Herkes hesabını buna göre yapsın
Ekonomi, 09 Ağustos 2024 09:32Mahfi Eğilmez, dün yayımlanan 3. Enflasyon raporunun ardından, sene sonu enflasyon tahminini paylaştı.
Merkez Bankası, yılın 3. Enflasyon Raporu’nda 2024 yıl sonu enflasyon hedeflerini değiştirmeyerek yüzde 38 seviyesinde korudu. 2025 yıl sonu için yüzde 14, 2026 sene sonu için ise yüzde 9 beklentisini korudu. Bu hedeflerin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği piyasalar tarafından merakla bekleniyor.
Ünlü ekonomist Mahfi Eğilmez, “Kendime Yazılar” blogunda bu tartışmaya bir ışık oldu. Eğilmez, 2024 yılı enflasyon tahmini hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
TÜİK VERİLERİ VE ENFLASYON GERÇEKLİĞİ
Eğilmez, tahminlerinde Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerini baz aldığını söyleyerek, uluslararası alanda geçerliliği olan bu verileri kullanmanın önemli olduğunu ifade etti.
Fakat, "Gerçekten yaşadığımız enflasyon mu, yoksa TÜİK’in açıkladığı enflasyon mu?" sorusunu sürekli olarak aklında yer ettiğini belirterek TÜİK verilerini esas alarak tahmin yapmanın doğru olduğunu söyledi.
2024 YILSONU ENFLASYON TAHMİNİ
Eğilmez, 2024’ün ilk 7 ayında açıklanan enflasyon verilerini ele alarak, kalan 5 ay için iki farklı senaryo üzerinden tahminde bulundu. Eğer kalan aylarda enflasyon yüzde 2,5 seviyelerinde gerçekleşirse yıl sonu enflasyon oranının yüzde 44,26 olacağını ifade etti.
Merkez Bankası’nın yüzde 38’lik yıl sonu tahmininin tutabilmesi için ise aylık enflasyonun ortalama yüzde 1,5 olması gerektiğini dile getirdi.
Eğilmez, son 20 ayın ortalama aylık enflasyon oranının yüzde 3,92 olduğunu anımsatarak bu hedefin gerçekleşmesi için mucize gerektiğine vurgu yaptı.
Eğilmez ayrıca, “Gerçek yaşamdaki enflasyon oranları çok daha farklı olabilir” açıklamasında bulunarak tartışmaları hızlandırdı.
MERKEZ’İN BEKLENTİSİ
Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan Enflasyon Raporu sunumunda, üçüncü çeyrekte enflasyonun ortalama yüzde 2,5, son çeyrekte ise yüzde 1,5 seviyelerinde gerçekleşebileceğini öngördüklerini ifade etti.
Fakat, Eğilmez’in yaptığı bu açıklamalarda, Merkez Bankası’nın hedeflerinin ne kadar gerçekçi olduğu sorusunu yeniden gündeme taşıdı.
Ekonomi, 09 Ağustos 2024 09:32
Yorumlar (0)
Kocaelispor'a büyük moral
Yıllarca yalan söylediler!
Demirtaş'a yağmurlu havada su yok!
Değirmendere festival alanına dönüştü
KOTKO’nun taşınmasını sağlayacak protokol imzalandı
Akıllı telefonlarda eskiye dönüş!
İsteyen herkes Kocaeli Müze’ye bir tuşa basarak ulaşabilir!
Tavşancıl'a yeni sosyal tesis
Eski hukuk danışmanından Erdoğan'a bir uyarı daha
Büyükakın, Derince'de 120 yataklı sağlık tesisi inşaatını yerinde inceledi
Dilovası Kent Meydanı’nda tempo yüksek!
Bu bir yargısız infazdır!
Benzine yeni bir zam daha geliyor
Asıl fatura halka kesiliyor
Yasalarımızda ilk kez terör örgütü PKK'nın ismi geçecek
Sapanca Gölü’ne olan bağımlılık azaltılmalı
Gökçek'e bakın, siyasetin yargıdan elini çekmediğini görün!
Buna Özgür Özel'i de tehdit ediyorlar denir!
İzmit Belediyesi’nden o görüntülerle ilgili açıklama
Fındık alım fiyatları açıklandı
İzmit Belediyesinde iki yeni görevlendirme
Gebze Ticaret Odası’nda Ortem elektronik tedarikçi adaylarıyla buluştu
Dilovası’nda Yıldırım'dan Kaymakam Çelik'e hayırlı olsun ziyareti
Körfez’de de mahallelerde çocukları sevindiren şenlik var!
Başkanvekili Obuz’dan Pazar turu
Özgür Özel gelin devletin tasfiyesine ortak olmayın
Başkan Hürriyet’in cezaevinde tutulmasına tepki
En ucuz ve en pahalı sigara ne kadar oldu?
TEM Otoyolu’nda o nokta da trafiğe kapatılacak!
Saadet Partisi Gebze'den servis esnafına destek çağrısı
Kartepe’de 15 ilden 50 sporcu ile enduro heyecanı nefes kesecek
Erdoğan'a PKK uyarısı
SGK'da devlet katkısı kaldırıldı!
Altın fiyatları için tarih verildi!
Emekliye şok!
Bakın şu düşkün leyleklerin yavrusunun yaptığına!
Belediyeciliği Cumhurbaşkanımızdan öğrendik
Kandıra’da fındık hasadı öncesi üreticiye yol desteği
İYİ Parti'den çerçeve yasa Anayasaya aykırı çıkışı
