Yeni bir salgın daha geliyor!
Sağlık, 31 Aralık 2023 22:38Japonya’da yapılan bir araştırma, Kovid’den sonra kalp yetmezliği salgınının yaşanabileceğini ortaya çıkardı.
Japon araştırmacılar tarafından 23 Aralık'ta açıklanan çalışma sonuçlarına göre, KOVID-19'a yakalandıktan sonra hastaların, kayda değer bir kalp hastalığı gelişmese bile, kalplerinde kalıcı viral enfeksiyon nedeniyle kalp yetmezliği riski daha yüksek olabilir.
Japonya'nın en büyük bilim enstitüsü Riken'den araştırmacıların da aralarında bulunduğu ekip, yakın gelecekte bir "kalp yetmezliği salgını" olasılığına dikkat çekti ve karşı önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.
Koronavirüs enfeksiyonu, virüsün yüzeyindeki çıkıntılı bir proteinin insan hücrelerinin yüzeyindeki ACE2 reseptörlerine kenetlenmesiyle ortaya çıkıyor. Ekibe göre ACE2 reseptörü kalpte diğer organlara göre çok yaygın. Bazı COVID hastalarının kalp fonksiyonlarında azalma olduğu bildiriliyor, ancak mekanizmanın ayrıntıları henüz bilinmiyor.
Araştırma ekibi ilk olarak uyarılmış pluripotent kök (iPS) hücreleri kullanarak kalp dokusunu yarattı. Büyük miktarda virüs dokuyu enfekte ettiğinde kalp fonksiyonu geriledi ve iyileşmedi. Önceki miktarın %10'u dokuya bulaştığında, belirli bir düzeyde kalp fonksiyonu kaldı, ancak enfeksiyon dört hafta boyunca devam etti. Araştırmacılar, enfeksiyon devam etse bile bazı hastalarda kalp yetmezliği gelişmemesinin mümkün olduğunu söylüyor.
Ayrıca, kalp fonksiyonunu azaltmak için kalp dokusu hipoksik koşullar altına yerleştirildiğinde, enfekte olmayan hücreler belirli bir süre sonra iyileşti, ancak az miktarda virüsle enfekte kalan hücreler iyileşmedi. Kalıcı enfeksiyon nedeniyle iyileşme yeteneklerinin zayıfladığı görülüyor.
Rejeneratif tıp konusunda uzman Riken Araştırma Lideri Hidetoshi Masumoto, ‘‘Koronavirüs ile enfekte olan bazı kişilerin kalplerinde kalıcı viral enfeksiyonlar olabilir. Kalp yetmezliği pandemisine hazırlık için bir test sistemi ve tedavi yöntemleri oluşturulmalıdır. Kalp yetmezliği hastalarının sayısında hızlı bir artış göreceğiz’’ ifadelerini kullandı.
Bulgular Amerikan bilim dergisi iScience'da yayınlandı.
Sağlık, 31 Aralık 2023 22:38
Yorumlar (0)
Dilovası’nda AKP ve MHP’lilerden bayram ziyaretleri
Teröristlerin posterini açtılar
Fatih Altaylı muhalefete muhalefet etti!
Darıca’da bayram sonrası üstyapı için kollar sıvanacak
Vali Aktaş’tan Nevruz Bayramı mesajı
Vatandaşlarımızı suyu tasarruflu kullanmaya ve kaynaklarımızı korumaya davet ediyoruz
Büyükakın: Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az
İçi mühimmat dolu insansız deniz aracı karaya vurdu
Akın Gürlek'in tapuları 3 ilçede sorgulanmış!
O teğmende görevine dönüyor
Telefonunuzdaki bu belirtilere dikkat!
Gebzelileri bu etkinlikler bir araya getirdi
Gıda fiyatları yükseliyor
Bakan Yardımcısı Çelik ve Vali Aktaş, soluğu Garnizon Komutanlığı’nda aldı
Binlerce kişi borcunu ödeyemedi
MHP'lilerle DEM'liler kucaklaştı!
Atıklar İzmit Körfezi’ne ulaşmadan toplanıyor
Asgari ücrete ara zam sesleri
Bu gidiş gidiş değil! Bir fabrika daha kapandı
Motorine bir zam daha geliyor
AKP binası önünde bayram harçlığı kuyruğu
Artık seçim ufukta görünüyor
Gebze Ticaret Odası’nda bayramlaşma heyecanı
Başkan Söğüt: Sevgi ve hoşgörüyü çoğaltmalıyız
Erdoğan'dan vatandaşa simit, çocuklara harçlık
Muhalefetin oyu daha yüksek
Köy yollarında 125 milyonluk dev çalışma
Bekaert’te hukuksuz baskı ve mobbing artıyor
GTO Başkanı Aslantaş: Birlik ve beraberliğin daha da kuvvetlendirmesini temenni ediyorum
KOTO’daki bayramlaşma iş dünyasını bir araya getirdi
Büyükakın, Balkan ve Ortadoğu iftarlarını eleştiren haberlere sert çıktı
İttifaklar seçimin kaderini belirliyor
Körfezliler Kent Bayramlaşması’nda buluştu
Vali Aktaş ve eşi huzurevi sakinleri ile bayramlaştı
Altın toplamak için büyük bir fırsat!
Derince’de bayramlaşma törenine yoğun katılım
Başkan Çiftçi: Bu güzel zamanlar, hepimiz için büyük bir mutluluk
Boş baklava Cumhuriyet vizyonuna ihanetin bedelidir
