Türkiye ulusal deprem ve yapı mühendisliğinde büyük adım
Gündem, 02 Ağustos 2024 01:17Gebze Teknik Üniversitesi ve T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, birlikte iş birliği yaparak Türkiye'nin deprem ve yapı mühendisliği alanında büyük bir ihtiyacını karşılamak amacıyla Ulusal Deprem ve Yapı Mühendisliği Laboratuvarı'nı hayata geçiriyor.
Bu laboratuvar, deprem mühendisliği araştırmaları ve yapı güvenliği konularında ileri düzeyde çalışmalar yapacak. Laboratuvar, depreme dayanıklı yapı tasarımı, malzeme testleri ve yapı analizleri gibi konularda önemli katkılar sağlayacak ve ülkemizin deprem güvenliğini artırma hedefiyle önemli bir rol üstlenecek.
T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı (ÇŞİDB) ile Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ)- Marmara Afetlerle Başedebilir Yapıları İçin Uygulama ve Araştırma Merkezi (MARTEST) tarafından ortak yürütülecek olan laboratuvarda malzeme, geoteknik, yapı deprem mühendisliğinin yanında sismik yalıtım deneyleri de yapılacak. Deprem tehlikesi yüksek olan ülkelerde giderek yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanan Deprem Yalıtımı (Seismic Isolation) teknolojileri Türkiye’de de yaygınlaşmıştır.
Sağlık Bakanlığı Hastanelerinin 2013 yılından itibaren sismik yalıtımlı olarak yapılması uygulaması başlamıştır. Tasarım aşamasında kullanılan parametrelerin geçerliliğinin kontrol edilmesi (etkin rijitlik, etkin sönüm, sürtünme katsayısı, vb.), yalıtım birimi elemanlarının tersinir yükler altında davranışının belirlenmesi ( burkulma, stabilite, enerji sönümleye yeteneği), üretim aşamasında meydana gelebilecek farklılıkların engellenmesi amacıyla prototip deneylerinin artık UDYM laboratuvarında yapılması planlanmaktadır.
.gif)
Prototip testler her bir yalıtım birimi tipinden seçilen 2 adet üzerinde yapılmaktadır. Ortalama prototip test maliyetinin olarak tip başına yurtdışında 25,000 USD – 50,000 USD olduğu düşünüldüğünde UDYM laboratuvarının ülkemize önemli ölçüde döviz kazandırması planlanmaktadır. UDYM laboratuvarında, ayrıca, ülkemizin ihtiyacı olan aşağıdaki konularda deneyler ve araştırmaların yapılabilmesi için altyapı kurulacaktır:
a. Köprü kiriş/kolonları, prefabrik yapılar, kule, baca, silo, tank, ölçekli yapılar, yüksek yapı, baraj, tarihi yapılar, kıyı-liman yapıları, gömülü alt yapılar, rüzgâr titreşim ve benzeri sistem testleri,
b. Sismik sönümleyici, enerji iletim bağlantı parçaları, dış cephe kaplama, iskele ve benzeri eleman testleri,
c. Hastane ekipmanları, asma sistemleri, yükseltilmiş döşeme, IT ekipmanları, sunucu odaları, kabinleri, temiz odalar ve benzeri yapısal olmayan eleman testleri.
d. Hidroloji, hidrolik, kıyı-liman mühendisliği ve tsunami deneyleri,
e. Malzeme deneyleri,
f. Zemin ve zemin yapıları deneyleri.
UDYM laboratuvarında afet tehlikesine karşı yapısal olan ve olmayan elemanları yapı sağlığı izleme yöntemleri ile uzaktan izlemek ve raporlamak, endüstri yapılarında risk azaltma sistemlerini geliştirme ve uygulama konularında çalışmalar da yapılacaktır. Türkiye’de afet tehlikesi ve riskleriyle ilgili araştırma yapan tüm üniversitelerin ve kurumlarında da UDYM laboratuvarını araştırmalarında kullanmalarına imkân sağlanması planlanmaktadır.
UDYM laboratuvarında, ayrıca, eğitim faaliyetleri, konferans, çalıştay, panel, kurs, seminer, kongre ve bilimsel toplantılar düzenlenecektir. Laboratuvar binasının finansmanı T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Dairesi Başkanlığı tarafından karşılanıyor olup laboratuvar altyapı sisteminin kurulmasına yönelik gerekli olan finansmanın sağlanmasında JICA ve World Bank kredileri kullanılmasına yönelik ÇŞİDB tarafından çalışmalar sürdürülmektedir. UDYM laboratuvar binasının 2024 yılının sonunda bitirilmesi ve 2025 yılında faaliyete geçmesi planlanmaktadır.
Gündem, 02 Ağustos 2024 01:17
Yorumlar (0)
Uyuşturucuyla mücadele önergesini AKP ve MHP reddetti
Başkan Büyükakın’a Sapanca Gölü’ndeki çamur temizlensin çağrısı
Başkan Hürriyet’ten Gölkay Park açıklaması
Artık ne DEM’e, ne de İmralı’daki caniye ihtiyaç kalmamıştır
Esnafın tüm mal varlığına haciz konuyor
Gölcük Hükümet Konağı hizmette
Tansu Özcan ya sabır çekti!
İzmit Belediyesi diyetisyeninden öğrencilere güçlerine güç katacak öneriler!
Kocaeli’de doğaseverler Flamingo Şenliği’nde buluştu
Çayırova Meclisi’nde üç gündem maddesi karara bağlandı
Kocaeli’de barajdaki seviye yükseldi, Sapanca Gölü’nden su alımı da durduruldu
Büyükakın’dan Anne Şehir Merkezleri’nin sayısı artacak mesajı
Çimsa’dan ihracata 1,5 milyar dolarlık katkı
Derince’de tiyatro toplulukları için ücretsiz kayıtlar başladı
Gebze Ticaret Odası Başkanı Aslantaş da Mısırlı iş insanları ile bir araya geldi
Barış Manço, Gölcük’te şarkıları ile anılacak
Kocaeli’de Ramazan pidesi küçüldü!
Enflasyon yoluyla maaş zammı gasp edildi
Zeytinoğlu enflasyon ve dış ticaret verilerini değerlendirdi
Allah Erdoğan'a vicdan versin'
Bahçeli, PKK liderine saygı duyuyor!
Kartepe Belediyesi ne işe yarar?
Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesinin akıbeti ne olacak?
Küçük ölçekli balıkçılara destek başvuruları başladı
Kocaeli’de Taksiciler Esnaf Odası’nı kurmak için Bakanlıktan yetki alındı
Başkan Ölmez’den Berat Kandili mesajı: Dua etmenin tam zamanı
Çayırova’daki çocuk kulüplerinde ikinci yarıyıl böyle başladı
Altın yatırımcılarına uyarı: Peşinden koşmayın!
Fındık fiyatı üç beş alıcının insafına bırakılamaz
Kartepeli esnaf evinde ölü bulundu
Kocaeli’de Ramazan denetimi
Sigaraya büyük zam yolda
Otogaza da zam geliyor
Eleştiriden dolayı dava açması şık durmadı
Başkan Söğüt’ten Berat Kandili mesajı
Depremzedelere kışın ortasında çıkın dediler
Büyükakın: Halay da bizim horon da bizim
İzmit’te ihtiyaç sahibi vatandaşlara gıda kolisi ve sıcak yemek desteği başvuruları sürüyor
KOTO Başkanı Bulut, Mısır’da iş birliği protokolüne imza attı
