Vatandaş kirasını ödeyemezken AKP milletin vergileriyle yurtdışına saraylar yapıyor!
Siyaset, 30 Temmuz 2024 21:22Ülke genelindeki vergi adaletsizliği ile ekonomik eşitsizlikleri gündeme getiren CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Hükümeti ve Maliye Bakanlığının zenginlere ve dar gelirli vatandaşlara uyguladığı adaletsiz vergi politikalarını eleştirdi.
Kanko, mevcut hükümetin vergi politikalarının toplumun geniş kesimlerini mağdur ettiğini belirterek, adil bir vergi sistemi için acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı. Konuşmasına Benjamin Franklin'in ünlü bir sözüyle başlayana Kanko: “Dünyada ölüm ve vergiler dışında hiçbir şey kesin değildir.” demiş Benjamin Franklin. Yani nasıl ölüm kesin olan bir şeyse bir toplumda yaşayan herkesin de vergi vermesi kesindir.
Devletlerin temel geçim kaynaklarından biri vergidir ve bu vergide adaletin sağlandığı ülkeler de refah içinde olan, demokrasisi gelişmiş ülkelerdir. Ancak ne yazık ki bir ülke düşünün, yirmi iki yıldır aynı iktidar tarafından yönetiliyor, geldiğimiz noktada son yedi yılı da tek adam zihniyetiyle yönetilen bir Hükûmet. Ama ne gördük? Yirmi iki yıl sonunda bir iktidar eğer herhangi bir ülkede ülkeyi yönetiyorsa beklenen şudur: Vergiler azaltılır, refah seviyesi artar ve vergide adalet sağlanmış olur. Ama biz ne görüyoruz: Çalıştığım üniversite hastanesindeki sağlık çalışanlarının servislerinin kaldırılmasına kadar giden bir tasarruf dönemine geldik yani kemer sıkma politikaları yirmi iki yıl sonra başlamış olduğuna göre bu maalesef iktidarınızın başarısız olduğunun en önemli göstergelerinden biridir. Biz bugün oturuyoruz, yeni vergiler yaratabilir miyiz, nasıl vergiyi kontrol edebiliriz, vergi kaçağını nasıl azaltırız, bunu düşünüyoruz.
Bugün emekliye 12.500 lira bir maaş vermek için, en düşük emekli maaşını 12.500 lira yapmak için ve 17 bin liralık asgari ücretle vatandaşın geçinmesini bekliyoruz yani göz göre göre bu vatandaşlar AKP hükûmetlerinin ekonomik adaletsizliği önünde ezilmektedirler. Yirmi iki yıldır har vurup harman savrulan bir ekonomi ve sonuçta geldiğimiz nokta bu. Vergi politikalarının amacı refahı artırmak yani vergiyi alırsınız ama bu vergiyi aldığınız zaman çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi almanız lazım. Türkiye'de ne oluyor? Zenginler vergi avantajlarından yararlanıyorlar. Ne oluyor mesela? 2022 yılında sadece KDV'den oluşan vergi yüzde 35 yani "dolaylı vergi" dediğimiz vergi, herkesin ödediği vergi verginin neredeyse üçte 1'ini oluşturuyor ama bu arada ne yapıyoruz? Vergileri alırken vatandaşlarımızın kredi kartlarına taksit yapmıyoruz artık ama 5'li çetenin firmalarına taksit yaptığımız gibi dolar borçlarını Türk lirasına çevirip uzun vadeye çeviriyoruz. Bunun dışında, evet, vade yapalım ama maalesef, milyarlarca dolar vergilerini de siliyorsunuz” dedi.
VATANDAŞ 2 ODALI EVİN KİRASINI ÖDEYEMEZKEN AKP MİLLETİN VERGİLERİYLE YURTDIŞINA SARAYLAR YAPIYOR!
Kanko, “Yine bu yetmiyormuş gibi toplanan vergileri ne yapıyoruz? Bugün vatandaşlarımız 2 odalı bir evde kirada oturmakta zorlanıyorlar ama biz ne yapıyoruz? Saray sevdasına düştük, saray yapıyoruz. Bu da yetmiyormuş gibi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne, Moldovya Cumhuriyeti'ne sarayda finansman desteği sağlıyoruz. Yine, baktığınız zaman, vatandaşımız o kadar sıkıntı içinde ki karşılıksız çek miktarı 2 katına çıkmış, karşılıksız çek miktarı iki katına çıkmış ama bu karşılıksız çek miktarının TL karşılığı ise tam 5 kat artmış. Yine, icra dosyası 40 milyona çıkmış. 2024 yılının ilk dört ayında karşılıksız çek miktarının artışı yüzde 293. Geldiğimiz noktada nasıl bir savrulma içinde olduğumuzu görmeniz gerekiyor. Eğer tasarruf yapacaksanız, önce yüz binlerce korumadan, 13 tane uçaktan, 12 tane saraydan tasarruf yapmanız gerekiyor. Eğer bunu yapmazsanız hiçbir zaman başarılı olma şansınız yok. Biz ne yapmalıyız? İşte, vergide adaleti sağlayarak, zenginden çok, dar gelirliden az vergi alarak öncelikle vergide adaleti sağlamamız gerekiyor. Vergi adaletinin sağlanması için Türkiye'de Türkiye'nin 1'inci partisi olan Cumhuriyet Halk Partisinin iktidarı bunu sağlamak için adaydır” ifadelerini kullandı.
Siyaset, 30 Temmuz 2024 21:22
Yorumlar (0)
Daha iflas edecek esnafımız var
Erbakan: En düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesine getirilmeli
Çayırova’nın basketbolcuları potada Bordo Bandırma’yı mağlup etti
Emeklilere ilave artışlar öngören yeni bir sistem hayata geçirilecek iddiası
Şehit Yakınları ve Gazi Evi projesini yerinde incelediler
Asgari ücretle ilgili bir açıklama daha
Kocaeli’de menopoz okulundan mezun olan 190 kadına sertifika
Derince’de 10 Kasım’da iki anlamlı etkinlik
İSU’da görev yapan Halil Arslan vefat etti
Kartepe’de kar küreme mesaisi!
Bu şartlarda nasıl üretim yapacağız?
Başkan Çiftçi’den esnaf buluşmalarına devam
Başkan Kocaman gençleri dinledi
MHP’nin Kocaeli’den seçilip İstanbul’da ikamet eden vekili arada görünüyor!
Kocaeli’de muhtarlara kırtasiye kolileri teslim edildi
Dilovası’nda Enver Yıldırım’dan çağrı: Artık kavga değil, birleşme vaktidir
Kartepelileri bezdiren fabrikalar!
CHP’nin eski Kocaeli İl Başkanı Rıdvan Alkan vefat etti
Sapanca gölü korunsun çağrısı
Kocaeli’nin ulaşım projeleri Almanya’dan sonra İspanya’da da görücüye çıktı
Valilik makam şoförü Akpunar son yolculuğuna uğurlandı
Engelli vatandaşlara emeklilik oyunu
Fatma Betül Sayan’ı feda etmek zorunda kaldılar!
Borçları için yapılandırma bekleyenlere kötü haber!
Tuncay Aşkın’ın yeğeni kaza kurbanı oldu
Kocaeli Valiliği’nden zirai don uyarısı!
Çayırova’daki 12 sokakta üstyapı çalışmaları tamamlandı
Başkan vekili Obuz Yahya Kaptan’da da talepleri dinledi
Usta Eller, sektör temsilcilerini 4’üncü kez buluşturacak
Ford Otosan, COP31'de otomotiv değer zincirinin dönüşümünü ele alacak
Derince’ye iki yeni sosyal proje daha: Senin Kafen ve Kent Lokantası
Gölcük Kültür Merkezi ihalesi için 10 firma teklif verdi
KOTO üyeleri için o sağlık kuruluşu ile de indirim protokolü imzalandı
Alikâhya OSB’deki Fehmi Yıldız Cami törenle ibadete açıldı
Bugün seçim olsa TBMM'de açık ara fark ortaya çıkıyor!
Yenilikçi Tarım Faizsiz Kredi Desteği Programı KOTO’da konuşuldu
Başiskele’de 14 derslikli okul yapmak için kollar sıvandı
İtfaiye ekiplerinden küçük çocuklara uygulamalı yangın eğitimi
Sakarya Garnizon Komutanı Albay Gür’den Vali Aktaş'a ziyaret
