İflas edecekler
Ekonomi, 12 Mayıs 2024 05:38Mahfi Eğilmez Hazine ve nakit açığının ne kadar olduğunu açıklayarak bu rakamlar ile yılsonunda enflasyonun yüzde 38 seviyesine indirilmesinin mümkün olmadığını açıkladı.
Türkiye’de ekonomik manada enflasyonun ve TL varlıklarında yaşanan ciddi krizlerin son zamanlarda Merkez Bankası’nın yeni adımları ile çözülmeye başlarken, ekonomist Mahfi Eğilmez ise konuya dair kişisel sosyal medya hesabından dikkatleri bir anda üzerine çeken açıklamalarda bulundu.
DOLARIN SORUMLUSU FAİZ İNDİRİMLERİ VE KKM
Ekonominin dümenine oturtulan ve gözlerindeki ışıltı ile adeta dalga konusu olan Nurettin Nebati döneminde dolar kurunu indirmek için ‘Nas’ ifadesi kullanılarak yapılan faiz indirimleri ve KKM hesapları çözüm olmadı. Bir gecede 11 lira seviyesine kadar inen kur 1 yıl sonra 15 TL seviyelerine yükselişti. Sonraki dönemlerde ise 28 TL bandına kadar yükselen dolar kurunun güncel fiyatı 32 lira 40 kuruş seviyelerine kadar çıktı.
Dolardaki yaşanan bu yukarı yönlü atakların ana sebebinin ise faiz indirimleri ve KKM hesapları olduğu birçok uzman ekonomist tarafından belirtiliyor.
ŞİMŞEK DÖNEMİ FAİZ ARTIRIMLARI
Gözleri ışıldayan Nebati’nin yerine gelen ve ekonomi alanında özellikle yurt dışında tanınan Bakan Mehmet Şimşek ise göreve geldikten sonra ilk olarak faiz artırımı ve KKM’ye karşı kısıtlamalar getirdi. KKM’nin azalması ve politika faizinin yüzde 50’lere kadar çıktığı ortamda dolar kuru ise sabit devam etmeye başladı. Ekonomik anlamda enflasyonun da tavan yaptığı bugünlerde artış hızı ise yavaşlamaya başladı.
EĞİLMEZ’DEN EKONOMİ DEĞERLENDİRMESİ
Nebati ve Şimşek olmak üzere İki dönem arasında ciddi gelişmeler olduğuna değinen çoğu ekonomi uzmanı isim ise Merkez Bankası’nın gidişatına dikkat çekti. Mahfi Eğilmez, dolarizasyon oranında ciddi bir azalmanın olduğuna değinirken, işsizlik oranının da düştüğünü kaydetti.
EĞİLMEZ: BATIŞA YOL AÇAR
TCMB'nin swap hariç net rezerv açığı azaldığını açıklayan Eğilmez, Türkiye'nin risk primi (CDS primi) aşırı riskli ekonomi görüntüsünden çıktığını kaydetti. Ekonomist Eğilmez, kredi derecelerin de iyileştirme olduğuna işaret ederken, bunların olumlu gelişmeler olduğunu aktardı. Eğilmez, “Bu kadar kötü yönetilmiş bir ekonominin dönüşü birçok batışa yol açar” ifadelerini kullandı.
Ekonomi, 12 Mayıs 2024 05:38
Yorumlar (0)
Bunun adı adaletsizlik
Dilovası’nda MHP’liler o projeyi yerinde inceledi
Kocaeli’de metro projesi halka anlatılıyor
Büyükakın’dan gençlere: Yarınlarımız emin ellerde
İzmit’te Robotik Kodlama ve Yazılım Evi kapılarını açıyor
Erdoğan'ın danışmanı fesli Kadir'e övgüler yağdırdı
Altın fiyatları yükselecek mi?
Milleti saracağız, haysiyetsizlerin defterini düreceğiz
DEM'liler Bahçeli'yi seviyor!
Gölcük’te Yeni Dünya Düzeni söyleşisinde neler konuşuldu?
Bir çocuk daha ölmesin, tır girişine engel olunsun
Asgari ücrete ara zam sorusuna net yanıt!
Belediye ekipleri yolda gördükleri kazaya hızla müdahale ettiler
İzmitli iki muhtarlara doğum günü ziyareti
Bahçeli yine Öcalan dedi!
Derince’de 19 Mayıs coşkusu Atatürk Halk Koşusu ile taçlanacak
AKP'den borçlara erteleme ve vergi affı teklifi
Okul kantinlerinde bu kurala uymayanlar cezalandırılacak
Kuzuyayla’da kar keyfi!
Körfezli güreşçiler 4 madalyayı kaptı
Gebze Ticaret Odası’ndan dış pazarlara yönelik yeni temaslar
Kamyoncu esnafı enflasyonun dişlileri arasında eziliyor
Erdoğan istedi, bayram tatili 9 gün oldu!
Suriyeli sayısı azaldı mı?
Başkan şampiyon güreşçiyi makamında ağırladı
İZGİM’de sertifika sevinci
Zeytinoğlu: Sanayicimiz üzerindeki maliyet baskısının azaltılmasını temenni ediyoruz
Kocaeli'de Hıdırellez böyle kutlanacak
1944 ruhu Kocaeli’de yeniden canlandı!
10 sektörden 9’unda üretim yavaşladı
Derince’de özel bir buluşma
Kocaeli Ticaret Odası imalat sektörünü o konuda bilgilendirdi
İzmit’te Kadın Elim Kooperatifi, kadınları sanatla buluşturacak
Böyle yargılama olur mu?
Gıda fiyatları uçuşa mı geçecek?
4 aylık enflasyon farkı belli oldu
Büyükakın’dan Hıdırellez mesajı
Eski bina ve su tesisatlarına dikkat!
İsmail Sarıca 88 yaşında hayatını kaybetti
