Sen misin dernek kuran diyerek işten attılar
Gündem, 18 Temmuz 2024 18:32Gebze bölgesinde çalışan 2000’i aşkın konteyner şoförünün hakları için dernek kurma faaliyetinde bulunan şoför işten atıldı.
Nakliyat İş Sendikası Genel Merkezi adına aynı konuyla ilgili yapılan açıklamanın içeriği şöyle:
Kocaeli/ Gebze Bölgesinde 86 değişik işletmede 2000’i aşkın konteyner şoförü çalışmaktadır. Bu işletmede işverenler, çalışan şoförlerin 4857 Sayılı İş Kanunu ve Yönetmeliklerde, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunda belirlenen çalışma yasasının belirlediği kurallara uymamaktadır.
;
Konteyner şoförlerinin yasa ve yönetmeliklere göre günde en fazla 9 saat çalıştırılması gerekirken bu işletmelerde çalışan şoförler bazı günler aralıksız saatlerce günde 20 saate kadar da çalıştırılmakta, bazen bunun için ilaç almaya zorlanmaktadır.
Yasaya göre verilmesi gereken haftalık ücretli izin de kullandırılmamaktadır. Herhangi bir fazla mesai ücreti de ödenmemektedir. Şehirler arası gidişlerde de harcırah adı altında verilen ücretler de günlük yemek ücretlerini dahi karşılamamaktadır.
Şoförler gittikleri yerde TIR’ların içerisinde yatmaktadır. 2000’i aşkın konteyner şoförleri adına bir grup şoför sendikamızla birlikte belirli süreden beri birlikte örgütlenme ve mücadelesi içerisindedir. Bu mücadele içerisinde Konteyner Şoförlerinin yasal hakları için birlikte ortak örgütlenme ve dayanışma için dernek kurma, sendikamız Nakliyat-İş ‘te örgütlenme ile ilgili kararlar almışlardır.

Bu faaliyette bulunan konteyner şoförlerinden, iş kolu farklı gösterildiği için sendikamıza üyelik yapılamayan Ester Mühendislik İnşaat Nakliyat ve ticaret Ltd. Şti. de çalışan Murat Keskin, dernek kurma faaliyetinde bulunduğu için önce savunması alınmış, arkasından da 4857 Sayılı Yasanın 17. Maddesine göre işten atılmıştır.
İşvereni, Murat Keskin’e “diğer işletmelerin işverenleri de senden şikayetçi, sen bu işten vazgeç. Sana istediğin maaşı da vereceğim.” Diye teklifte bulunmuştur. Murat Keskin onurlu davranarak teklifleri kabul etmemesi sonucu da işten çıkartılmıştır.
Sendikamız Kocaeli/Gebze bölgesinde çalışan 2000’i aşkın konteyner şoförünün yasal- ekonomik- demokratik hakları için dernek ve sendikamızda örgütlenmeleri için şoförlerle birlikte mücadeleye başlamıştır.
Şoför kardeşlerimiz aynı zamanda yasal hakları olmadığı için her türlü yasa dışı mafyatik, tehdit ve baskılarla da karşı karşıya kalmaktadırlar.
Sendikamız önümüzdeki günlerde şoförlerin sorunlarıyla ilgili yasal makamlara, Çalışma ve sosyal güvenlik Bakanlığına gerekli başvuruları da yapacaktır.
Sendikamız yasal hakları için dernek kurma faaliyetinden dolayı keyfi olarak işten çıkartılan Murat Keskin’e hukuki ve fiili olarak sahip çıkacaktır.
Kocaeli/ Gebze bölgesindeki konteyner şoförlerinin daha insanca yaşayacağı bir ücret ve insan onuruna yaraşır çalışma koşulları için şoför kardeşlerimizle birlikte, örgütlü mücadelemize devam edeceğiz. Yaşasın Konteyner Şoförlerinin Örgütlü Mücadelesi Örgütlü Konteyner Şoförleri Yenilmez! İşçiyiz, Haklıyız, Kazanacağız!
Gündem, 18 Temmuz 2024 18:32
Yorumlar (0)
Büyükakın’dan metro ve otobüs sürücü koltuğuna oturmak isteyen kadınlara çağrı
İzmit’te ücretsiz yüzme eğitimi başladı
Tepkiler yöneticilere 30 bin TL zam teklifini geri çektirdi
Gölcük’te terk edilmiş bir bina daha yıkıldı
Karanlıkta okula giden çocukların bedeli inatla ödenemez!
Bir köklü firmadan daha kötü haber!
Açlık sınırı 30 bin, engelli maaşı 7 bin!
BTP’liler Ankara’ya akın edecek!
Büyükakın: Biz bu temizliği yapmazsak yarın yeni nesillerin denize girme şansı olmayacak
Kocaeli Büyükşehir mezbahası örnek tesis olacak
Gebze’de 3 aydır maaş alamayan işçilere EMEP’ten destek
Başkan Gökçe Körfezkent esnafıyla bir araya geldi
Başkan Sezer Kadın Hakları Günü’nü kutladı
Tramvay hattında aydınlatma lambaları gündüz de yanıyor
Tepkilerden sonra memur zamları geri mi çekiliyor?
TRT'de yayınlanan o haber Mansur Yavaş'ı kızdırdı
Sigaradan akaryakıta o zamlar otomatiğe bağlandı!
Erdoğan, Kocaeli’de’deki Gonca efelerini tebrik etti
Başiskele’de Özel Kübra Sapmaz Yetenek Kursu açıldı
Kartepe Stadyum Yolu’nda tehlikeli hareketler
İngiltere'ye kaçan o soyguncu Fesli Kadir sever çıktı!
İmralı konusunda CHP ve DEM'den ortak tepki!
İYİ Parti Kocaeli’de görev dağılımı da tamam
O cadde karanlık ve tehlikeli
Körfezli yüzücü Trabzon’da madalyayı kaptı!
Sahte diplomalılar yönetim kademelerinde, Atatürkçü teğmen bakkallık yapıyor
Çayırova’da alkışlar özel bireylere
Vali Aktaş Kandıra’da şehit ve gazi yakınlarını ziyaret etti
Hürriyet bir kez daha Büyükakın’a seslendi: Kimi koruyorsunuz?
Hani pazarlık yoktu! PKK Öcalan'ın serbest bırakılmasını şart koşuyor
İzmit’te Engelliler Günü’nde dayanışma mesajı
Başkan bir tepsi baklava ile Kocaelispor tesislerine gitti
KSO Başkanı Zeytinoğlu ihracat rakamlarını değerlendirdi
Kocaeli’de susuzluk alarmı! Muhtarlar da devreye girdi
Maaş zam oranı zam büyük ölçüde belli oldu
Bizimköy’de çalışanlar ve yönetim hep birlikte pasta kesti
Başkan Büyükakın’dan yaşlılara: Sizler başımızın tacısınız
Körfez’de belediye ve Kızılay el ele verdi, sevgi mağazası açıldı
Maske takma zorunluluğu geri mi dönüyor?
