Adayı Erkan: Medeni Kanun'un 98. yılında medeni haklar tehdit altında
Siyaset, 18 Şubat 2024 06:49
Medeni Kanun'un 98. yılına dair açıklama yayımlayan Emek Partisi (EMEP) Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Arzu Erkan, "Kadınlar, yüz yılı aşan hak ve eşitlik mücadelelerinin ürünü olan bütün kazanımlarını tarihe gömecek karanlık bir dönemece itilmek isteniyor" dedi.
EMEP Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Arzu Erkan imzasıyla yayımlanan açıklamada Medeni Kanun’un 98. yılında tek adam iktidarının; kadın-erkek eşitsizliğini derinleştirmek, kadının emeğini “aileyi korumak” kisvesi altında ucuzlaştırmak için adımlarını hızlandırdığına dikkat çekildi.
Kanunda yer alan sınırlı hakların da tamamen yok edilmesinin gündemine alındığı ifade edilden açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"20 Mart 2021’deki İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı iktidarın kadınlarla ilgili gelecek tasarımını netleştiren bir dönüm noktası oldu. Genel seçimlerin ardından kadınların haklarını kısıtlamaya dönük ardı arkası kesilmeyen açıklamalar ile devletin eşitsizlikten doğan şiddeti önlemesi bir yana kadınları bu şiddete daha da çok mahkûm edecek politikalar dillendiriliyor.
Din görevlilerine nikah kıyma yetkisi, kürtajla ilgili fiili bir yasağa dönüşen hukuksuz uygulamalar, kadınların sokaktaki varlığına tahammülsüzlük, kılık kıyafetine, gülüşüne, duruşuna ayar verme açıklamaları, kadına yönelik şiddet ve cinayet suçlarında indirim ve cezasızlık gibi eşitsiz ve ayrımcı politikalar uygulandı.
Bugün de Anayasa, Medeni Yasa değişiklikleri gündem ediliyor. Medeni Yasa’nın kabul edildiği 17 Şubat 1926 tarihinden 98 yıl sonra kadınlar, yüz yılı aşan hak ve eşitlik mücadelelerinin ürünü olan bütün kazanımlarını tarihe gömecek karanlık bir dönemece itilmek isteniyor.
"KADINLAR ŞİDDET DOLU EVLİLİKLERE MAHKÛM EDİLİYOR"
Boşanmaları önlemek için aile arabuluculuğu sistemini bir müjde gibi sunuyorlar. Baroların, kadın örgütlerinin katılımını sınırlandığı veya engellendiği çalıştaylar ile yapılacak değişiklikleri konuşuyorlar. Aile hukukuna ilişkin yargıda devletin araştırıp gözetmek zorunda olduğu konular, arabuluculuk sistemi kapsamına alınmak isteniyor. Ekonomik, sosyal ve tarihsel açıdan eşitsiz bir konumda olan kadın ve çocuk, devletin koruma alanı dışında arabuluculuk sistemi içinde daha da güçsüz bırakılmak ve hukuk güvencesinden arındırılmak isteniyor. Zaten artan yoksulluk ve işsizlikle boşanması zorlaşan kadınlar, 'boşanma oranlarını düşürmek' uğruna şiddet dolu evliliklere mahkûm edilmeye çalışılıyor.
"ŞİDDETE MAHKUM EDECEK UYGULAMALARA KARŞI MÜCADELEYE!"
Yoksulluk nafakası hakkı ile çocuklar için ödenen iştirak nafakası uzun zamandır kurgulanmış açıklama ve tartışmalar; kadını, genci, çocuğu yoksulların da yoksulları haline getirerek, onları dize getirme aracına dönüştürülüyor. Kadınların boşandıktan sonra kendi ayakları üzerinde durabilecekleri ekonomik, sosyal desteklerin kadınlara sağlanmaması bir yana Bakanlar hep bir ağızdan nafakaya dair sadece 'mağdur erkeklerden' bahsediyor. Kadınların güçlendirilmesi, bağımlı olmadan yaşamlarını sürdürebilmesi gündeme getirilmiyor. Kadınların güçlendirilmesine ayrılan Bakanlık bütçesi, toplam bakanlığın bütçesinin sadece binde 8’i!
Kadınların yüz yıl öncesinde kazandığı haklarının bugün hedef tahtasına konulmasını kabul etmiyoruz! Kadının eşitsiz konumunu pekiştirecek, emeğini ucuzlaştıracak, hayatını güvencesizleştirecek, şiddete sıkıştıracak bu uygulamaların karşısında tüm kadınları mücadele etmeye çağırıyoruz."
Siyaset, 18 Şubat 2024 06:49
Yorumlar (0)
Genç kız kendisini iple tavana asarak canına kıydı
Şehit Özcan Kan Fen Lisesi festivalinde robot sahne aldı!
Öğretmenler yerde sürüklendi
Kapalıya imha paylaşımı yapan her yerde aranıyor!
Sanat Kafe'de önemli bir buluşma daha
Otoyolun o noktası 24 saat trafiğe kapatılacak!
Büyükakın’dan müjde: Akvaryum bir hafta daha ücretsiz
Durmak yok taşınmazların satışına devam
Yeni mezunlar ve iş arayanlar Kılavuz Kariyer ile yine sertifikalandırıldı
Lunaparkta çarpışan araba kapma yarışı!
Gölcük’te özensiz iş! Mazgal konulmadı
Paketli gıda almadan önce iki kere düşünün!
Dev akvaryumu ilk günde 15 bin kişi ziyaret etti
Havalimanı milyonları yutuyor!
Pazar kahvaltısı bile lüks oldu!
Başkan Hürriyet’ten davet var! Herkesi Kapanca Sokak Festivaline bekliyoruz
En çok milyarder o şehirde yaşıyor!
Destek yoksa hapse atılırsınız mı denildi?
Dilovası’nda MHP’yi ziyaret eden edene
Büyükakın çocuklarla eğlendi!
O vekil nasıl dolandırıldı?
Sarsıntılar büyük depremin habercisi mi?
İzmitli iş kadını kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti
Millî birliğimizi tehdit edecek bu senaryodan uzak durun
Hadi çocuklar Fuar Park’a! Karneval coşkusu başladı
Başkan Ömeroğlu sınava geç kalan öğrencileri makam aracıyla sınava yetiştirdi
Dev akvaryuma koştular!
Çocuk edebiyatının sevilen ismi Orhan okurları ile bir araya geldi
İzgaz, Körfez’de doğalgaz borusu patladı iddialarını yalanladı
Gebze Ticaret Odası Başkanı Aslantaş’tan müjde
İçki satışlarında yeni yasak!
Bir babanın kırık kalbi, evladın iki cihandaki en büyük hüsranıdır
Yusuf Mamik Taziye Evi’nin temel atma töreni muhalefeti buluşturdu!
KOTO’da Kadın İşletme Destek Kredileri ile ilgili kapsamlı bilgilendirme
Kocaeli vekiline hakaret eden Gökhan Akkaya’ya hapis cezası!
İzmit’teki bu sanat müziği ziyafetine herkes davetli!
Körfez Belediyesi 23 okulda stant kurdu
Üretmeyen şirketlere milyon dolarlar aktarıldı
Araç sahiplerine iyi haber!
