Başkan Bulut, Mart ayı ihracat verilerini değerlendirdi
İş Dünyası, 17 Nisan 2024 03:46Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut, Mart ayı ihracat verilerini değerlendirerek, “2023 yılında küresel ekonomideki zorlu koşullara rağmen Türkiye’nin küresel mal ve hizmet ihracatındaki payı artmıştır” ifadelerine yer verdi
Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Bulut, 2024 yılı Mart ayı ihracat verilerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Dış ticarete ilişkin önemli tespitlerde bulunan Başkan Bulut şu ifadelere yer verdi; “Ülkemizin Mart ayına ilişkin dış ticaretine bakacak olursak; 2024 yılı Mart ayında geçen yılın aynı ayına göre; ihracat %4,1 oranında azalışla 22 milyar 578 milyon dolar, ithalat %5,7 oranında azalışla 30 milyar 95 milyon dolar olmuştur. 2024 yılı Ocak-Mart döneminde ise, ihracat %3,6 oranında artışla 63 milyar 656 milyon dolar, ithalat %12,6 oranında azalışla 84 milyar 128 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.
MART AYINDA EN FAZLA İHRACAT ALMANYA İLE…
Mart ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler sırasıyla; Almanya (1 Milyar 749 Milyon Dolar), İtalya (1 Milyar 301 Milyon Dolar) ve ABD (1 Milyar 264 Milyon Dolar) olmuştur. Mart ayında en fazla ihracat yaptığımız ülke grupları sırasıyla; Avrupa Birliği (AB-27) (9 milyar 965 milyon dolar), Yakın ve Ortadoğu Ülkeleri (3 Milyar 937 Milyon Dolar) ve diğer Avrupa ülkeleri (3 Milyar 220 Milyon Dolar) olmuştur. Mart ayında sektörlere göre ihracatın payı sırasıyla; İmalat Sanayi sektörü %94,6 (21 Milyar 348 Milyon Dolar), Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık sektörü, %3,5 (789 Milyon Dolar), Madencilik ve Taş Ocakçılığı sektörüdür %1,5 (339 Milyon Dolar)
İSTANBUL’DAN SONRA…
İlimizin dış ticaret verilerine bakacak olursak; 2024 yılı Mart ayında geçen yılın aynı ayına göre faaliyet illerine göre ihracatta; İstanbul % 23 azalış ve 4 milyar 410 milyon dolarla birinci sırada ve Kocaeli % 5,6 artış ve 3 milyar 40 milyon dolarla ikinci sırada yer almıştır. Faaliyet İlleri Bazında İhracatta En Fazla Artış incelendiğinde sırasıyla Çorum 187 milyon dolarla birinci il ve Kocaeli 160 milyon dolar ile ikinci il olmuştur.
YÜKSEK KATMA DEĞERLİ VE REKABETÇİ İHRACAT PERSPEKTİFİNDE
2023 yılında küresel ekonomideki zorlu koşullara rağmen Türkiye’nin küresel mal ve hizmet ihracatındaki payı artmıştır. Türkiye’nin küresel mal ihracatından aldığı pay 2022 yılında % 1,02 iken 2023 yılında 0,06 puan artışla %1,08’e yükselmiş ve tarihin en yüksek seviyesine ulaşmıştır. Türkiye’nin hizmet ihracatı 100,8 milyar dolar olarak gerçekleşerek küresel ihracattan aldığı pay % 1,3 ile rekor seviye ulaşmıştır. Kocaeli Ticaret Odası olarak, yüksek katma değerli ve rekabetçi ihracat perspektifinde pazar ve ürün çeşitlendirmesine dönük politika ve stratejilerimiz ile ihracatı artırmak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”
İş Dünyası, 17 Nisan 2024 03:46
Yorumlar (0)
Ulaşlı sahili her yağmurda göle dönüyor!
İzmit Sanat Akademisi Müzik Bölümü’nde 21 öğrenci ücretsiz eğitim hakkı kazandı
Körfez Ticaret Odası’nda teşvik, destek ve dönüşüm imkanları ele alındı
Başkan Hürriyet’in 2016’daki uyarıları yeniden gündemde
Darıca’da MHP’lilerden kulüp Başkanı Poyraz’a geçmiş olsun ziyareti
Körfez Gençlerbirliği Basketbol A Takımı kadrosunu güçlendirdi
SEDAŞ’tan başarılı çalışanlara ödül
İzmit Belediyesi’nden okullarda öğrencileri beslemeye devam
Kartepelilere seçimde verilen söz unutuldu!
Vali Aktaş, KOTO Başkanı Bulut’u ağırladı
Tüketici kötümser
Başkan Bıyık’tan GTO seçimi öncesi adaylara ziyaret
Çiftçilere yüzde 50 hibeli tohum
Derince’nin Afet Mutfağı’nda sona gelindi
Hyundai Motor Türkiye ile Kocaeli Üniversitesi el ele verdi!
Katlı otopark belediye binasına dönüştürüldü
İHH Dilovası’nda çocukları sevindirdi!
Kocaeli Büyükşehir’den okullara 7,3 milyon TL’lik boya
Başkan Çiftçi film setine konuk oldu
Saffet Sancaklı’nın eski koruması intihar mı etti?
Bunun adı vatandaşı soyma planıdır
Deniz kardeşim diyen imama soruşturma!
İstanbulluoğlu da Kocaeli’deki Aktif International Hastanesi’nin doktoru oldu
İzmit Yeşilova’da gençlere yeni bir buluşma alanı geliyor!
OYAK Çimento’nun o fabrikasından büyük başarı!
Erdoğan'ın yeniden adaylığının önü açılacak
Bu fotoğrafta kaç yanlış var?
Zeytinoğlu sanayi kapasite kullanım oranını değerlendirdi
Tramvay yolunda yangın riski
Dilovası’nda Enver Yıldırım, sporcuların madalya heyecanına ortak oldu
GTO, İstanbul’daki fuarda Gebze iş dünyasını temsil etti
İzmit’te AKP’lileri buluşturan piknik
Başkan Söğüt, haftaya o okulu ziyaret ederek başladı
Değirmendere’nin en güzel sesi seçildi!
Profesör Cengiz İpek hayatını kaybetti
Derince’de Gaziler Günü iki ayrı törenle kutlandı
Ya tamamlayın, ya da yıkıp çocuk parkı yapın!
Bizim Köy’de doğa yürüyüşüne devam
Üçlü ittifak tamam mı?
