Dolar 32 TL'ye doğru gidiyor!
Ekonomi, 22 Şubat 2024 13:28Dolar/TL, Eylül 2023'ten beri devam eden kademeli yükseliş trendini sürdürerek 31,0255 ile yeni tarihi zirvesinde güne başladı.
Dolar/TL kademeli yükselişine devam ederken, piyasalar Fatih Karahan başkanlığındaki ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ve metinde verilecek mesajlara odaklandı.
Merkez Bankası'nın (TCMB) genel seçimler sonrası başladığı faiz artış döngüsünü Ocak'ta tamamladığı mesajlarının ardından Reuters anketinde bu ay politika faizinin yüzde 45'te sabit kalması bekleniyor.
TCMB'nin kararı 14.00'da açıklanacak. Bugün iç veri gündeminde haftalık para ve banka, döviz rezervi ve menkul kıymet hareketleri verilerini de izlenecek.
TCMB yılın ilk enflasyonda raporunda, politika faizinin dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyinde olduğu, faiz indirimini konuşmak için ise "erken" olduğu mesajını vermişti.
Karahan, "Politika faizinin ulaştığı seviye ve attığımız diğer adımlarla birlikte dezenflasyon için gereken sıkılık düzeyine ulaştığımızı değerlendiriyoruz... Politika duruşumuzun ara hedefimiz doğrultusunda, bir önceki raporda öngörülenden daha uzun süre korunacak olması da (enflasyonun) ana eğilime olumlu yansıyacaktır" demişti.
TCMB'nin daha uzun süre faizlerin yüksek seviyelerde tutulacağı yönündeki mesajlarına rağmen Reuters anketinde yıl sonuna doğru faiz indirimlerinin başlayacağı ana beklenti olmaya devam ediyor.
Bu kapsamda PPK metnindeki yönlendirmeler piyasalarda yakından takip edilecek.
Reuters anketinin medyanına göre politika faizi yıl sonunda yüzde 37,5 seviyesinde bekleniyor. Ankete yanıt veren 10 kurumdan sadece bir tanesi yıl sonunda yüzde 45 politika faizi bekliyor. Tahminler yüzde 35 ile yüzde 45 bandında yer alıyor.
Bankacıların hesaplamalarına göre geçen hafta TCMB'nin toplam rezervleri 0,7 milyar dolar düşüşle 134,2 milyar dolara geriledi. Hesaplamalar net rezervlerin 0,3-0,5 milyar düşüşle 28,5 milyar dolar civarına gerilediğini gösteriyor.
DOLAR/TL'DE REKOR
Dolar/TL, Eylül 2023'ten beri devam eden kademeli yükseliş trendini sürdürerek 31,0255 ile yeni tarihi zirvesinde güne başladı. Bu verilere göre TL, ocak ayında dolar karşısında yüzde 2,7 değer kaybetti. Yıl başından beri TL'nin dolar karşısındaki kaybı ise yüzde 4,8 oldu.
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) dün yayımladığı toplantı tutanaklarının ardından uzun vadeli ABD tahvil getirileri üç ayın zirvesine yükselirken küresel piyasalarda dolar değer kaybetti.
Tutanaklarda, katılımcıların Fed'in enflasyonu yüzde 2 olan hedefe düşürebilmek için "kısıtlayıcı para politikası duruşunun ne kadar süre korunması gerektiği konusundaki belirsizliğin altını çizdiği" ifadesi yer aldı.
Bankacılık sistemindeki likidite fazlası dün itibarıyla yaklaşık 190 milyar TL düzeyindeydi. TCMB geçen yıl gerçekleşen genel seçimlerden bugüne 1 trilyon TL üzerinde likidite çekti.
Fazla likidite, parasal sıkılaştırmanın tam etkisinin piyasaya yansımasını engelleyebildiği için yakından takip ediliyor. Bu kapsamda PPK'da verilebilecek mesajlar da izlenecek.
Ekonomi, 22 Şubat 2024 13:28
Yorumlar (0)
Körfez’in gelecek vizyonu ele alındı
İmamoğlu'nu suçlayan gizli tanık davadan çekildi
Anahtar Partililer Karamürsel’de kapısını çalmadıkları ev bırakmadılar!
Bülent Sarı: Haddehane ve çöp tesisleri kabul edilemez
İşverenlerden Erdoğan'a asgari ücret cevabı
Başkan Hürriyet cami cemaatiyle buluştu
Emekliye barınmayı dahi sağlayamayan bir ülke olmamalıydık
Akaryakıtta tabelalar gece yarısı değişti!
İzmit’te yeni yıl coşkusu başladı!
Büyükşehir ekipleri karlı günlere böyle hazırlanıyor!
İsmail Süer vefat etti
AKP’liler de güvenmiyor!
Başkan Ölmez, Kandıra’da çöp tesisi ile ilgili oylamada güldü mü?
Bu kütüphanelerde gençlerimiz geleceğe hazırlanıyor
İzmitlilere Halk Et soruldu
KOSGEB destekleri Gebze’de masaya yatırıldı
Vatandaşa bir dokun bin ah işit!
İzmit’te 50 yaş üstü vatandaşlara güç veren seminer!
Vali Aktaş, İzmit Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu’nu da ziyaret etti
Kocaeli'de insanı öldüren, doğayı katleden bir sanayi istemiyoruz
Sudan bahane ile Anahtar Parti'den istifa ettiler!
Körfez’de kariyer ve istihdam adına önemli organizasyon
Gram altında yeni rekor
Kartepe’de karlı tepeye çıkan yola el atıldı
Kandıralı Ertürk’ten AKP’lilere sert sözler!
Akıl dışı senaryoların ve iftiraların pervasızca üretildiği bir dönemi yaşıyoruz
Kandıralı Ertürk’ün hemşehrilerine çöp tesisine karşı çıkın demesi AKP’lileri kızdırdı!
Torpil ve kayırmadan utanmayan Özlem Zengin!
İSU kağıda basılı faturayı ortadan kaldırmak istiyor!
Gölcük’te oksijen tanklarını yol kenarında görenler endişe ediyor
AKP'liler PKK'lılara iş mi bulacak?
Büyükakın: Bu şehre asla zarar vermem, verdirtmem
Hürriyet’ten Büyükakın’a: Bir bina hariç hasar yok demişti, şimdi müjde yıkılıp yeniden yapılacak diyor
Fatih Altaylı'dan iktidara kuzu gibi olacağım mesajı!
Ünlü ekonomist Selçuk Geçer Zafer Partisi’ne katıldı
Gebze’de 4 can gitti, Cengiz Topel çürüdü
MHP Dilovası yöneticileri Spor Müdürü Babaoğlu’nu tebrik etti
61 ilde şubeleri olan tatlıcı da iflasın pençesinde
Merkez Bankası'nın kararı sonrası, euro 50 lirayı aşarak tarihi zirvesini gördü
