Zeytinoğlu ilk çeyrek büyüme oranını değerlendirdi
İş Dünyası, 31 Mayıs 2024 03:58Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, ilk çeyrek büyüme oranına ilişkin açıklamada bulundu.
Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan 2024 yılının ilk çeyrek büyüme oranına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zeytinoğlu, “Ekonomimiz 2024 yılının ilk çeyreğinde yüzde 5,7 büyüdü. İlk çeyrekte, tüketim tarafında geçmiş dönemlere göre yavaşlama olurken, dış talep, yatırımlar, sanayi ve inşaat sektörlerinin katkıları dikkat çekiyor. Geçen yılın ilk çeyreğinde yaşanan deprem nedeniyle baz etkisinin de olduğunu söyleyen Zeytinoğlu, “Büyümeye tüm sektörlerden pozitif katkı geldiğini görüyoruz. Açıklanan verilerin detaylarına baktığımızda tarımda yüzde 4.6, inşaat sektöründe yüzde 11.1, sanayide yüzde 4.9 ve hizmetler sektöründen yüzde 4.3’lük artışlar karşımıza çıkıyor” dedi.
İHRACATIN KATKISI
Büyümenin sürdürülebilirliği için üretim ve sanayinin önemini ifade eden Zeytinoğlu, “2024’ün ilk çeyreğinde mal ve hizmet ihracatı yüzde 4 artarken, ithalat yüzde 3.1 geriledi. İhracatın artması, ithalatın da gerilemesiyle net dış talebin büyümeye katkısı beş çeyrekten sonra pozitif oldu. Önümüzdeki dönemde başta en büyük ticaret partnerimiz Avrupa ile Yakın ve Orta Doğu’ya olan ihracatımızdaki artışların yansımalarıyla ihracatın büyümeye katkısının artarak devam etmesini temenni ediyoruz” şeklinde konuştu.
ALT KALEMLER
“İlk çeyrekte hane halkı tüketimi yüzde 7.3, devletin tüketim harcamaları yüzde 3.9 artmış” diyen Zeytinoğlu, “Tüketimden ziyade yatırımların katkısını önemsiyoruz. Yatırımlarda ilk çeyrekte yüzde 10.3’lük artış olduğunu görüyoruz. Yatırımların alt kalemlerine baktığımızda ilk çeyrekte inşaat yatırımlarında yüzde 9.6 artış olurken, makine ve teçhizat yatırımlarında yüzde 11.9’luk artışlar var. Makine ve teçhizat yatırımlarındaki artışın devam etmesinin üretim artışları açısından önemli ve değerli olduğuna inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
İş Dünyası, 31 Mayıs 2024 03:58
Yorumlar (0)
Bunun adı adaletsizlik
Dilovası’nda MHP’liler o projeyi yerinde inceledi
Kocaeli’de metro projesi halka anlatılıyor
Büyükakın’dan gençlere: Yarınlarımız emin ellerde
İzmit’te Robotik Kodlama ve Yazılım Evi kapılarını açıyor
Erdoğan'ın danışmanı fesli Kadir'e övgüler yağdırdı
Altın fiyatları yükselecek mi?
Milleti saracağız, haysiyetsizlerin defterini düreceğiz
DEM'liler Bahçeli'yi seviyor!
Gölcük’te Yeni Dünya Düzeni söyleşisinde neler konuşuldu?
Bir çocuk daha ölmesin, tır girişine engel olunsun
Asgari ücrete ara zam sorusuna net yanıt!
Belediye ekipleri yolda gördükleri kazaya hızla müdahale ettiler
İzmitli iki muhtarlara doğum günü ziyareti
Bahçeli yine Öcalan dedi!
Derince’de 19 Mayıs coşkusu Atatürk Halk Koşusu ile taçlanacak
AKP'den borçlara erteleme ve vergi affı teklifi
Okul kantinlerinde bu kurala uymayanlar cezalandırılacak
Kuzuyayla’da kar keyfi!
Körfezli güreşçiler 4 madalyayı kaptı
Gebze Ticaret Odası’ndan dış pazarlara yönelik yeni temaslar
Kamyoncu esnafı enflasyonun dişlileri arasında eziliyor
Erdoğan istedi, bayram tatili 9 gün oldu!
Suriyeli sayısı azaldı mı?
Başkan şampiyon güreşçiyi makamında ağırladı
İZGİM’de sertifika sevinci
Zeytinoğlu: Sanayicimiz üzerindeki maliyet baskısının azaltılmasını temenni ediyoruz
Kocaeli'de Hıdırellez böyle kutlanacak
1944 ruhu Kocaeli’de yeniden canlandı!
10 sektörden 9’unda üretim yavaşladı
Derince’de özel bir buluşma
Kocaeli Ticaret Odası imalat sektörünü o konuda bilgilendirdi
İzmit’te Kadın Elim Kooperatifi, kadınları sanatla buluşturacak
Böyle yargılama olur mu?
Gıda fiyatları uçuşa mı geçecek?
4 aylık enflasyon farkı belli oldu
Büyükakın’dan Hıdırellez mesajı
Eski bina ve su tesisatlarına dikkat!
İsmail Sarıca 88 yaşında hayatını kaybetti
