Yargı paketinden çözüm süreci çıktı
Siyaset, 14 Şubat 2024 00:54AKP, yargıya yönelik düzenlemeler içeren 40 maddeden oluşan kanun teklifini bu hafta TBMM Başkanlığına sunacak. Kanun teklifinde kayyum uygulamasının da ele alınacağı düşünülüyor. Kayyum pazarlığı AKP-DEM Parti arasında son dönemde yapılan ‘açılım’ yakınlaşmasının işareti olarak değerlendiriliyor.
AKP milletvekilleri yargıda çeşitli düzenlemeleri kapsayan kanun teklifinin çalışmalarını tamamladı. Milletvekillerinin imzasına açılan ve yaklaşık 40 maddeden oluşan teklif, bu hafta TBMM Başkanlığına sunulacak. Teklifin belediyelere kayyum atanmasıyla ilgili düzenlemelerde değişiklik içermesi de bekleniyor. Kanun teklifinin kayyum uygulamasına ilişkin ayrıntılar henüz belli değilken terörizmin finansmanına ilişkin netleşen kısımları var. Suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama, silahlı örgüt, terörizmin finansmanı suçlarının bir şirketin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde kayyum atanmasına karar verildiğinde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu kayyum olarak atanabilecek.
AKP’nin yargıyla ilgili yeni düzenlemelere kayyum uygulamasını da dahil etmesinin arka planında ise yeni bir ‘çözüm süreci’ni başlatma hedefi var. 2009’da ‘demokratik açılım’ adı altında başlayan ve ‘çözüm süreci’ olarak devam eden bu politika PKK terör örgütünün güç kazanmasıyla sonuçlanmıştı. Daha sonra düzenlenen operasyonlarla beli kırılan terör örgütü açılım döneminde kendisine sözde bir meşruiyet yaratmıştı.
AKP’NİN YARGI PAKETİNE GELENE KADAR: DEM TAKTİĞİ
DEM Parti, son dönemde en yetkili organları üzerinden hükümetin eski HDP'li belediyelere kayyum ataması uygulamasını eleştiriyor. İkinci başlık da terör örgütü ele başı Abdullah Öcalan'a uygulandığını iddia ettikleri 'tecrit'in kaldırılması. Terörist başının cezaevi koşullarının gevşetilmesi için öne sürülen bu politika geçmişte Öcalan'ın ve terör örgütünün devlet tarafından muhattap alınması için yürütülen kampanyaları hatırlattı.
DEM Parti tarafından bu iki talebin öne sürülmesi de yeniden açılım politikasının başlatılabilmesi için uygun zemini yaratıyor. AKP hükümetinin DEM Parti’yle girişebileceği bir pazarlıkta işe kayyum uygulamasının esnetilmesiyle başlaması olası görülüyordu. Yeni yargı paketiyle ileri sürülen iddialar yeni bir açılım sürecinin DEM Partililerin kayyumlarla ilgili taleplerinin karşılanmasıyla başlayacağını ortaya koyuyor.
Geçtiğimiz hafta hükümetin DEM taleplerinin karşılanması için yapılan pazarlıklarının dışa vurumu sayılabilecek bir açıklama eski İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından yapılmıştı.
Açılım dönemindeki İçişleri Bakanı ve AKP Genel Başkan Vekili Efkan Ala, Diyarbakır'dan DEM Parti'ye açılım sinyali vermişti. Ala, DEM Partililerle 'hayal bile edilemeyen sessiz devrimleri' gerçekleştirdiklerini ileri sürerek DEM Partililere 'Gelin destek olun' çağrısı yaptı. Çağrıya DEM Parti'den açıktan bir yanıt vermezken gizli bir diyalog sürecinin yürütüldüğüne yönelik kanılar güçlendi.
Siyaset, 14 Şubat 2024 00:54
Yorumlar (0)
Daha iflas edecek esnafımız var
Erbakan: En düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesine getirilmeli
Çayırova’nın basketbolcuları potada Bordo Bandırma’yı mağlup etti
Emeklilere ilave artışlar öngören yeni bir sistem hayata geçirilecek iddiası
Şehit Yakınları ve Gazi Evi projesini yerinde incelediler
Asgari ücretle ilgili bir açıklama daha
Kocaeli’de menopoz okulundan mezun olan 190 kadına sertifika
Derince’de 10 Kasım’da iki anlamlı etkinlik
İSU’da görev yapan Halil Arslan vefat etti
Kartepe’de kar küreme mesaisi!
Bu şartlarda nasıl üretim yapacağız?
Başkan Çiftçi’den esnaf buluşmalarına devam
Başkan Kocaman gençleri dinledi
MHP’nin Kocaeli’den seçilip İstanbul’da ikamet eden vekili arada görünüyor!
Kocaeli’de muhtarlara kırtasiye kolileri teslim edildi
Dilovası’nda Enver Yıldırım’dan çağrı: Artık kavga değil, birleşme vaktidir
Kartepelileri bezdiren fabrikalar!
CHP’nin eski Kocaeli İl Başkanı Rıdvan Alkan vefat etti
Sapanca gölü korunsun çağrısı
Kocaeli’nin ulaşım projeleri Almanya’dan sonra İspanya’da da görücüye çıktı
Valilik makam şoförü Akpunar son yolculuğuna uğurlandı
Engelli vatandaşlara emeklilik oyunu
Fatma Betül Sayan’ı feda etmek zorunda kaldılar!
Borçları için yapılandırma bekleyenlere kötü haber!
Tuncay Aşkın’ın yeğeni kaza kurbanı oldu
Kocaeli Valiliği’nden zirai don uyarısı!
Çayırova’daki 12 sokakta üstyapı çalışmaları tamamlandı
Başkan vekili Obuz Yahya Kaptan’da da talepleri dinledi
Usta Eller, sektör temsilcilerini 4’üncü kez buluşturacak
Ford Otosan, COP31'de otomotiv değer zincirinin dönüşümünü ele alacak
Derince’ye iki yeni sosyal proje daha: Senin Kafen ve Kent Lokantası
Gölcük Kültür Merkezi ihalesi için 10 firma teklif verdi
KOTO üyeleri için o sağlık kuruluşu ile de indirim protokolü imzalandı
Alikâhya OSB’deki Fehmi Yıldız Cami törenle ibadete açıldı
Bugün seçim olsa TBMM'de açık ara fark ortaya çıkıyor!
Yenilikçi Tarım Faizsiz Kredi Desteği Programı KOTO’da konuşuldu
Başiskele’de 14 derslikli okul yapmak için kollar sıvandı
İtfaiye ekiplerinden küçük çocuklara uygulamalı yangın eğitimi
Sakarya Garnizon Komutanı Albay Gür’den Vali Aktaş'a ziyaret
