Kamuda tasarruf yine sözde kaldı
Ekonomi, 27 Nisan 2024 00:23Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in dilinden 'kamuda tasarruf' sözü eksik olmuyor. İşte kamudaki araç kullanımına ilişkin tasarruf öngören ilk genelgenin yayınlandığı tarihten bu yana yaşananlar...
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kamuda tasarruf edilmesine yönelik yeni bir adım atılmasına yönelik çalışmalar yapıldığını duyurdu. İlk aşamada kamu bünyesinde bulunan bin 500 aracın tasfiye edileceği ifade edilirken, gözler kamudaki araç saltanatına çevirildi.
TAŞIT SAYISI NE KADAR?
30 Haziran 2023 tarihi itibariyle ilgili kurumların Strateji ve Bütçe Başkanlığı'na ilettikleri bilgilere göre, kamuda toplam 116 bin 904 araç bulunuyor. Genel bütçe kapsamındaki cumhurbaşkanlığı, bakanlık, yüksek yargı gibi kamu idarelerinde 106 bin 363, özel bütçeli idarelerde 5 bin 136, yüksek öğretim kurumlarında 4 bin 305, düzenleyici ve denetleyici kurumlarda 100 taşıt yer alıyor.
AZALACAĞINA ARTTI
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2021’de ‘taşıt genelgesi’ yayınlamış ve kamunun kullanımındaki araçlara yönelik tasarruf çağrısı yapmıştı.
Genelgede "Kamu kurum ve kuruluşlarınca taşıt edinimleri ihtiyaç analizlerine dayandırılacak, acil ve zorunlu haller dışında her ne suretle olursa olsun yeni taşıt edinilmeyecek. Mevcut taşıtlar da ihtiyaç analizleri ve tasarruf anlayışı çerçevesinde yeniden gözden geçirilecek, ihtiyaç fazlası olan veya ekonomik ömrünü tamamlamış taşıtlar ihtiyacı olan kurumlara devredilecek ya da tasfiye edilecek" denilmişti.
Ancak kamuda araç sayısı azalacağına arttı. Erdoğan'ın genelge yayınladığı 2021 yılında kamudaki taşıt sayısı 111 bin 122 adetti. 2020 yılında bu sayı 108 bin 866'ydı.
Haziran 2022'de belediyeler hariç kamu kuruluşlarının kullanımındaki toplam araç sayısı 112 bin 725'e çıktı. Araç adedi bir yıl içinde 4 bin 179 artarak Haziran 2023 itibariyle 116 bin 904'e ulaştı.
13 YILDA 10.3 MİLYAR LİRA
Öte yandan, taşıtlar için ödenen kira bedeli de dudak uçuklatıyor. 2024'ün ilk üç ayında taşıt kiralamaya 880 milyon lira harcandı. 2011 yılından bu yana ödenen kira bedeli ise 10.3 milyar lira oldu. Ocak 2021 - Mart 2024 arası ödenen kira bedeli ise 5.7 milyar lira... Yani, son 13 yılda araç kirasına ödenen toplam miktarın yarısından fazlası son 2 yıl 3 ay içerisinde ödendi.
YILIN İKİNCİ YARISINA KALDI
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bunun üzerine Haziran 2023'te kamu kurumlarına bir ‘tasarruf genelgesi’ gönderdi, devlet kurumlarının tedbirlere uygun hareket etmelerini istedi.
Bakanlık, tasarruf tedbirleri kapsamında kamu kurumlarında bulunan makam araçlarını gözden geçiriyor. Bu kapsamda, kamu kurumlarına kayıtlı tüm araçların envanteri çıkarılarak, gereksiz olanların tasfiye edileceği bir liste hazırlanacak.
Şimşek, dün yaptığı açıklamada kamuda tasarruf çalışmasını nihai noktaya getirdiklerini, tasarruf ve harcama kontrolünü yılın ikinci yarısında güçlü şekilde devreye alacaklarını söyledi.
Ekonomi, 27 Nisan 2024 00:23
Yorumlar (0)
Daha iflas edecek esnafımız var
Erbakan: En düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesine getirilmeli
Çayırova’nın basketbolcuları potada Bordo Bandırma’yı mağlup etti
Emeklilere ilave artışlar öngören yeni bir sistem hayata geçirilecek iddiası
Şehit Yakınları ve Gazi Evi projesini yerinde incelediler
Asgari ücretle ilgili bir açıklama daha
Kocaeli’de menopoz okulundan mezun olan 190 kadına sertifika
Derince’de 10 Kasım’da iki anlamlı etkinlik
İSU’da görev yapan Halil Arslan vefat etti
Kartepe’de kar küreme mesaisi!
Bu şartlarda nasıl üretim yapacağız?
Başkan Çiftçi’den esnaf buluşmalarına devam
Başkan Kocaman gençleri dinledi
MHP’nin Kocaeli’den seçilip İstanbul’da ikamet eden vekili arada görünüyor!
Kocaeli’de muhtarlara kırtasiye kolileri teslim edildi
Dilovası’nda Enver Yıldırım’dan çağrı: Artık kavga değil, birleşme vaktidir
Kartepelileri bezdiren fabrikalar!
CHP’nin eski Kocaeli İl Başkanı Rıdvan Alkan vefat etti
Sapanca gölü korunsun çağrısı
Kocaeli’nin ulaşım projeleri Almanya’dan sonra İspanya’da da görücüye çıktı
Valilik makam şoförü Akpunar son yolculuğuna uğurlandı
Engelli vatandaşlara emeklilik oyunu
Fatma Betül Sayan’ı feda etmek zorunda kaldılar!
Borçları için yapılandırma bekleyenlere kötü haber!
Tuncay Aşkın’ın yeğeni kaza kurbanı oldu
Kocaeli Valiliği’nden zirai don uyarısı!
Çayırova’daki 12 sokakta üstyapı çalışmaları tamamlandı
Başkan vekili Obuz Yahya Kaptan’da da talepleri dinledi
Usta Eller, sektör temsilcilerini 4’üncü kez buluşturacak
Ford Otosan, COP31'de otomotiv değer zincirinin dönüşümünü ele alacak
Derince’ye iki yeni sosyal proje daha: Senin Kafen ve Kent Lokantası
Gölcük Kültür Merkezi ihalesi için 10 firma teklif verdi
KOTO üyeleri için o sağlık kuruluşu ile de indirim protokolü imzalandı
Alikâhya OSB’deki Fehmi Yıldız Cami törenle ibadete açıldı
Bugün seçim olsa TBMM'de açık ara fark ortaya çıkıyor!
Yenilikçi Tarım Faizsiz Kredi Desteği Programı KOTO’da konuşuldu
Başiskele’de 14 derslikli okul yapmak için kollar sıvandı
İtfaiye ekiplerinden küçük çocuklara uygulamalı yangın eğitimi
Sakarya Garnizon Komutanı Albay Gür’den Vali Aktaş'a ziyaret
