Yıldızlı, Dilovası’ndaki Kezzap Felaketini meclis gündemine taşıdı!
Siyaset, 08 Mayıs 2024 09:29CHP Kocaeli Milletvekili Harun Özgür Yıldızlı, Nisan ayında Dilovası’nda meydana gelen çevre felaketini Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.
Kamuoyunda kezzap olarak bilinen Nitrik Asitin Dilovası üzerine bulut şeklinde çökmesi sonucu insan sağlığını etkileyen bu çevre felaketi ile ilgili TBMM Genel Kurulunda söz alan Yıldızlı ayrıca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin cevaplaması üzere soru önergesini de meclis başkanlığına sundu.
Yıldızlı, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:
“Sayın başkan, Kocaeli ili Dilovası ilçemizde geçtiğimiz ay meydana gelen endüstriyel atık kaynaklı hava felaketi bölge halkının sağlığını tehdit etmektedir. Kamuoyu tarafından kezzap olarak bilinen Nitrik Asit salınımı nedeniyle oluşan bulut sonrasındaki tahribat hakkında bölgede henüz aydınlatıcı bir açıklama yapılmamıştır. İnsan sağlığını doğrudan etkileyen bu felaketlerin önlenmesi için bakanlığın gerekli kontrol ve cezai işlemleri ivedilikle hayata geçirmesini Dilovası ve Kocaeli halkı adına önemle arz ediyorum. Saygılarımla.”
Yıldızlı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin cevaplaması üzere Meclis Başkanlığına sunduğu önergede aşağıdaki sorulara yer verdi:
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
5 Nisan 2024 tarihinde Kocaeli ili Dilovası ilçesinde gökyüzünün turuncu bir dumanla kaplandığı gözlemlenmiştir. Çevre Mühendisleri Odasının yaptığı tespit ve açıklamalara göre bu dumanın halk arasında kezzap olarak bilinen Nitrik Asit (HNO3) olduğu ifade edilmiştir.
Bu bağlamda;
1- Dilovası ilçesinde yaşanan bu Nitrik Asit salınımının kaynağı bakanlığınızca tespit edilmiş midir?
2- Söz konusu hava kirliliğini meydana getiren işletmeye herhangi bir cezai yaptırım uygulanmış mıdır? Uygulandı ise hangi ceza maddeleri üzerinden işlem yapılmıştır?
3- Hava kirliliği yaşandığı tarihlerde Hava Kalitesi İzleme verileri tam ve eksiksiz olarak tespit edilmiş midir?
4- Nitrik Asit salınımı olduğu tarihlerde kamuoyuna yansıdığı üzere Karbonmonoksit (CO) verisinin bulunmadığı, Partikül Madde (PM) ve Kükürt Dioksit (SO2) değerlerinin ölçümünün yapılmadığı doğru mudur?
5- Yaşanan bu endüstriyel felaket sonrasında kamuoyunu aydınlatıcı bilgi yapılması hususunda bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?
6- Benzer şekilde küçük yahut daha büyük endüstriyel felaketlerin yaşanmaması için gerekli önlem ve kontrollerin yapılması hususunda bakanlığınızın çalışma planı mevcut mudur?
Siyaset, 08 Mayıs 2024 09:29
Yorumlar (0)
Kocaelispor'a büyük moral
Yıllarca yalan söylediler!
Demirtaş'a yağmurlu havada su yok!
Değirmendere festival alanına dönüştü
KOTKO’nun taşınmasını sağlayacak protokol imzalandı
Akıllı telefonlarda eskiye dönüş!
İsteyen herkes Kocaeli Müze’ye bir tuşa basarak ulaşabilir!
Tavşancıl'a yeni sosyal tesis
Eski hukuk danışmanından Erdoğan'a bir uyarı daha
Büyükakın, Derince'de 120 yataklı sağlık tesisi inşaatını yerinde inceledi
Dilovası Kent Meydanı’nda tempo yüksek!
Bu bir yargısız infazdır!
Benzine yeni bir zam daha geliyor
Asıl fatura halka kesiliyor
Yasalarımızda ilk kez terör örgütü PKK'nın ismi geçecek
Sapanca Gölü’ne olan bağımlılık azaltılmalı
Gökçek'e bakın, siyasetin yargıdan elini çekmediğini görün!
Buna Özgür Özel'i de tehdit ediyorlar denir!
İzmit Belediyesi’nden o görüntülerle ilgili açıklama
Fındık alım fiyatları açıklandı
İzmit Belediyesinde iki yeni görevlendirme
Gebze Ticaret Odası’nda Ortem elektronik tedarikçi adaylarıyla buluştu
Dilovası’nda Yıldırım'dan Kaymakam Çelik'e hayırlı olsun ziyareti
Körfez’de de mahallelerde çocukları sevindiren şenlik var!
Başkanvekili Obuz’dan Pazar turu
Özgür Özel gelin devletin tasfiyesine ortak olmayın
Başkan Hürriyet’in cezaevinde tutulmasına tepki
En ucuz ve en pahalı sigara ne kadar oldu?
TEM Otoyolu’nda o nokta da trafiğe kapatılacak!
Saadet Partisi Gebze'den servis esnafına destek çağrısı
Kartepe’de 15 ilden 50 sporcu ile enduro heyecanı nefes kesecek
Erdoğan'a PKK uyarısı
SGK'da devlet katkısı kaldırıldı!
Altın fiyatları için tarih verildi!
Emekliye şok!
Bakın şu düşkün leyleklerin yavrusunun yaptığına!
Belediyeciliği Cumhurbaşkanımızdan öğrendik
Kandıra’da fındık hasadı öncesi üreticiye yol desteği
İYİ Parti'den çerçeve yasa Anayasaya aykırı çıkışı
