Ekonomik kriz iflasa sürüklüyor
Ekonomi, 24 Nisan 2024 13:49Borçlarını ödeyemez hale düşüp konkordato ilan etmek zorunda kalan şirketler ekonomik kriz, yüksek enflasyon ve artan faizler nedeniyle iflasa sürükleniyor.
Halkı yoksullaştıran ekonomik kriz, şirketleri de iflasa sürüklüyor. Faiz ve kur artışının yanı sıra yüksek enflasyon ve kamuda yaşanan kaynak sıkıntısı yüzünden 5 şirket ile 2 iş insanı daha borçlarını ödeyemez hale düştü. Enerji sektöründe faaliyet gösteren Avrasya Enerji, Datel Tellioğlu Mühendislik İnşaat, Eksen Enerji, Enerba Enerji, Mardiva İnşaat Enerji şirketleri ile bu şirketlerin sahibi olan Behzat Tellioğlu ile Azat Tellioğlu ekonomik kriz yüzünden nakit akışlarının bozulduğunu belirterek konkordato (iflas anlaşması) ilan etti.
BORÇLAR ÖDENEMEDİ
Mahkemeye sunulan başvuru dilekçesinde ülke genelinde yaşanan ekonomik kriz, yüksek enflasyon, yüksek kredi faizleri ve kur artışları yüzünden alacakların tahsil edilemediği, kamu kurumu olan Türkiye Elektrik İletim A.Ş’nin (TEİAŞ) de hakedişleri zamanında ödemediği bildirildi. Dilekçede şöyle denildi: “Son dönemde ülkemizde yaşanan kur artışı ve dalgalanmaları, yüksek enflasyon, kredi faizi artışı enerji sektörünü etkilemiş, şirketimizin faaliyetine ciddi oranda zarar vermiştir. Ülkemizde yaşanmakta olan ekonomik kriz nedeniyle firmalardan hakedişler zamanında alınamamıştır. TEİAŞ Genel Müdürlüğü’nün Ekim 2023-Ocak 2024 hakediş ödemelerini yapmaması da grup şirketlerin nakit akışını bozmuştur. Tedarikçilere çek ve peşin ödeme yapılmış olmasına rağmen, alınan malzeme ve işçiliklerin hakedişlere yansıtılmaması, şirketler grubunu finansal ve mali açıdan zor duruma sokarak kısa ve uzun vadeli borçlarını ödeyemez duruma getirmiştir.”
Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilen 2018 yılından bu yana uygulanan dalgalı ekonomi politikalarının olumsuz etkisi, iflas ve konkordato verilerine de yansıdı. 23 tanesi bu yılın ilk 3 ayında olmak üzere 2018’den bu yılın mart sonuna kadar geçen sürede 498 şirket iflas etti, 34’ü bu yıl olmak üzere 1.257 şirketin de konkordato talebi mahkemeler tarafından kabul edildi. 2 bin 912 şirketin konkordato talebinin reddedildiği bu dönemde, 4 bin 778 şirketin konkordato talebine geçici mühlet kararı, 3 bin 413 şirket için de kesin mühlet kararı verildi.
Ekonomi, 24 Nisan 2024 13:49
Yorumlar (0)
Körfezli iş insanı Ceyhan hayata gözlerini yumdu
İşte en az yakan araçlar listesi!
Teğmenlerin komutanı emekli edildi
Altın alımı son 3 yılın en yüksek seviyesinde
5 yaşındaki Hazar Ali, aldığı eğitimle ilk kez anne dedi
Vali Aktaş Tepeköy Mahallesi'ne de gitti
İzmit’te Buray konseriyle unutulmaz bir akşam
Alikahya altgeçit ve yağmursuyu menfezleri yapımı TEM’de trafik kapattıracak
Belçika’dan gelen yaşlı çifti yolda bırakmadılar
Vatandaşı soyan bu düzene kim dur diyecek?
MHP ve İYİ Partili vekil arasında pislik gerginliği!
Kocaelispor'a büyük moral
Yıllarca yalan söylediler!
Demirtaş'a yağmurlu havada su yok!
Değirmendere festival alanına dönüştü
KOTKO’nun taşınmasını sağlayacak protokol imzalandı
Akıllı telefonlarda eskiye dönüş!
İsteyen herkes Kocaeli Müze’ye bir tuşa basarak ulaşabilir!
Tavşancıl'a yeni sosyal tesis
Eski hukuk danışmanından Erdoğan'a bir uyarı daha
Büyükakın, Derince'de 120 yataklı sağlık tesisi inşaatını yerinde inceledi
Dilovası Kent Meydanı’nda tempo yüksek!
Bu bir yargısız infazdır!
Benzine yeni bir zam daha geliyor
Asıl fatura halka kesiliyor
Yasalarımızda ilk kez terör örgütü PKK'nın ismi geçecek
Sapanca Gölü’ne olan bağımlılık azaltılmalı
Gökçek'e bakın, siyasetin yargıdan elini çekmediğini görün!
Buna Özgür Özel'i de tehdit ediyorlar denir!
İzmit Belediyesi’nden o görüntülerle ilgili açıklama
Fındık alım fiyatları açıklandı
İzmit Belediyesinde iki yeni görevlendirme
Gebze Ticaret Odası’nda Ortem elektronik tedarikçi adaylarıyla buluştu
Dilovası’nda Yıldırım'dan Kaymakam Çelik'e hayırlı olsun ziyareti
Körfez’de de mahallelerde çocukları sevindiren şenlik var!
Başkanvekili Obuz’dan Pazar turu
Özgür Özel gelin devletin tasfiyesine ortak olmayın
Başkan Hürriyet’in cezaevinde tutulmasına tepki
En ucuz ve en pahalı sigara ne kadar oldu?
