Seçim döneminde İsraille ticaret daha da arttı
Ekonomi, 04 Nisan 2024 04:18Seçimlerin yapıldığı mart ayında Türkiye'nin İsrail'e ihracatının 437 milyon dolarla savaş dönemi zirvesini gördüğü ve 6 aylık ihracatın 2 milyar 305 milyon dolara ulaştığı ortaya çıktı.
31 Mart 2024 yerel seçimlerine giderken meydanlarda yankılanan konulardan biri de AKP hükümetinin soykırım suçlamasına rağmen İsrail ile ticarete devam etmesiydi.
Ticaret Bakanlığı'nın bugün yayımladığı resmi veriler, Türkiye'nin İsrail'e ihracatının seçim ayı olan martta 437 milyon dolarla son 6 aydır devam eden savaş döneminin zirvesini gördüğünü gösterdi.
Martta Türkiye'nin İsrail'e ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 27,2 düşse de İsrail, bu ayda Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı 15. ülke olarak kayıtlara geçti.
6 AYDA 3 MİLYAR DOLARI AŞTI
Türkiye'nin İsrail'e ihracatı, savaşın sürdüğü Ekim 2023-Mart 2024 döneminde 2 milyar 305 milyon dolar oldu. Ekim 2022-Mart 2023 dönemine göre Türkiye'nin 6 aylık ihracatı Ekim 2023-Mart 2024 döneminde yüzde 28,2 düşse de savaş koşullarına rağmen yüksek seyrini korudu.
TÜİK verilerine göre, İsrail'in Gazze'ye dönük büyük yıkım harekatına imza attığı Ekim 2023 ile Şubat 2024 arasındaki beş aylık dönemde Türkiye'nin İsrail'den ithalatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 47 düşüşle 584 milyon dolar oldu.
Henüz mart ayı ithalat verileri açıklanmadı ancak son 6 aylık dönemde Türkiye ile İsrail arasındaki ticaret hacminin 3 milyar doları aştığı tahmin edilebilir.
İsrail, çelik ve çimento ihtiyacının büyük bölümünü Türkiye'den ithal ediyor. İsrail'in petrol ihtiyacının büyük bölümü de Türkiye üzerinden Azerbaycan petrolü ile sağlanıyor.
MARTTA 7,5 MİLYAR DOLARLIK AÇIK
2024 yılı Mart ayında dış ticaret açığı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,3 düşüşle 7,5 milyar dolar oldu.
Martta ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,1 düşüşle 22,6 milyar dolar olurken, ithalat yüzde 5,7 düşüşle 30,1 milyar dolar oldu.
Ocak-mart döneminde dış ticaret açığı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41,2'lik düşüşle 20,5 milyar dolara geriledi.
Bu dönemde ihracat yüzde 3,6'lık artışla 63,7 milyar dolar olurken, ithalat yüzde 12,6 düşüşle 84,1 milyar dolar olarak kayıtlara geçti.
GAZZE'DE ÖLÜ SAYISI 32 BİNİ AŞTI
Gazze'deki Filistin hükümetinin açıkladığı verilere göre, İsrail ordusunun 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana geçen 180 günde Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında 14 bin 500'ü çocuk ve 9 bin 560'ı kadın olmak üzere hastanelere ulaşan ölü sayısı toplamda 32 bin 975 kişiye ulaştı. Ayrıca, 7 bin kişinin enkaz altında veya kayıp olduğu, 75 bin 577 kişinin de yaralandığı açıklandı.
İsrail'in halkı zorla aç ve susuz bıraktığı, yardımların girişini engelleyerek insani felakete sebep olduğu Gazze'de 30 çocuğun yetersiz beslenme ve sıvı kaybı nedeniyle hayatını kaybettiği de açıklandı.
Ekonomi, 04 Nisan 2024 04:18
Yorumlar (0)
Bayram gezmesinin maliyeti arttı
Dilovası’nda AKP ve MHP’lilerden bayram ziyaretleri
Teröristlerin posterini açtılar
Fatih Altaylı muhalefete muhalefet etti!
Darıca’da bayram sonrası üstyapı için kollar sıvanacak
Vali Aktaş’tan Nevruz Bayramı mesajı
Vatandaşlarımızı suyu tasarruflu kullanmaya ve kaynaklarımızı korumaya davet ediyoruz
Büyükakın: Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az
İçi mühimmat dolu insansız deniz aracı karaya vurdu
Akın Gürlek'in tapuları 3 ilçede sorgulanmış!
O teğmende görevine dönüyor
Telefonunuzdaki bu belirtilere dikkat!
Gebzelileri bu etkinlikler bir araya getirdi
Gıda fiyatları yükseliyor
Bakan Yardımcısı Çelik ve Vali Aktaş, soluğu Garnizon Komutanlığı’nda aldı
Binlerce kişi borcunu ödeyemedi
MHP'lilerle DEM'liler kucaklaştı!
Atıklar İzmit Körfezi’ne ulaşmadan toplanıyor
Asgari ücrete ara zam sesleri
Bu gidiş gidiş değil! Bir fabrika daha kapandı
Motorine bir zam daha geliyor
AKP binası önünde bayram harçlığı kuyruğu
Artık seçim ufukta görünüyor
Gebze Ticaret Odası’nda bayramlaşma heyecanı
Başkan Söğüt: Sevgi ve hoşgörüyü çoğaltmalıyız
Erdoğan'dan vatandaşa simit, çocuklara harçlık
Muhalefetin oyu daha yüksek
Köy yollarında 125 milyonluk dev çalışma
Bekaert’te hukuksuz baskı ve mobbing artıyor
GTO Başkanı Aslantaş: Birlik ve beraberliğin daha da kuvvetlendirmesini temenni ediyorum
KOTO’daki bayramlaşma iş dünyasını bir araya getirdi
Büyükakın, Balkan ve Ortadoğu iftarlarını eleştiren haberlere sert çıktı
İttifaklar seçimin kaderini belirliyor
Körfezliler Kent Bayramlaşması’nda buluştu
Vali Aktaş ve eşi huzurevi sakinleri ile bayramlaştı
Altın toplamak için büyük bir fırsat!
Derince’de bayramlaşma törenine yoğun katılım
Başkan Çiftçi: Bu güzel zamanlar, hepimiz için büyük bir mutluluk
