Yüksek enflasyon geçim sıkıntısı getirir
İş Dünyası, 08 Şubat 2024 13:05TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, görevini bırakmadan önce yaptığı son konuşmada ekonomideki sorunları tek tek sıraladı. Özilhan, "Yüksek enflasyon ve refah üretmeyen büyüme geçim sıkıntısı getirir" dedi.
Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Genel Kurul Toplantısı bugün düzenleniyor.
TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı sıfatıyla son kez kürsüye gelen Tuncay Özilhan, toplantının açılış konuşmasını gerçekleştirdi.
Özilhan mevcut ekonomik durumun vazgeçilmez sorunlarını, "Yüksek enflasyon, TL'nin değerindeki istikrarsızlık, cari açık, düşük katma değerli üretim, orta gelir tuzağı, nitelikli eleman sorunu" olarak sıraladı.
'TÜRKİYE SİYASİ İSTİKRAR ARAYIŞINA DEVAM EDİYOR'
Özilhan'ın konuşmasının satırbaşları şöyle:
* 2019 sonrasında 70 milyon insan aşırı yoksulluğa itildi. Savaşlar, iklim krizi, ekonomik zorluklar gibi nedenler mülteci krizine neden oldu.
* Dış politikada pazarlıkçı yaklaşımın yerini ilkeler bazında bir politikanın almasından yana olduğumuzu defalarca belirttik. Dünya değişiyorken değişimi iyi takip etmek, zamanında pozisyon almak gerekir.
* Batının bir parçası olduğumuzu unutmamamız gerektiğine, Türkiye'nin doğu ile batı arasında bir köprü olduğuna, AB üyelik sürecinin önemine işaret ettik.
* Küresel riskler, ekonomik çıkarlar dikkate alındığında AB Türkiye için vazgeçilmez bir öneme sahiptir.
* 2024 yılında Türkiye hâlâ siyasi isikrar arayışına devam ediyor. Türkiye hâlâ Marmara depremine hazır olunacağını tartışmaya devam ediyor.
EKONOMİDEKİ SORUNLAR
* Yüksek enflasyon, TL'nin değerindeki istikrarsızlık, cari açık, düşük katma değerli üretim, orta gelir tuzağı, nitelikli eleman sorunu ekonomik durumun vazgeçilmez sorunları.
* Üretim artışı sağlanmadan makroekonomik sorunlarda kalıcı iyileşme mümkün değil.
* Gelişkin bir üretim kapasitesi hem sanayide hem tarımda stratejik önemde. Bu da öngörülebilirlik ve yatırım ortamının iyileşmesini, yani hukuk devleti ve yargı bağımsızlığının tam anlamıyla uygulanmasına bağlı.
* Yüksek enflasyon ve refah üretmeyen büyüme geçim sıkıntısı getirir.
* İşsizlik sorunu yaşanırken bir de nitelikli insan kaynağı sorunu yaşıyoruz. Bunun nedeni eğitim sisteminin yetersizliğidir.
* Son 20 yılda eğitimle ilgili 17 kez değişiklik yapılmış. 2024'te Türkiye eğitimde nitelik ve fırsat eşitliği sorunlarını çözmek yerine hâlâ afaki tartışmalar yapmaya devam ediyor.
ORHAN TURAN'DAN RASYONEL POLİTİKA VURGUSU
Özilhan'ın ardından söz alan TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ise şunları söyledi:
* Çok zorlu bir ekonomik dönemden geçtik. Ekonomideki ateşi sürdürmek için rasyonel politikalara bağlı kalmamız gerekiyor.
* Bu süreç, enflasyonun sabit gelirlilerin etkisinin hafifletilmesi açısından önemlidir.
* Üretim yapısını dönüştürmeden, verimlilik artışı sağlamadan, sanayi ve tarımda yüksek katmadeğerli üretimi artırmadan, beyin göçünü önlemeden, nitelikli eğitim sorununu çözmeden enflasyonda kalıcı iyileşme elde edemeyiz. Geçim sıkıntısını çözemeyiz. Cari açık sorununu tarihe havale edemeyiz. İstihdam yaratamayız. Orta gelir tuzağından kurtulup yüksek gelirli ülkeler arasına katılamayız.
* Ekonomimizin rekabetçiliğini artırmak için kayıtdışılıkla mücadeleyi güçlendirmeliyiz.
* Her düzeydeki mahkeme kararının parçası olduğumuz uluslararsı normlara ve sözleşmelere uygun olması gerekiyor. Yargının hakemliği konusundaki tereddütleri ortadan kaldırabiliriz.
* Milli iradenin tecelli etmesi, milletin oyu ile seçilmiş vekillerin ve yerel yönetimlerin görevlerini yapmalarını gerektiriyor.
İş Dünyası, 08 Şubat 2024 13:05
Yorumlar (0)
Motorine indirim geliyor
Yeni nesil ATM'lerde kart yok!
Körfez Gençlerbirliği potoda lige galibiyetle başladı
Gölcük’te alışveriş festivali kapılarını açıyor
O ilçede okul kantinlerine sıkı denetim
Bu belirsizlik ve mağduriyet bitsin artık!
Annesi vahşice öldürülen kızı linç ettiler!
Derince’deki 120 yataklı sağlık tesisinde çalışmalar hız kesmiyor
Kocaeli Valiliği’nden uyarı: Fırtınaya dikkat!
Altın yatırımcılarını neler bekliyor?
Yeni vergi mi geliyor?
Kocaeli İtfaiyesi, Fransız meslektaşlarına ders verdi
Ulaşlı sahili her yağmurda göle dönüyor!
İzmit Sanat Akademisi Müzik Bölümü’nde 21 öğrenci ücretsiz eğitim hakkı kazandı
Körfez Ticaret Odası’nda teşvik, destek ve dönüşüm imkanları ele alındı
Başkan Hürriyet’in 2016’daki uyarıları yeniden gündemde
Darıca’da MHP’lilerden kulüp Başkanı Poyraz’a geçmiş olsun ziyareti
Körfez Gençlerbirliği Basketbol A Takımı kadrosunu güçlendirdi
SEDAŞ’tan başarılı çalışanlara ödül
İzmit Belediyesi’nden okullarda öğrencileri beslemeye devam
Kartepelilere seçimde verilen söz unutuldu!
Vali Aktaş, KOTO Başkanı Bulut’u ağırladı
Tüketici kötümser
Başkan Bıyık’tan GTO seçimi öncesi adaylara ziyaret
Çiftçilere yüzde 50 hibeli tohum
Derince’nin Afet Mutfağı’nda sona gelindi
Hyundai Motor Türkiye ile Kocaeli Üniversitesi el ele verdi!
Katlı otopark belediye binasına dönüştürüldü
İHH Dilovası’nda çocukları sevindirdi!
Kocaeli Büyükşehir’den okullara 7,3 milyon TL’lik boya
Başkan Çiftçi film setine konuk oldu
Saffet Sancaklı’nın eski koruması intihar mı etti?
Bunun adı vatandaşı soyma planıdır
Deniz kardeşim diyen imama soruşturma!
İstanbulluoğlu da Kocaeli’deki Aktif International Hastanesi’nin doktoru oldu
İzmit Yeşilova’da gençlere yeni bir buluşma alanı geliyor!
OYAK Çimento’nun o fabrikasından büyük başarı!
Erdoğan'ın yeniden adaylığının önü açılacak
Bu fotoğrafta kaç yanlış var?
