Seçim bitti, geçim derdi katlanarak devam ediyor
Siyaset, 09 Nisan 2024 00:14Emek Partisi Kocaeli İl Başkanı İlhami Şahbaz yerel seçimlerin ardından ekonomik gelişmelerin halk üzerindeki olumsuz etkisinin katlanarak arttığını ifade etti.
Şahbaz yazılı olarak yaptığı açıklamada “31 Mart Yerel Seçimleri 22 yıllık AKP iktidarını sarsarak sonuçlandı. Yıllara yayılan yoksulluk ve hayat pahalılığının gelmiş olduğu katlanılmaz durum, emekçilerin AKP iktidarından umudunu kestiğini göstermektedir. Emekçilerden toplanan vergilerin teşvik, vergi affı vb yöntemlerle sermayeye aktarılması, tercihini küçük bir azınlığa büyük kaynak ve gelir transferi yönünde yapan AKP, her geçen gün katlanan yoksulluğun da baş sorumlusudur. Artık mızrak çuvala sığmamaktadır. Emekçi düşmanlığında AKP rekora koşmaktadır” ifadelerine yer verdi.
Açıklamanın devamı:
DİSK-AR’ın Türkiye’de Emeğin Durumu Araştırması 2020-2023 raporuna göre, çalışan nüfusun dörtte üçünü oluşturan ücretlilerin milli gelirden aldığı pay sadece yüzde 26,3’tür. Bu durumun tercümesi, yaklaşık 15 milyon ücretlinin yüzde 60’ının geliri asgari ücret civarında olduğudur. Bu oran Cumhuriyet tarihinin en düşük oranıdır. Bu tablonun yol açtığı yoksullaşma ve gelir dağılımındaki uçurum, faturalarını ve kiralarını ödeyemeyen aileler ve okula aç giden çocuklar tablosunu gözler önüne sermektedir. Diğer yandan sermayenin büyümeden aldığı payın yüzde 53,7 olması, AKP’nin kimlere dost olduğunu göstermektedir.
Emekli vatandaşlarda ise daha vahim bir tablo ile karşı karşı karşıyayız: AKP’nin Türkiye’de ilk kez iktidarı kazandığı 2002 yılında en düşük emekli maaşı asgari ücretin 1,3 katıydı. Günümüzde ise asgari ücret 17.002 TL iken, 11 milyon emeklinin maaşının ise 10 bin TL olduğu bir ülkede yaşıyoruz.
Geçtiğimiz günlerde TÜİK’in açıkladığı 2024 yılı mart ayı enflasyon rakamları bile gerçeği gizleyememektedir. TÜİK’e göre tüketici fiyatlarındaki (TÜFE) değişim martta bir önceki aya göre yüzde 3,16, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 15,06, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 68,50 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 57,50 olarak gerçekleşti.
TÜİK’in yüzde 70,41olarak açıkladığı mart ayı resmi gıda enflasyonuna karşın BES-AR mart ayı Gıda Enflasyonunu yüzde 104,01 olarak açıklamaktadır. Bu durum açlığın kapımızdan içeri girdiğini ve hanemize yerleştiğini göstermektedir.
Bağımsız akademisyenlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise neredeyse TUİK’in iki katı bir enflasyon oranı açıkladı. ENAG’a göre martta enflasyon, aylık yüzde 5,68, yıllık ise yüzde 124,63 olarak hesaplandı.
Siyaset, 09 Nisan 2024 00:14
Yorumlar (0)
Zeray GYO, halka arz ile büyüme hedefini yeni bir safhaya taşıyor
İzmit’te Kumla Deresi’nden çıkan toprak yol kenarında bırakıldı
İmralı sürecinde masayı ABD kurdurdu
Büyükakın’dan metro ve otobüs sürücü koltuğuna oturmak isteyen kadınlara çağrı
İzmit’te ücretsiz yüzme eğitimi başladı
Tepkiler yöneticilere 30 bin TL zam teklifini geri çektirdi
Gölcük’te terk edilmiş bir bina daha yıkıldı
Karanlıkta okula giden çocukların bedeli inatla ödenemez!
Bir köklü firmadan daha kötü haber!
Açlık sınırı 30 bin, engelli maaşı 7 bin!
BTP’liler Ankara’ya akın edecek!
Büyükakın: Biz bu temizliği yapmazsak yarın yeni nesillerin denize girme şansı olmayacak
Kocaeli Büyükşehir mezbahası örnek tesis olacak
Gebze’de 3 aydır maaş alamayan işçilere EMEP’ten destek
Başkan Gökçe Körfezkent esnafıyla bir araya geldi
Başkan Sezer Kadın Hakları Günü’nü kutladı
Tramvay hattında aydınlatma lambaları gündüz de yanıyor
Tepkilerden sonra memur zamları geri mi çekiliyor?
TRT'de yayınlanan o haber Mansur Yavaş'ı kızdırdı
Sigaradan akaryakıta o zamlar otomatiğe bağlandı!
Erdoğan, Kocaeli’de’deki Gonca efelerini tebrik etti
Başiskele’de Özel Kübra Sapmaz Yetenek Kursu açıldı
Kartepe Stadyum Yolu’nda tehlikeli hareketler
İngiltere'ye kaçan o soyguncu Fesli Kadir sever çıktı!
İmralı konusunda CHP ve DEM'den ortak tepki!
İYİ Parti Kocaeli’de görev dağılımı da tamam
O cadde karanlık ve tehlikeli
Körfezli yüzücü Trabzon’da madalyayı kaptı!
Sahte diplomalılar yönetim kademelerinde, Atatürkçü teğmen bakkallık yapıyor
Çayırova’da alkışlar özel bireylere
Vali Aktaş Kandıra’da şehit ve gazi yakınlarını ziyaret etti
Hürriyet bir kez daha Büyükakın’a seslendi: Kimi koruyorsunuz?
Hani pazarlık yoktu! PKK Öcalan'ın serbest bırakılmasını şart koşuyor
İzmit’te Engelliler Günü’nde dayanışma mesajı
Başkan bir tepsi baklava ile Kocaelispor tesislerine gitti
KSO Başkanı Zeytinoğlu ihracat rakamlarını değerlendirdi
Kocaeli’de susuzluk alarmı! Muhtarlar da devreye girdi
Maaş zam oranı zam büyük ölçüde belli oldu
Bizimköy’de çalışanlar ve yönetim hep birlikte pasta kesti
