ticaret açığı geçen yıla göre 371 milyon dolar artarak 4.1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Hizmetler dengesi kaleminin katkısı ise geçen yıl 5.1 milyar dolar olurken, bu yıl 5.6 milyar dolar oldu. Haziran verisiyle birlikte yıllık cari açık 24 milyar 833 milyon dolar olarak gerçekleşti” dedi.
ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM
Önümüzdeki döneme ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Temmuz ayında ihracattaki yükseliş ve ithalattaki gerilemeyle dış ticaret açığında yüzde 42.3’lük azalma oldu. Dış ticaret açığındaki bu gerilemenin cari açığa yansıyacağını ve turizm gelirlerinin de katkısıyla, temmuz ayında yıllık cari açığın gerileyebileceğini söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.
İŞGÜCÜ VERİLERİ
TÜİK tarafından açıklanan haziran ayı işgücü verilerine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Haziran ayında işsizlik oranı yüzde 9.2 ile mayıs ayına göre 0.7 puan artarken, geçen yılın aynı ayına göre 0.2 puan geriledi. Potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı ise yüzde 29.2 olarak gerçekleşti. Burada da aylık bazda 3.8 puan, geçen yıla göre 5.2 puanlık artış olduğu görüyoruz” ifadelerini kullandı.
ÇALIŞABİLİR NÜFUS
Zeytinoğlu, “Açıklanan verilerin detaylarına baktığımızda mayıstan hazirana çalışabilir nüfus 36 bin kişi artarken, işgücüne katılanlar 107 bin kişi gerilemiş. Mevsimsel olarak, tarım ve hizmetler sektörlerinde istihdam artışları bekleyeceğimiz dönemde aylık bazda 341 bin kişilik gerileme olduğunu görüyoruz. Haziran itibariyle toplam istihdam ise 32 milyon 522 bin kişi. Burada her zaman dile getirdiğimiz, ülkemize yabancı sermayenin de çekilmesiyle, nüfusumuza oranla çalışan sayımızın daha yüksek seviyelere ulaşmasını bekliyoruz” dedi.
İş Dünyası, 13 Ağustos 2024 15:38
Yorumlar (0)
Çayırovalı genç tiyatrocular büyük alkış aldı!
Erdoğan, Akın Gürlek'e fırça mı attı?
Körfez GB’de karatecilerin kuşak sevinci!
Kocaeli artık sanayi kenti değil mi?
Hayvan yeminin yarısı Ormanya’dan
Kapanca Festivali, özel sergilere ev sahipliği yapacak
On binlerce kişi Fuar Park’a akın etti!
SEDAŞ Genel Müdürü Gökay Fatih Danacı, KOTO’da ağırlandı
Kocaeli vekili Gergerlioğlu’ndan TFF için bağımsız denetim çağrısı
Harikalar Sahili’nde uçurtmalar babalar için uçtu!
TCDD de borca battı!
İzmit Alışveriş Festivali başlıyor
Yine çete baskını: Dönen para 10 milyar TL
Ülkücüler Şile’deki bu düğünde buluştu!
Milyonlarca öğrencinin beklediği haber!
Genç kız kendisini iple tavana asarak canına kıydı
Şehit Özcan Kan Fen Lisesi festivalinde robot sahne aldı!
Öğretmenler yerde sürüklendi
Kapalıya imha paylaşımı yapan her yerde aranıyor!
Sanat Kafe'de önemli bir buluşma daha
Otoyolun o noktası 24 saat trafiğe kapatılacak!
Büyükakın’dan müjde: Akvaryum bir hafta daha ücretsiz
Durmak yok taşınmazların satışına devam
Yeni mezunlar ve iş arayanlar Kılavuz Kariyer ile yine sertifikalandırıldı
Lunaparkta çarpışan araba kapma yarışı!
Gölcük’te özensiz iş! Mazgal konulmadı
Paketli gıda almadan önce iki kere düşünün!
Dev akvaryumu ilk günde 15 bin kişi ziyaret etti
Havalimanı milyonları yutuyor!
Pazar kahvaltısı bile lüks oldu!
Başkan Hürriyet’ten davet var! Herkesi Kapanca Sokak Festivaline bekliyoruz
En çok milyarder o şehirde yaşıyor!
Destek yoksa hapse atılırsınız mı denildi?
Dilovası’nda MHP’yi ziyaret eden edene
Büyükakın çocuklarla eğlendi!
O vekil nasıl dolandırıldı?
Sarsıntılar büyük depremin habercisi mi?
İzmitli iş kadını kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti
Millî birliğimizi tehdit edecek bu senaryodan uzak durun
