Kanko: AKP yolsuzlukta dünya liderliğine oynuyor!
Siyaset, 02 Şubat 2024 09:39AKP Hükümetleri döneminde, dünyadaki 180 ülke arasında yolsuzlukta zirveye oynayan Türkiye, Yolsuzluk Algı Endeksi verilerine göre 2013 yılında 53. sıradan, 2023 yılı itibariyle 115. sıraya gerileyerek Zambiya, Etiyopya, Fas, Senegal, Gana ve Tanzanya gibi 3. dünya ülkelerinin önüne geçti” diyen CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, Yolsuzluk Endeksine göre Türkiye’nin son 10 yılda yüzde yüzün üzerinde bir performans gösterdiğine dikkat çekti.
Kanko konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, AKP Hükümetlerinin Kamu ihalelerindeki usulsüzlükler, yolsuzluklar gibi konularda Ülkedeki denetleme mekanizmalarını baypas ederek bu yolu açtığını vurguladı.
Kamu kurum ve kuruluşlarındaki denetlemeleri gerçekleştiren Sayıştay’ın düzenlediği raporların tırpanlandığına dikkat çeken Kanko, Sayıştay raporlarıyla kayıtlara geçen usulsüzlüklerle ilgili bugüne kadar hiçbir yasal sürecin işletilmediğinin de altını çizdi.
Sadece 2022 yılında Yolsuzluk Algı Endeksi'nde 101. sırada olan ülkemizin 2023 yılında 14 basamak gerileyerek 115. sıraya düşmesinin utanç verici olduğunu vurgulayan Kanko, “AK Parti hükümetleri, kamu ve özel sektördeki yolsuzluğa göz yumuyor. Kamu ihalelerindeki usulsüzlükler ile haksız rekabet ve kaynak israfı halkımızın hakkını gasp ediyor. Ülkemizin geleceğini tehdit ediyor. Bu nedenlerden ötürü yolsuzlukla mücadele konusunda samimi ve gerçekçi adımlar biran önce atılmalıdır. Şeffaf, hesap verebilir bir yönetim için toplum olarak hep birlikte mücadele etmeliyiz.” ifadelerini kullandı.
AKP İktidarını, hem kamu sektöründe hem de özel sektörde yolsuzluğun hızla yayılmasına çanak tutmakla suçlayan Kanko, AKP Hükümetlerinin yolsuzlukta dünya liderliğine oynadığını belirtti!
“AKP Hükümetlerinin 22 yıllık iktidarları boyunca Türkiye’yi getirdiği karanlık noktaya baktığımızda; Ülkedeki denge ve denetleme mekanizması olan yargıyı, medyayı ve TBMM gibi önemli yapıları baskı altına alarak, yok sayarak başına buyruk politikalar izlemesi, devlet kurumlarının etik olarak çürümesine, siyasi iktidarın gücünü arkasına alan yapıların ise palazlanarak ülke kaynaklarını fütursuzca kullanmasına en büyük nedendir” ifadesini kullandı.
HÜKÜMET YOLSUZLUKLARA ÇANAK TUTUYOR!
Bu eleştirisini desteklemek için Kanko, kamu ihalelerindeki usulsüzlükleri, haksız rekabeti ve kaynak israfını gözler önüne seriyor. Ayrıca, hükümetin yolsuzlukla mücadeledeki yetersiz politikaları sürece çanak tuttuğu gibi özel sektörün kamu kaynaklarına erişimini sınırlamadığını ve yolsuzluğun artmasına zemin hazırladığını dile getiriyor.
Bu yolsuzluk ve usulsüzlüklerle kamu kaynaklarının ve vergi mükelleflerinin çıkarlarının göz ardı edildiğini ifade eden Kanko, ayrıca AK Parti iktidarının yargı bağımsızlığına yönelik tehditleri ve medyanın susturulmasını da eleştiriyor. Bu durumun, yolsuzlukla mücadelede şeffaflığın olmamasının bir sonucu olarak göründüğünü belirten Milletvekili, Türkiye'nin uluslararası arenada yolsuzlukla mücadelede geriye gittiğini ve bu durumun ülkemizin itibarına zarar verdiğini vurguluyor.
Sonuç olarak, CHP'li Kanko, Türkiye'nin yolsuzluk konusundaki bu karanlık dönemin sona ermesi için hükümetin samimi ve daha ciddi adımlar atması gerektiğini ve bu konuda şeffaflığın önemini vurgulayarak, vatandaşların haklarını korumak için Ana Muhalefet Partisi olarak mücadele etmeye devam edeceklerini belirti.
Siyaset, 02 Şubat 2024 09:39
Yorumlar (0)
Uyuşturucuyla mücadele önergesini AKP ve MHP reddetti
Başkan Büyükakın’a Sapanca Gölü’ndeki çamur temizlensin çağrısı
Başkan Hürriyet’ten Gölkay Park açıklaması
Artık ne DEM’e, ne de İmralı’daki caniye ihtiyaç kalmamıştır
Esnafın tüm mal varlığına haciz konuyor
Gölcük Hükümet Konağı hizmette
Tansu Özcan ya sabır çekti!
İzmit Belediyesi diyetisyeninden öğrencilere güçlerine güç katacak öneriler!
Kocaeli’de doğaseverler Flamingo Şenliği’nde buluştu
Çayırova Meclisi’nde üç gündem maddesi karara bağlandı
Kocaeli’de barajdaki seviye yükseldi, Sapanca Gölü’nden su alımı da durduruldu
Büyükakın’dan Anne Şehir Merkezleri’nin sayısı artacak mesajı
Çimsa’dan ihracata 1,5 milyar dolarlık katkı
Derince’de tiyatro toplulukları için ücretsiz kayıtlar başladı
Gebze Ticaret Odası Başkanı Aslantaş da Mısırlı iş insanları ile bir araya geldi
Barış Manço, Gölcük’te şarkıları ile anılacak
Kocaeli’de Ramazan pidesi küçüldü!
Enflasyon yoluyla maaş zammı gasp edildi
Zeytinoğlu enflasyon ve dış ticaret verilerini değerlendirdi
Allah Erdoğan'a vicdan versin'
Bahçeli, PKK liderine saygı duyuyor!
Kartepe Belediyesi ne işe yarar?
Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesinin akıbeti ne olacak?
Küçük ölçekli balıkçılara destek başvuruları başladı
Kocaeli’de Taksiciler Esnaf Odası’nı kurmak için Bakanlıktan yetki alındı
Başkan Ölmez’den Berat Kandili mesajı: Dua etmenin tam zamanı
Çayırova’daki çocuk kulüplerinde ikinci yarıyıl böyle başladı
Altın yatırımcılarına uyarı: Peşinden koşmayın!
Fındık fiyatı üç beş alıcının insafına bırakılamaz
Kartepeli esnaf evinde ölü bulundu
Kocaeli’de Ramazan denetimi
Sigaraya büyük zam yolda
Otogaza da zam geliyor
Eleştiriden dolayı dava açması şık durmadı
Başkan Söğüt’ten Berat Kandili mesajı
Depremzedelere kışın ortasında çıkın dediler
Büyükakın: Halay da bizim horon da bizim
İzmit’te ihtiyaç sahibi vatandaşlara gıda kolisi ve sıcak yemek desteği başvuruları sürüyor
KOTO Başkanı Bulut, Mısır’da iş birliği protokolüne imza attı
