GTÜ ile Çevre ve Şehir Bakanlığı arasında protokol
Eğitim, 05 Temmuz 2024 23:29Afetlerin yapılarda oluşturabileceği zararları önceden belirlemeye ve afet zararlarını azaltmaya yönelik çalışmaların yapılacağı “Ulusal Deprem ve Yapı Mühendisliği Laboratuvarı” için GTÜ ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı arasında protokol imzalandı.
Gebze Teknik Üniversitesi(GTÜ)'nin Afetlerle Başedebilir Yapılar İçin Uygulama ve Araştırma Merkezi-MARTEST tarafından afet zararlarının ve risklerinin azaltılması konusunda çalışmalar yapması için kurulan laboratuvar ulusal statüye kavuştu. GTÜ ve T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı (ÇŞİDB) ile imzalanan protokol ile MARTEST laboratuvarı "Ulusal Deprem ve Yapı Mühendisliği Laboratuvarı" statüsü kazanarak tüm Türkiye genelinde çalışmalar yürütecek. Ulusal Deprem ve Yapı Mühendisliği Laboratuvarı afet risklerinin azaltılması konusunda çalışmalar yapmak, depreme dayanıklı yapı stoku oluşturabilmek, ekonomik ve yeni yapım teknolojileriyle çözüm önerileri sunarak ülke kaynaklarının verimli şekilde kullanımını sağlamak, ülkemizin bulunduğu coğrafyada hizmet vererek yapı teknolojisinin öncü ülkesi haline gelmek, bina tasarımı ve uygulamasında kullanılacak yapı malzemeleri konusunda gelişim sağlamak üzere eğitim faaliyetleri ve üniversitelerle ve ilgili kurum/kuruluşlarla iş birliklerinin yürütülebileceği bir merkez olacak.
MARTEST’de hâlihazırda Japonya Bilim ve Teknoloji Ajansı (JST) ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) tarafından desteklenen SATREPS programı kapsamında afet etkilerini azaltmak ve bu konudaki ulusal ve uluslararası teknolojileri test etmek ve geliştirmek amacı ile Afetlere Karşı Dirençli Toplumlar Oluşturmak İçin Araştırma ve Eğitim Merkezi projesi devam etmektedir. Temmuz 2023’de başlayan laboratuvar inşaatının 2024 yılının sonunda bitirilmesi ve Ulusal Deprem ve Yapı Mühendisliği Laboratuvarının 2025 yılında itibaren faaliyete geçmesi planlanmaktadır.
Söz konusu protokol ile ilgili açıklama yapan GTÜ Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali MANTAR, “Laboratuvarın ülkemize, özellikle deprem ve diğer olası afetlere karşı toplumsal farkındalık ve dirençli kent yaşamı kavramını kazandırılması konusunda önemli bir rol oynayacağını düşünüyoruz. Ülkemizi acılara boğan afetlerin bilim ışığında çözüm önerilerine derhal kavuşması için tüm paydaşlarımız ile birlikte somut çalışmalar çıkarmaya başladık ve tüm gayretimizle devam edeceğiz. Ulusal Deprem ve Yapı Mühendisliği Laboratuvarı’nın ülkemize hayırlı olmasını dilerim.” dedi.
Eğitim, 05 Temmuz 2024 23:29
Yorumlar (0)
İYİ Parti’de Yüksel Ercan’ın yardımcıları belli oldu
AKP Genel Başkanlığına Bilal Erdoğan mı geçecek?
Özgür Özel, DEM'lilere sert çıkmayacak mı?
Büyükakın: Sadece iş yapacağız, laf uçar, eser kalır
Başkan Sezer muhtarları dinledi ve yardımcılarına talimat verdi
Ekmek ve simit zamları için yeni bir uygulama
Büyükşehir’in kursu ile kendi işlerinin patronu oldular
Kocaeli’de muhteşem Atatürk sergisi
İki adet metro tüneli açma makinesi Derince’ye getirildi
DEM'lilerin raporunu paçavra diyerek yırttı!
Sapanca gölü geri çekiliyor, ekosistem tehlikede
Kocaeli’de fotoğraf yarışmasına rekor başvuru
Başkan Hürriyet İzmitlileri bu pazara davet etti!
Vali Aktaş güne okul ziyareti ile başladı
Çayırovalılar bu kurslarda bağlama çalmayı öğreniyorlar
Kasaphan Steak House, KOTO üyelerine indirim yapacak!
Kartepe tramvayında tepki çeken yapboz haller
15 Temmuz’la ilgili duruşmada başka, TBMM’de başka türlü konuştu!
Körfez’de 16 yaşındaki genç kız ölü bulundu: İntihar mı, cinayet mi?
Bağımsız 3 vekil İYİ Parti'ye geçecek!
Yılbaşı İyilik Pazarı İzmitlileri bekliyor!
Her 10 kişiden 7'si yoksullaştık diyor
Büyükakın: Herkesin belediye başkanıyız
Kule Deresi yine köpürdü!
Eski AKP'li vekil hapse atılmıştı, serbest bırakıldı
Kocaelili gazeteci- yazar Mustafa Eranıl, TÜYAP Kitap Fuarı’nda okurlarıyla buluştu
AKP'de Öcalan oyumuzu düşürür endişesi!
Başiskele’deki dev projede 350 milyon TL tasarruf sağlandı
Başkan Hürriyet, Yahya Kaptan’daki çalışmaları yerinde inceledi
AKP Kocaeli İl Başkanı Talus, Vali Aktaş’ın kapısını çaldı
Büyükşehir, 68 yeni otobüs satın aldı
Çayırova’da Başkan Çiftçi’nin 21 derslikli yeni meslek lisesi heyecanı!
Körfez ADD, yardımseverleri kahvaltıda ağırladı
Coşkun Sabah'ı yumurtacılıktan soğuttular!
Altın fiyatı bankaları solladı!
Başkan Sezer, Gölcüklüleri gururlandırılan başarılı öğrenci Sarp Arel’i tebrik etti
KOTO 23. Meslek Komitesi’nden eğitim kurumlarına ziyaret
Minikler Hereke halısının üretim sürecini yerinde gördüler
Kocaeli’de kadın hakeme saldırı yönetim zafiyetidir
