Emeklilerden sonra gençler de isyan etti
Ekonomi, 15 Nisan 2024 21:01Üniversite öğrencileri, ekonomik krizi derinden hissediyor. Hem çalışıp hem okumak zorunda olan gençler, iki bin TL'lik bursun yeterli olmadığını belirtiyor.
İzmir Bornova'da üniversite öğrencileri ekonomik zorluklar nedeni ile başta barınma olmak üzere yeme içme gibi pek çok temel ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma geldiklerini belirtti. Geçim sıkıntısı yaşayan öğrenciler, okul ve kira masraflarını karşılayabilmek için okurken de çalışmak zorunda.
"BU DÖNEMİN EN KÖTÜ ŞEYİ ÖĞRENCİ OLMAK"
Barınma ve yeme içme ile ilgili yaşadığı sıkıntıları dile getiren bir üniversite öğrencisi, “Bu şartlarda öğrenci olmak sanırım bu dönemin en kötü şeyi. Maddi olarak her şeyden önce çok zor. Ben hem okuyup hem çalışıyorum ve öğrencilik hayatımı tabii ki etkiliyor. Çünkü ikisine birden yetişmek çok zor. İkisinde birden çok başarılı olmak çok zor ve öğrencilik hayatımın tadını çıkaramadım" dedi
Geçen seneye kadar yurtta kaldığını ve burada yemek-barınma şartlarının çok kötü olduğunu belirten öğrenci, şöyle devam etti:
- 6-7 kişi bir odada kalıyorduk. Çok fazla kişisel soruna yol açıyor. Yeme içmede de aynı şekilde sorunlar yaşanıyor. Beslenemediğimiz için sağlıkla ilgili sorunlar yaşanıyor. Ya da dışarıda yemeğe çok fazla para harcadığımız için maddi sorunlarımız çok fazla oluyor.
- Bu sene eve çıktım. Eve çıktıktan sonra da aynı şekilde kiramı ödeyebilmek için çalışmaktan eve sadece yatmaya gidebiliyorum. Düzeltebilecek imkanlar var aslında bunun olduğunu görebiliyoruz ama ısrarla yapılmıyor. Çünkü öğrencilerin öncelik haline getirildiğini düşünmüyorum.
"OKULU BIRAKTIM"
Maddi sıkıntılar nedeni ile okulu bırakıp, ailesine destek olmak için çalışmak zorunda olduğunu söyleyen açıköğretim öğrencisi ise “Ekonomik şartlardan dolayı okulu bıraktım. Okula gidemediğimden şu an açıktan okuyorum. Aileme destek olmak zorundayım ve ben 14-15 yaşından beri çalışıyorum. 14-15 yaşından beri çalışmak bence hiç adil değil. Ekonomik şartlar böyle olmasaydı zaten hiç bu strese girmezdim. Ben de okumak isterdim” dedi.
"EMEKLİLER VE ÖĞRENCİLER ÇOK ZORLANIYOR"
Uygulamalı eğitimlerde kullanılan ders materyallerinin fiyatlarının çok yüksek olduğunu, aynı zamanda artan kira fiyatları nedeni ile de zorluk yaşadığına dikkat çeken diş fakültesi öğrencisi de bursların yetersizliğine dikkati çekti:
- Ben bir diş hekimi öğrencisi olarak bu zamana gelene kadar çok fazla zorlandım. Malzemelerimizin fiyatları çok pahalı zaten. Son zamanlarda ise artan kira fiyatlarından dolayı çok zorlandım. Aldığımız burs 2 bin lira. Öğrenciyi 2 bin liraya mahrum bırakanlara mutlaka bir ses çıkarılması gerekiyor.
- Yani 2 bin lira kimseye yetecek bir şey değil. Zaten çok zor bir süreç yaşıyoruz ülke olarak. Başta öğrenciler ve emekliler olarak herkes çok zorlanıyor. Biz yine bir şekilde bitireceğiz ama bizden sonraki nesil süreç böyle ilerlerse çok daha zorlanacak.
"İSYANDAYIZ, BURSLARDA DÜZENLEME YAPILSIN"
Öğrencilerin aldıkları bursun kira masraflarına dahi yetmediğini söyleyen bir diğer üniversite öğrencisi ise “Şu an dışarıda yaşam gerçekten çok zor. Aldığımız burs kiramıza dahi yetmiyor. Devlet büyüklerimizden yardım bekliyoruz. Şu şartlarda dışarıya çıkmakta açıkçası zorlanıyoruz. Bir yere gittiğiniz zaman, bir şey içmek istediğimiz zaman cebimizde para yok, dışarı çıkamıyoruz. Şu an bir kere dışarıya çıkmamız demek bin liradan başlıyor. Zaten bizim aldığımız burs ne kadar? Bu konuda gerçekten isyandayız. Bizim burslarımızda da bir düzenleme yapılsın” ifadelerini kullandı.
Ekonomi, 15 Nisan 2024 21:01
Yorumlar (0)
Erbakan: En düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesine getirilmeli
Çayırova’nın basketbolcuları potada Bordo Bandırma’yı mağlup etti
Emeklilere ilave artışlar öngören yeni bir sistem hayata geçirilecek iddiası
Şehit Yakınları ve Gazi Evi projesini yerinde incelediler
Asgari ücretle ilgili bir açıklama daha
Kocaeli’de menopoz okulundan mezun olan 190 kadına sertifika
Derince’de 10 Kasım’da iki anlamlı etkinlik
İSU’da görev yapan Halil Arslan vefat etti
Kartepe’de kar küreme mesaisi!
Bu şartlarda nasıl üretim yapacağız?
Başkan Çiftçi’den esnaf buluşmalarına devam
Başkan Kocaman gençleri dinledi
MHP’nin Kocaeli’den seçilip İstanbul’da ikamet eden vekili arada görünüyor!
Kocaeli’de muhtarlara kırtasiye kolileri teslim edildi
Dilovası’nda Enver Yıldırım’dan çağrı: Artık kavga değil, birleşme vaktidir
Kartepelileri bezdiren fabrikalar!
CHP’nin eski Kocaeli İl Başkanı Rıdvan Alkan vefat etti
Sapanca gölü korunsun çağrısı
Kocaeli’nin ulaşım projeleri Almanya’dan sonra İspanya’da da görücüye çıktı
Valilik makam şoförü Akpunar son yolculuğuna uğurlandı
Engelli vatandaşlara emeklilik oyunu
Fatma Betül Sayan’ı feda etmek zorunda kaldılar!
Borçları için yapılandırma bekleyenlere kötü haber!
Tuncay Aşkın’ın yeğeni kaza kurbanı oldu
Kocaeli Valiliği’nden zirai don uyarısı!
Çayırova’daki 12 sokakta üstyapı çalışmaları tamamlandı
Başkan vekili Obuz Yahya Kaptan’da da talepleri dinledi
Usta Eller, sektör temsilcilerini 4’üncü kez buluşturacak
Ford Otosan, COP31'de otomotiv değer zincirinin dönüşümünü ele alacak
Derince’ye iki yeni sosyal proje daha: Senin Kafen ve Kent Lokantası
Gölcük Kültür Merkezi ihalesi için 10 firma teklif verdi
KOTO üyeleri için o sağlık kuruluşu ile de indirim protokolü imzalandı
Alikâhya OSB’deki Fehmi Yıldız Cami törenle ibadete açıldı
Bugün seçim olsa TBMM'de açık ara fark ortaya çıkıyor!
Yenilikçi Tarım Faizsiz Kredi Desteği Programı KOTO’da konuşuldu
Başiskele’de 14 derslikli okul yapmak için kollar sıvandı
İtfaiye ekiplerinden küçük çocuklara uygulamalı yangın eğitimi
Sakarya Garnizon Komutanı Albay Gür’den Vali Aktaş'a ziyaret
Kocaeli’de perdeler Shakespeare’in ölümsüz komedisi ile açılıyor
