Soru önergesine cevap vermemek, anayasayı tanımamaktır
Siyaset, 04 Mayıs 2024 23:04CHP'li Sezgin Tanrıkulu, soru önergelerinin neden yanıtlanmadığını TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'a sordu. Cevap, TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ'dan geldi. Buna göre; beş yasama döneminde toplam 187 bin 79 soru önergesi verildi. Bunlardan 30 bin 362'si zamanında yanıtlandı. Anayasaya göre soru önergelerine en geç 15 gün içinde yanıt verilmesi gerekiyor. Fakat anayasayı tanımıyorlar, üstelik bir de yeni anayasa diyebiliyorlar!
CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, verdiği soru önergelerinin ya yanıtlanmadığını, ya da sorularına yeterli yanıt alamadığını belirterek, TBMM Başkanlığı’na, “Türkiye’de Partili Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçildiği andan günümüze yasama yıllarında milletvekillerinin vermiş olduğu yazılı soru önergelerinden toplam kaçına yanıt verilmemiştir?” diye sordu. Tanrıkulu, 24, 25, 26, 27 ve 28. yasama dönemlerinde verilen soru önergelerinin kaçına cevap verildiğinin cevaplandırılmasını istedi.
Tanrıkulu’nun önergesini TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ yanıtladı. Bozdağ’ın verdiği yanıta göre, Meclis’in 24, 25, 26, 27, 28. yasama dönemlerinde toplam 187 bin 79 soru önergesi işleme alınırken bunlardan yalnızca 30 bin 362’si muhatabı bakanlık tarafından zamanında yanıtlandı.
24'ÜNCÜ DÖNEMDE 22 BİNDEN FAZLA ÖNERGE CEVAPSIZ
Meclis’in 24. yasama döneminde 64 bin 114 soru önergesi işleme alındı. Önergelerin yalnızca 14 bin 250’si süresi içinde cevaplandırıldı. 25 bin 18 önerge süresi geçtikten sonra cevaplandırılırken, 22 bin 558 önerge muhatabı tarafından cevaplandırılmadı. 24. yasama döneminde en fazla soru önergesi veren parti CHP olurken, ikinci sırada MHP, üçüncü sırada BDP yer aldı.
MHP İKİNCİ SIRADA
25. yasama yılına gelindiğinde ise işleme alınan 2 bin 222 soru önergesinin sadece 165’i süresi içinde cevaplandırıldı. Bin 300 soru önergesi ile CHP en fazla soru önergesi veren parti olurken, ikinci sırada MHP, üçüncü sırada HDP yer aldı. 25. yasama döneminde 2 bin 57 soru önergesi ise dönem sona erdiği için hükümsüz sayıldı.
AKP’Lİ VEKİLLERE DE GEÇ YANIT
Meclis’te takvimler 26. yasama yılını gösterdiğinde ise AKP, CHP, HDP, İYİ Parti, MHP ve bağımsız adaylardan oluşan Meclis’te toplamda 28 bin 989 soru önergesi verildi. CHP’nin 22 bin 455 önerge ile yine birinci olduğu dönemde, HDP de 4 bin 626 soru önergesi verdi. Bu dönemde AKP’nin 16 soru önergesi işleme alınırken, 7’si süresi geçtikten sonra cevaplandı. 9’u ise cevaplandırılmadı. Bu dönemde İYİ Parti 79, MHP bin 652, bağımsız vekiller ise toplamda 161 soru önergesi verdi.
80 BİN ÖNERGENİN YARIDAN FAZLASI CHP'DEN
Meclis’in 27. yasama döneminde toplamda 80 bin 651 soru önergesi işleme alındı. Yalnızca 10 bin 781 soru önergesinin süresi içinde cevaplandığı yasama döneminde 41 bin 998 önergesi süresi geçtikten sonra cevaplandırıldı. Önergelerin 26 bin 773’ü ise cevaplandırılmadı.
Bu dönem en fazla soru önergesi CHP tarafından verilirken, AKP’nin 16 soru önergesi işleme alındı. Bunlardan 4’ü süresi içinde cevaplandı. HDP, 19 bin 773, İYİ Parti 6 bin 355, MHP bin 722, Memleket Partisi bin 286, Saadet Partisi’nin milletvekilleri ise toplamda 570 soru önergesi verdi.
28'İNCİ DÖNEM VERİLERİ
Nisan ayı sonu itibarıyla 28. yasama döneminin soru önergeleri verilerine bakıldığında ise şu ana kadar 11 bin 103 soru önergesi verildi. Önergelerden 323’ünün cevaplanma süresi devam ederken, bin 999 soru önergesi vaktinde cevaplandırıldı.
Önergelerin 4 bin 193’ü ise cevaplandırılma süresi geçtikten sonra yanıt buldu. CHP 4 bin 401, AKP 10, DEM Parti 2 bin 18, DEVA Partisi 209, Demokrat Parti 44, Emek Partisi 114, Gelecek Partisi 9, İYİ Parti bin 549, MHP 125, SAADET 238, TİP 168, Yeniden Refah Partisi’nin ise 17 yazılı soru önergesi işleme alındı.
Siyaset, 04 Mayıs 2024 23:04
Yorumlar (0)
Dilovası’nda MHP’liler o projeyi yerinde inceledi
Kocaeli’de metro projesi halka anlatılıyor
Büyükakın’dan gençlere: Yarınlarımız emin ellerde
İzmit’te Robotik Kodlama ve Yazılım Evi kapılarını açıyor
Erdoğan'ın danışmanı fesli Kadir'e övgüler yağdırdı
Altın fiyatları yükselecek mi?
Milleti saracağız, haysiyetsizlerin defterini düreceğiz
DEM'liler Bahçeli'yi seviyor!
Gölcük’te Yeni Dünya Düzeni söyleşisinde neler konuşuldu?
Bir çocuk daha ölmesin, tır girişine engel olunsun
Asgari ücrete ara zam sorusuna net yanıt!
Belediye ekipleri yolda gördükleri kazaya hızla müdahale ettiler
İzmitli iki muhtarlara doğum günü ziyareti
Bahçeli yine Öcalan dedi!
Derince’de 19 Mayıs coşkusu Atatürk Halk Koşusu ile taçlanacak
AKP'den borçlara erteleme ve vergi affı teklifi
Okul kantinlerinde bu kurala uymayanlar cezalandırılacak
Kuzuyayla’da kar keyfi!
Körfezli güreşçiler 4 madalyayı kaptı
Gebze Ticaret Odası’ndan dış pazarlara yönelik yeni temaslar
Kamyoncu esnafı enflasyonun dişlileri arasında eziliyor
Erdoğan istedi, bayram tatili 9 gün oldu!
Suriyeli sayısı azaldı mı?
Başkan şampiyon güreşçiyi makamında ağırladı
İZGİM’de sertifika sevinci
Zeytinoğlu: Sanayicimiz üzerindeki maliyet baskısının azaltılmasını temenni ediyoruz
Kocaeli'de Hıdırellez böyle kutlanacak
1944 ruhu Kocaeli’de yeniden canlandı!
10 sektörden 9’unda üretim yavaşladı
Derince’de özel bir buluşma
Kocaeli Ticaret Odası imalat sektörünü o konuda bilgilendirdi
İzmit’te Kadın Elim Kooperatifi, kadınları sanatla buluşturacak
Böyle yargılama olur mu?
Gıda fiyatları uçuşa mı geçecek?
4 aylık enflasyon farkı belli oldu
Büyükakın’dan Hıdırellez mesajı
Eski bina ve su tesisatlarına dikkat!
İsmail Sarıca 88 yaşında hayatını kaybetti
Yol üzerinde dev çukurlar var!
