Köylü ve tarımla uğraşan kesim özüne uygun olarak yaşasın
Siyaset, 02 Ağustos 2024 20:00DEVA Partisi Sözcüsü, Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Av. İdris Şahin, TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Şahin, “Köyüme Dokunma Platformu” olarak isimlendiren Sakaryalı vatandaşları ve DEVA Partisi Sakarya İl teşkilatını mecliste ağırladı.
TBMM’deki basın toplantısında ilk olarak Filistin- İsrail savaşını değerlendiren DEVA Partisi Sözcüsü Şahin, Tahran’da hayatını kaybeden Hamas Lideri Haniye’ye rahmet diledi. Şahin, “Dünya gündeminde de maalesef acı bir şekilde yer alan; Terör devleti İsrail'in suikastı sonucu yaşamını yitiren Gazze direnişinin öncülerinden, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'ye Cenab-ı Hak'tan rahmet, Filistin halkına başsağlığı diliyorum.” şeklinde konuştu.
Geçmiş dönemlerde STK ve siyasi partilerde faaliyet göstermiş, kanaat önderlerini de içinde barındıran “KÖYÜME DOKUNMA PLATFORMU”nu mecliste ağırlayan Şahin, “Sakarya’da dönüşümü sağlamak adına bir çalışma başlatılmıştır. Kırsal mahallelerde köylü ve tarımla uğraşan kesim özüne uygun olarak yaşasın.” dedi.
“İlçe belediyeleri ve Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kulak tıkaması sonucu milletin meclisinde dile getirmek ihtiyaç oldu”
Şahin’in Sakarya’da yaşanan sorunlar hakkında açıklamaları şu şekilde:
“2014 yılında yürürlüğe giren 6360 sayılı yasa ile 30 Büyükşehir kapsamındaki tüm köyler ve beldeler mahalleye dönüşmüş olup, Sakarya da bu kapsamdadır.
5 yıllık uygulamanın ardından tarım ve hayvancılığın büyük zarar görmesi neticesinde 2019 yılında yapılan ‘Tarım Şurası’nda bu durum Sayın Cumhurbaşkanı tarafından kırsal niteliğine göre yerleşimlerin tekrar tasnif edilmesi ve köy tüzel kişiliğine dönüş konusunda bir hedefe dönüşmüştür.
Nitekim, 16 Ekim 2020 tarihinde çıkan 7254 sayılı yasa ile Köy tüzel kişiliği olmasa da kırsal özellik arz eden mahallelerin tarımsal kabiliyetlerini muhafaza etmek adına ‘’KIRSAL MAHALLEYE DÖNÜŞ’’ yolu gerekli başvuruların yapılması şartına bağlı olarak açılmış oldu.
Yasanın yürürlüğe girmesiyle binlerce mahalle ,kırsal mahalleye dönüştü.
Sakarya ile benzer sosyo-ekonomik özellik arz eden Bursa ve Kocaeli ‘de bu dönüşler hızla sağlanırken, Ne yazık ki Yüksek Ziraat Mühendisi titrine sahip bir Büyükşehir belediye başkanı olan Sakarya’da tek bir mahallenin dönüşü bile gerçekleşmemiştir.
Dönüşüm isteyen mahalle muhtarlarının dilekçelerini öncelikli olarak ilçe belediye meclislerinde karara bağlayıp, sonrasında 90 gün içinde neticelenme süresine bağlı olarak Büyükşehir meclisine göndermelerini tarif eden yasaya uygun olarak yapılan yüzlerce başvuru hiçbir ilçe belediye meclis gündemine alınmamıştır.
Bu süreçte sivil bir inisiyatif olarak , geçmiş dönemlerde STK ve siyasi partilerde faaliyet göstermiş, kanaat önderlerini de içinde barındıran ‘’KÖYÜME DOKUNMA PLATFORMU’’ dönüşümü sağlamak adına bir çalışma başlatmıştır.
Mezkur platforma, Sakarya İl başkanlığımızda basına açık yapılan toplantılarla (Parti eylem planlarımızda konu ile ilgili görüşlerimizi de aktararak) destek olunmuş, Genel Başkanımızın Sakarya ziyaretlerinde de konu kendilerine arz edilmiştir.
Süreç içinde, Akyazı’da Buğdaylı mahallesinin başvurusunu gündemine almayan belediyeye karşı 14.06.2023 tarihinde Sakarya 2. İdare Mahkemesinde görülen dava 31.05.2024 tarihinde Buğdaylı mahallesi lehine OY BİRLİĞİ ile karar verilerek ilgili dava sonuçlanmıştır. Ancak takdir edersiniz ki her köyün başvurusunu idari yargıya taşıması hem masraflı hem de oldukça zor bir süreçtir. Bu nedenle konunun çözümü idari yolla vatandaşın talepleri doğrultusunda çözüme kavuşturulmalıdır. Ancak Sakarya da bir çok başvuruyu hiçbir şekilde dikkate almayan bir yerel iktidarla karı karşıyayız. Platform üyelerinin yoğun ve gayretli çalışmasına rağmen feryatlarına Sakarya’dan ilçe belediyeleri ve Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kulak tıkaması sonucu Ankara’da milletin meclisinde dile getirmenin ihtiyaç olduğu anlaşılmıştır.
Bu hem mağduru hem de sözcüsü olan Köyüme Dokunma Platformu’nun kıymetli mensuplarını bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde misafir ediyoruz. Ben komisyonumuzun sözcüsü değerli başkanımızı kürsüye davet ediyorum ve haklı talebini bir kez daha milletin kürsüsünden Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanına ve iktidar mensuplarına iletiyorum.
İktidar yetkililerine sesleniyoruz; Yargı kararı dahi ortada iken milletin taleplerine cevap vermek için neyi bekliyorsunuz? Sakarya gibi topraklarından bereket fışkıran tarım şehrinde vatandaşımızın ve köylümüzün taleplerine duyarsız kalmanızın gerekçesi nedir? Demokraside aslolan vatandaşın talebi değil midir? Her alana nüfuz etmek arzunuzun amacı nedir? Bırakın kırsal mahallelerde köylü ve tarımla uğraşan kesim özüne uygun olarak yaşasın.”
Siyaset, 02 Ağustos 2024 20:00
Yorumlar (0)
Büyükakın’dan metro ve otobüs sürücü koltuğuna oturmak isteyen kadınlara çağrı
İzmit’te ücretsiz yüzme eğitimi başladı
Tepkiler yöneticilere 30 bin TL zam teklifini geri çektirdi
Gölcük’te terk edilmiş bir bina daha yıkıldı
Karanlıkta okula giden çocukların bedeli inatla ödenemez!
Bir köklü firmadan daha kötü haber!
Açlık sınırı 30 bin, engelli maaşı 7 bin!
BTP’liler Ankara’ya akın edecek!
Büyükakın: Biz bu temizliği yapmazsak yarın yeni nesillerin denize girme şansı olmayacak
Kocaeli Büyükşehir mezbahası örnek tesis olacak
Gebze’de 3 aydır maaş alamayan işçilere EMEP’ten destek
Başkan Gökçe Körfezkent esnafıyla bir araya geldi
Başkan Sezer Kadın Hakları Günü’nü kutladı
Tramvay hattında aydınlatma lambaları gündüz de yanıyor
Tepkilerden sonra memur zamları geri mi çekiliyor?
TRT'de yayınlanan o haber Mansur Yavaş'ı kızdırdı
Sigaradan akaryakıta o zamlar otomatiğe bağlandı!
Erdoğan, Kocaeli’de’deki Gonca efelerini tebrik etti
Başiskele’de Özel Kübra Sapmaz Yetenek Kursu açıldı
Kartepe Stadyum Yolu’nda tehlikeli hareketler
İngiltere'ye kaçan o soyguncu Fesli Kadir sever çıktı!
İmralı konusunda CHP ve DEM'den ortak tepki!
İYİ Parti Kocaeli’de görev dağılımı da tamam
O cadde karanlık ve tehlikeli
Körfezli yüzücü Trabzon’da madalyayı kaptı!
Sahte diplomalılar yönetim kademelerinde, Atatürkçü teğmen bakkallık yapıyor
Çayırova’da alkışlar özel bireylere
Vali Aktaş Kandıra’da şehit ve gazi yakınlarını ziyaret etti
Hürriyet bir kez daha Büyükakın’a seslendi: Kimi koruyorsunuz?
Hani pazarlık yoktu! PKK Öcalan'ın serbest bırakılmasını şart koşuyor
İzmit’te Engelliler Günü’nde dayanışma mesajı
Başkan bir tepsi baklava ile Kocaelispor tesislerine gitti
KSO Başkanı Zeytinoğlu ihracat rakamlarını değerlendirdi
Kocaeli’de susuzluk alarmı! Muhtarlar da devreye girdi
Maaş zam oranı zam büyük ölçüde belli oldu
Bizimköy’de çalışanlar ve yönetim hep birlikte pasta kesti
Başkan Büyükakın’dan yaşlılara: Sizler başımızın tacısınız
Körfez’de belediye ve Kızılay el ele verdi, sevgi mağazası açıldı
Maske takma zorunluluğu geri mi dönüyor?
