Moğolistan’a giden Akça Koca Platformu üyeleri İzmit’e döndü
Gündem, 11 Haziran 2024 22:35Hasan Uzunhasanoğlu Başkanlığındaki Akça Koca Kültür Platformu, 9 günlük Moğolistan seyahatinden döndü.
İstanbul Büyük havalimanında başlayan ve 9 saatlik yolcuktan sonra Ulan Batur Uluslararası havalimanına varıldı. Sukhbaatar meydanından başlayarak ülkenin başkenti Ulan Batur çevresinde ilk günkü gezi başladı. Başkent ve Parlamento Binası, Ulusal Opera Tiyatrosu, Kültür Sarayı ve Kent Konseyi Evi ve çevresi. Zaisan Tepesi; sevimli küçük tepe, Ulan Batur'un geniş açık manzarasını seyredildi. Ulusal Tarih Müzesi ziyaret edildi.
Bayan Gobi / Uygun Manastırı Harabeleri. Gobi kum tepeleri, ormanlar ve kayalık dağların birleşimi. Küçük kum tepelerinde yürüyüş ve deveye binme fırsatı yakalandı. Ger kampı 20 km. uzaklıktaki Erdene Khambyn Khuree'yi ziyaret, Khugnu Khaan dağında yer alan Manastır, Dini lider, filozof, sanatçı ve heykeltıraş olan aydınlanmış Bogd Gegeen Zanabazar, din öğretmeni için bu Uvgun ve Zaluu tapınakları, At yetiştiricilerinin ailesi ziyaret edildi ve kısrak sütünden yapılan geleneksel Moğol içeceği olan Airag’ın tadına bakıldı. Gerçek Moğol ahşap eyerleri üzerinde binicilik fırsatını da yakalandı. Kharkhorin çevresinde gezildi. Büyük Moğol İmparatorluğu'nun eski Başkenti ve Moğol Budizm’inin ana hazinesi olan Erdenezuu Manastırı Kharkhorin, 1220 yılında Orhun nehri vadisinde kurulmuştur. Tapınağın yakınında yaklaşık 800 yıllık tapınılan Kaplumbağa Kayasına tanık olundu.
Cengiz Han'ın soyundan gelen Avtai Sain Khaan tarafından 1586'da Kharkhorin harabeleri üzerine kurulan 108 stupa ile güzel görünümlü beyaz duvarlarla çevrili Erdenezuu Manastırı -ilk Budist manastırı- ziyaret edildi. Moğolistan'ın doğusunda, Arkhangai'nin doğusunda bir tatlı su gölü olan balıkları ve kuş türleri ile ünlü Ugii gölü gezildi. Yolda Kharkhorin'de bulunan Orhun yazıtlarına adanmış bir Moğol müzesi olan Khushuu Tsaidam Müzesi, Bilge Kağan ve Kül Tigin anıtları Orhun Vadisi Kültürel Peyzajı ziyaret edildi.
Dünyada Przewalskiatı olarak bilinen vahşi atı Takhiadlı görüldü. Khentii Sıradağlarında Gorkhi Terelj Milli Parkı gezildi. Ulan Batur şehrine geri dönüldü. Akşam ise geleneksel türkülerin büyüleyici icrasına, gırtlağa, güzel atbaşlı keman ezgisine, etnik danslara tanık olundu.
.gif)
Konferans
Moğolistan akşamlarında; Dilovası’nda çalışmış, İstanbul’da yaşayan, Uluslararası Demir Ticareti yapan İş insanı Cengiz Argat, 1989’da 3 ay Kocaeli Fuarında Karavan’ı ile ticaret yapan ve ABD’de yaşayan Naki Burak Alpay ve İzmit Ulugazi İlkokulu mezunu, Ürün Yönetimi, Finans Sektör uzmanı Ekrem Genco Günay bilgi ve tecrübelerini aktardılar. İlgi ile dinlenen konferanslarda çok sayıda soru da cevaplandı.
Hediye
Cengiz Argat’a; AB Bakan Yardımcısı Dr. Alaattin Büyükkaya, Kocaeli Kent Konseyi Başkanı Ali Korkmaz ve Platform Başkanı Hasan Uzunhasanoğlu tarafından,
Naki Burak Alpay’a; Dr. Halil İbrahim Kahraman, KOVİAD Başkanı Harun Reşit Kocagöz ve son Kuruçeşme Belediye Başkanı Ali Kahraman tarafından,
Ekrem Genco Günay’a; KBB Kırsal Tarım ve Aromatik Bitkiler İl koordinatörü Abdullah Köktürk ve Girişimcilik Danışmanı Serhat Duyar tarafından “Ormanya - Kandıra Fındıklı Cezeryesi” hediye olarak verildi.
Büyük ilgi
Vizyon Tur Yurt Dışı Turlar Müdürü Nazım Emre İpekli ile Moğol Dashnyam rehberliğindeki 9 günlük Moğolistan seyahatine; E. Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Dr. Alaattin Büyükkaya, Akça Koca Kültür Platformu Başkanı Ziraat Müh. Hasan Uzunhasanoğlu, Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ahsen Okyar, İş insanı Şükrü Bayram, KBB Kırsal Tarım ve Aromatik Bitkiler İl koordinatörü Abdullah Köktürk, Eğitimci - İş İnsanı Ali Korkmaz, KOVİAD Başkanı Harun Reşit Kocagöz, İnşaat Y. Müh. Ekrem Genco Günay, Makine Mühendisi Çetin Mut, Harita Müh. Ali Kahraman, Elektronik Müh. Taner Şanlı, Ecz. Selçuk Arslan, İş insanı Ferit Yağız, Sigorta Risk Koordinatörü Necati Büyükkaya, İş insanı Doğan Yücel, Dr. Halil İbrahim Kahraman, Girişimcilik Danışmanı Serhat Duyar, Turizmci Naki Burak Alpay, Ecz. Erdal Güzel ve İş insanı Cengiz Argat katıldı.
Gündem, 11 Haziran 2024 22:35
Yorumlar (0)
Daha iflas edecek esnafımız var
Erbakan: En düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesine getirilmeli
Çayırova’nın basketbolcuları potada Bordo Bandırma’yı mağlup etti
Emeklilere ilave artışlar öngören yeni bir sistem hayata geçirilecek iddiası
Şehit Yakınları ve Gazi Evi projesini yerinde incelediler
Asgari ücretle ilgili bir açıklama daha
Kocaeli’de menopoz okulundan mezun olan 190 kadına sertifika
Derince’de 10 Kasım’da iki anlamlı etkinlik
İSU’da görev yapan Halil Arslan vefat etti
Kartepe’de kar küreme mesaisi!
Bu şartlarda nasıl üretim yapacağız?
Başkan Çiftçi’den esnaf buluşmalarına devam
Başkan Kocaman gençleri dinledi
MHP’nin Kocaeli’den seçilip İstanbul’da ikamet eden vekili arada görünüyor!
Kocaeli’de muhtarlara kırtasiye kolileri teslim edildi
Dilovası’nda Enver Yıldırım’dan çağrı: Artık kavga değil, birleşme vaktidir
Kartepelileri bezdiren fabrikalar!
CHP’nin eski Kocaeli İl Başkanı Rıdvan Alkan vefat etti
Sapanca gölü korunsun çağrısı
Kocaeli’nin ulaşım projeleri Almanya’dan sonra İspanya’da da görücüye çıktı
Valilik makam şoförü Akpunar son yolculuğuna uğurlandı
Engelli vatandaşlara emeklilik oyunu
Fatma Betül Sayan’ı feda etmek zorunda kaldılar!
Borçları için yapılandırma bekleyenlere kötü haber!
Tuncay Aşkın’ın yeğeni kaza kurbanı oldu
Kocaeli Valiliği’nden zirai don uyarısı!
Çayırova’daki 12 sokakta üstyapı çalışmaları tamamlandı
Başkan vekili Obuz Yahya Kaptan’da da talepleri dinledi
Usta Eller, sektör temsilcilerini 4’üncü kez buluşturacak
Ford Otosan, COP31'de otomotiv değer zincirinin dönüşümünü ele alacak
Derince’ye iki yeni sosyal proje daha: Senin Kafen ve Kent Lokantası
Gölcük Kültür Merkezi ihalesi için 10 firma teklif verdi
KOTO üyeleri için o sağlık kuruluşu ile de indirim protokolü imzalandı
Alikâhya OSB’deki Fehmi Yıldız Cami törenle ibadete açıldı
Bugün seçim olsa TBMM'de açık ara fark ortaya çıkıyor!
Yenilikçi Tarım Faizsiz Kredi Desteği Programı KOTO’da konuşuldu
Başiskele’de 14 derslikli okul yapmak için kollar sıvandı
İtfaiye ekiplerinden küçük çocuklara uygulamalı yangın eğitimi
Sakarya Garnizon Komutanı Albay Gür’den Vali Aktaş'a ziyaret
