Kurbanlıkları satamayanlardan bakanlığa çağrı
Gündem, 19 Haziran 2024 21:52Kurban Bayramı’nın son günü dolayısıyla kurbanlık alım ve satım yerindeki çadırlar toplanmaya başlandı. Hayvanlarını satamayan üreticiler ise Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Et ve Süt Kurumu aracılığıyla yapacağı alımlarla ilgili çağrıda bulundu.
Kurban pazarları bugün itibarıyla toplanmaya başlandı. Ankara'da belediye araçlarının temizlik çalışmalarına başladığı noktada, ellerinde kalan son kurbanlıkları satmak için bekleyen ve bayram dışında da satış yapan Ankaralı üreticiler kaldı.
Üreticiler, Kurban Bayramı’ndaki satışları, Et ve Süt Kurumu’nun satışı yapılmayan hayvanları ücreti karşılığında alma kararını değerlendirdi.
“KAZANÇ YOK, MECBUREN YAPMAK ZORUNDAYIZ”
25 yıldır kurbanlık satışı yapan Şükrü Yıldız bütün kurbanları sattığını söyledi. Et ve Süt Kurumu’nun kurban pazarlarında satılamayan kurbanlıkları almasının satıcılar için iyi olacağını ve mağduriyeti gidereceğini söyleyen Yıldız, “Biz burada yaklaşık bir aydır çile çekiyoruz. Masraflar ağır. Kazancı yok artık bitti. Mecburen yapmak zorundayız” diye konuştu.
“ET VE SÜT KURUMU 15 BİN LİRAYA ALDIĞIM DAVARI AYNI FİYATTAN ALSIN”
Et ve Süt Kurumu’nun elde kalan ürünleri piyasanın değerinde bir fiyat karşılığında alması gerektiğini, kilogram başına düşük fiyatın satıcıyı mağdur edeceğini söyleyen Yıldız, şunları söyledi:
*Diyelim ki ben bu kurbanlığı 13-14 bin liraya almışım. Kalkıp Et ve Süt Kurumu’na 5 bin liraya mı vereyim? Bana da yazık değil mi? Biraz hak ve hukuk lazım. Benim 15 bin liraya aldığım davarı 15 bin liraya alsın.
*Yemin torbası 600 lira, bir çuval saman 110 lira. Bu nereye kadar gidecek. Görüşmelere, konuşmalara bakıyorsun ama icraat yok. Üretim yok, çiftçi bezdirildi. Ben bu işi neredeyse bırakacağım. Kazancım yok.
*Eskiden 5 bin liraya mal satıyordum, para kazanıyordum. Şimdi 15 bin liraya satıyorsun ama yerine koyamıyorsun. Bu sene yaşadığımı hiçbir zaman yaşamadım. Hepimiz eziyet çektik. Emekli maaşı 10 bin lira. Gelip 15-20 bin liraya kurbanlık alamıyor. Sağdan, soldan borç alıp kestiler. Milletin bütçesini aşıyor.
KARKAS ET KİLOGRAM BAŞINA YERLİ TOSUNDA 320 TL
Tarım ve Orman Bakanlığı, kurbanlık hayvanlarını satmak için pazara getiren üreticilerin satamadığı hayvanların, talep edilmesi halinde Kurbanlık Hayvanların Alım Tarifesi’nden karkas et olarak Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından satın alınacağını açıklamıştı.
Açıklamaya göre, hayvanlarını ESK'ye satan üreticilere ödemeler en geç 3 iş günü içinde yapılacak. Üreticiler, hayvanları bulundukları yere en yakın kesimhanede kestirilebilecek. Hayvanlarını satmak isteyen üreticilerin, 20-28 Haziran günleri arasında en yakın ESK Kombina Müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekiyor.
Üreticilerin hayvanlarına ait kimlik bilgileri, İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerince kurban satışı için verilen sevk raporları, kurban pazar yeri giriş ve kira belgesiyle başvurmaları yeterli olacak. Bakanlık, kurbanlık alım fiyatını, karkas et olarak kilogram başına yerli tosun 320 TL, ithal tosun 285 TL, düve 305 TL, inek 295 TL, koyun 280 TL, keçi 170 TL olarak belirledi.
Gündem, 19 Haziran 2024 21:52
Yorumlar (0)
Daha iflas edecek esnafımız var
Erbakan: En düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesine getirilmeli
Çayırova’nın basketbolcuları potada Bordo Bandırma’yı mağlup etti
Emeklilere ilave artışlar öngören yeni bir sistem hayata geçirilecek iddiası
Şehit Yakınları ve Gazi Evi projesini yerinde incelediler
Asgari ücretle ilgili bir açıklama daha
Kocaeli’de menopoz okulundan mezun olan 190 kadına sertifika
Derince’de 10 Kasım’da iki anlamlı etkinlik
İSU’da görev yapan Halil Arslan vefat etti
Kartepe’de kar küreme mesaisi!
Bu şartlarda nasıl üretim yapacağız?
Başkan Çiftçi’den esnaf buluşmalarına devam
Başkan Kocaman gençleri dinledi
MHP’nin Kocaeli’den seçilip İstanbul’da ikamet eden vekili arada görünüyor!
Kocaeli’de muhtarlara kırtasiye kolileri teslim edildi
Dilovası’nda Enver Yıldırım’dan çağrı: Artık kavga değil, birleşme vaktidir
Kartepelileri bezdiren fabrikalar!
CHP’nin eski Kocaeli İl Başkanı Rıdvan Alkan vefat etti
Sapanca gölü korunsun çağrısı
Kocaeli’nin ulaşım projeleri Almanya’dan sonra İspanya’da da görücüye çıktı
Valilik makam şoförü Akpunar son yolculuğuna uğurlandı
Engelli vatandaşlara emeklilik oyunu
Fatma Betül Sayan’ı feda etmek zorunda kaldılar!
Borçları için yapılandırma bekleyenlere kötü haber!
Tuncay Aşkın’ın yeğeni kaza kurbanı oldu
Kocaeli Valiliği’nden zirai don uyarısı!
Çayırova’daki 12 sokakta üstyapı çalışmaları tamamlandı
Başkan vekili Obuz Yahya Kaptan’da da talepleri dinledi
Usta Eller, sektör temsilcilerini 4’üncü kez buluşturacak
Ford Otosan, COP31'de otomotiv değer zincirinin dönüşümünü ele alacak
Derince’ye iki yeni sosyal proje daha: Senin Kafen ve Kent Lokantası
Gölcük Kültür Merkezi ihalesi için 10 firma teklif verdi
KOTO üyeleri için o sağlık kuruluşu ile de indirim protokolü imzalandı
Alikâhya OSB’deki Fehmi Yıldız Cami törenle ibadete açıldı
Bugün seçim olsa TBMM'de açık ara fark ortaya çıkıyor!
Yenilikçi Tarım Faizsiz Kredi Desteği Programı KOTO’da konuşuldu
Başiskele’de 14 derslikli okul yapmak için kollar sıvandı
İtfaiye ekiplerinden küçük çocuklara uygulamalı yangın eğitimi
Sakarya Garnizon Komutanı Albay Gür’den Vali Aktaş'a ziyaret
