Kredi kartı kullananlara şok
Ekonomi, 10 Şubat 2024 23:26Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar gündeme getirdi. TCMB Başkanı da düğmeye bastı. Kredi kartı kullanımına limit kısıtlaması geliyor. Bankalar kullanıcılara ilk mesajları atmaya başladı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası TCMB'nin çiçeği burnundaki Başkanı Fatih Karahan Enflasyon Raporu'nu açıkladığı toplantıda dile getirdiği kredi kartı limitlerinde kısıtlamalara gidilmesi yönündeki sözlerinden sonra bankalar düğmeye bastı, ilk mesajlar gitti.
MESAJ YOLLANDI
Bankalar müşterilerinin kart ekstrelerinde yer alan notlarda, limit kısıtlama sinyalleri verildi. Hatta askıya alınabileceği belirtildi. Peki bu işlemler ne?
Kredi kartlarına gelebilecek kısıtlamayla ilgili ilk açıklama Ziraat Bankası Genel Müdürü ve Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar'dan gelmişti. Bu talebin ardından kredi kartı aç kredi kartlarına yönelik kısıtlamayla ilgil ekonomi yönetimi düğmeye bastı.TCMB Başkanı Fatih Karahan tarafından "Enflasyon Raporu" açıklaması sırasında piyasalara bu duyuru yapıldı.
Karahan toplantıda, parasal sıkılaşma adımlarına destekleyici olması için kredili işlemlere yeni sınırlamalar getirilebileceğini ifade etti.
Aralık ayı itibarıyla başlayan kredi kartı harcamalarındaki artış trendinin takip edileceğini belirten Karahan, bu eğilimin sürmesi halinde bir dizi yeni uygulamanın hayata geçirileceğini belirtti.
LİMİTLER HANGİ HALLERDE DONDURULACAK
Kredi kartlarına yönelik bu tür adımların atılma gerekçesi ise sonradan ortaya çıktı. Politika faizinin "Nas" denilerek, yüzde 8,5'a indirilip, enflasyonun uçurulmasının ardından faizler peş peşe gelen artışlarla yüzde 45'e çıkarılmıştı. Bu durumun vatandaşlar üzerindeki etkisinin minimalize edilmesi amacıyla kredi kartı faizleri için tavan uygulamasına gidilmişti.
Bankaların uyguladığı TL mevduatlarının faizin altında kalmasının ardından çok sayıda müşteri nakit avans çekerek, parayı altın, döviz veya kripto paraya yatırdı.
Son gönderilen uyarı mesajı ile bu yöntemi kullanan müşterilerin kredi kartı limitlerinin tamamen askıya alınacağı belirtildi.
MÜŞTERİLERE İLK MESAJLAR GİTTİ PANİK BAŞLADI
Bankaların nakit avans ve kredi kullanımlarında uyarı ekranında yazan ibareler, bu kez müşterilere kısa mesaj ve kart ekstresiyle gönderildi. Garanti BBVA tarafından müşterilere gönderilen mesajda "Kredi kartınızla döviz/altın/kripto varlık alımları, vadesi gelmemiş kredilerin kapatılması, makul gerekçesi olmayan transferler, nakit çekme limitini aşma için işlemler ile sistem dışına para çıkarılmasına yönelik işlemler nedeniyle kartınız kapatılabilir." ifadelerine yer verildi.
Ekonomi, 10 Şubat 2024 23:26
Yorumlar (0)
Bayram gezmesinin maliyeti arttı
Dilovası’nda AKP ve MHP’lilerden bayram ziyaretleri
Teröristlerin posterini açtılar
Fatih Altaylı muhalefete muhalefet etti!
Darıca’da bayram sonrası üstyapı için kollar sıvanacak
Vali Aktaş’tan Nevruz Bayramı mesajı
Vatandaşlarımızı suyu tasarruflu kullanmaya ve kaynaklarımızı korumaya davet ediyoruz
Büyükakın: Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az
İçi mühimmat dolu insansız deniz aracı karaya vurdu
Akın Gürlek'in tapuları 3 ilçede sorgulanmış!
O teğmende görevine dönüyor
Telefonunuzdaki bu belirtilere dikkat!
Gebzelileri bu etkinlikler bir araya getirdi
Gıda fiyatları yükseliyor
Bakan Yardımcısı Çelik ve Vali Aktaş, soluğu Garnizon Komutanlığı’nda aldı
Binlerce kişi borcunu ödeyemedi
MHP'lilerle DEM'liler kucaklaştı!
Atıklar İzmit Körfezi’ne ulaşmadan toplanıyor
Asgari ücrete ara zam sesleri
Bu gidiş gidiş değil! Bir fabrika daha kapandı
Motorine bir zam daha geliyor
AKP binası önünde bayram harçlığı kuyruğu
Artık seçim ufukta görünüyor
Gebze Ticaret Odası’nda bayramlaşma heyecanı
Başkan Söğüt: Sevgi ve hoşgörüyü çoğaltmalıyız
Erdoğan'dan vatandaşa simit, çocuklara harçlık
Muhalefetin oyu daha yüksek
Köy yollarında 125 milyonluk dev çalışma
Bekaert’te hukuksuz baskı ve mobbing artıyor
GTO Başkanı Aslantaş: Birlik ve beraberliğin daha da kuvvetlendirmesini temenni ediyorum
KOTO’daki bayramlaşma iş dünyasını bir araya getirdi
Büyükakın, Balkan ve Ortadoğu iftarlarını eleştiren haberlere sert çıktı
İttifaklar seçimin kaderini belirliyor
Körfezliler Kent Bayramlaşması’nda buluştu
Vali Aktaş ve eşi huzurevi sakinleri ile bayramlaştı
Altın toplamak için büyük bir fırsat!
Derince’de bayramlaşma törenine yoğun katılım
Başkan Çiftçi: Bu güzel zamanlar, hepimiz için büyük bir mutluluk
