Körfez Belediyesi’nden Sayıştay Raporu ile ilgili açıklama
Gündem, 28 Kasım 2023 03:32Bilindiği gibi Sayıştay Raporları’na da yansıyan usulsüzlükler çok konuşulmuştu. Aynı konuyla ilgili Körfez Belediyesi’nden açıklama da geldi.
İşte o açıklamanın içeriği:
Kamuoyuna saygıyla duyurulur. Körfez Belediyemizin 2022 Sayıştay Raporu hakkında yapılan açıklama ve basında yer alan haberlere karşı açıklamamız.
Bilindiği üzere, tüm kamu kurum ve kuruluşlarında olduğu gibi belediyeler de, düzenli olarak Sayıştay denetçileri tarafından denetlenir ve denetim süreci sonrasında tespiti yapılan bulgular raporlanarak kamuoyuna açık bir şekilde duyurulur ve bu raporlar da herkesin erişimine de açıktır.
Sayıştay tüm incelemelerini evraksal olarak yapar, evraksal anlamda ki tesbitleri ve bulgularının düzeltilmesini ister. Sayıştay, tüm belediyelerde olduğu gibi belediyemizde de yaptığı rutin ve dönemsel incelemelerinde düzeltilmesini talep ettiği bulgular ve eksiklikler tespit etmiştir.
Sayıştay’ınn tespit ettiği bulgular çoğunlukla evraksal anlamda yapılacak düzeltmelerdir.
Örneğin, mülkiyeti Belediye adına tescil edilmiş olan taşınmazların kayıtlarının demirbaş listelerinde olmaması. Söz konusu taşınmazlar, yapılan uygulama ve kursak kesimlerdeki toplulaştırma ile elde edilen taşınmazlar olup, hemen demirbaş listesine kayıtları yapılmıştır. Taşınmazların Cins değişikliği çalışmaları da devam ediyor.
Kayıp araçlar olarak belirtilen eksiklik, söz konusu araçlar, 1968 modelden başlayan, 1981,1982, 1995, 1997 ve 2006 model araçlardır. Bu araçlar başka belediyelere hibe edilmiş, hurdaya ayrılmış veya encümen kararı ile satılmış, bizim demirbaş envanterinden düşülmüş, fakat aracı alan kurum veya şahıs tescilini üzerine almadığı için Türkiye Noterler Birliği kayıtlarından tescil bilgileri değişmemiş araçlardır.
Belediyemize ait SGK ve Vergi Borçlarımızın anaparası ve faizleri bu yıl içerisinde, 2023 yılında çıkartılan yapılandırmadan faydalanılarak faize silinmiş, anaparası da gayrimenkul trampalarla ödenerek belediyemiz Vergi ve SGK borçlarından kurtarılmıştır.
Kamu kurum ve kuruluşlarına tüm belediyelerin yaptığı gibi bizde ihtiyaçlarının karşılanmasında destek olduk ve oluyoruz. Başta okullarımız, ibadethanelerimiz, Sağlık kuruluşlarımız olmak üzere acil ihtiyaçlarının karşılanmasında meclis kararlarının alınmasında eksiklikler olmuş olabilir, bu eksiklikte kamu taleplerine dönük 2023 yılı içersinde aldığımız genel bir meclis kararıyla giderilmiştir.
Yapım ihalelerinde özellikle acil ve öngörülemeyen ihtiyaçların daha hızlı karşılanması, doğrudan temin yöntemini fazla kullanmamak ve doğrudan temin limitlerinin de aşılmaması için genel işleri içeren ve bayındırlık birim fiyatlarını esas aldığımız açık ihale yöntemi kullanılmıştır.
Örneğin bir kurumun veya belediyemize ait acil bir işin yapılmasında projesinin hazırlanması, ihale günü alınması, ihale edilmesi, karara bağlanması işin gecikmesine sebebiyet vermektedir. Bu sebeple bu ve benzeri işler bayındırlık birim fiyatlarını esas alan ama açık ihale yöntemiyle yaptığımız işlerdir.
İş yeri ruhsatını belediyemizden değil de farklı kurumlardan alan işyerleri belediyemize de beyanda bulunmadıkları için Çevre Temizlik Vergisi tahakkuk ettirilememiş olup, eksiklik tespitinden sonra hemen sisteme dahil edilme çalışmaları başlatılmıştır. Gerek ruhsatsız yerler gerekse de Çevre Temizlik Vergisi ile ilgili eksikliklerde ivedi olarak giderilmeye başlanmıştır.
Ayrıca, Körfez belediyesi tarafından sunulan çeşitli hizmetlerde, belediye personeli, belediye şirketi çalışanları, meclis üyeleri vb kişilerin meclis kararı ile belediye tesis ve iştiraklerinden indirimli faydalanması hususunu muhalefetin de desteği ile belediye meclisinden oy birliği ile geçen bir karardı fakat mevzuat yönünden değerlendirilerek uygulama iptal edildi.
Bu ve benzeri hususların Sayıştay bulguları doğrultusunda çalışma ve düzeltme işlemleri yapılmış ve yapılmaktadır.
Tüm bu hususlarla ilgili olarak belediyemizden bilgi almadan, kamuoyunu yanıltıcı şekilde Körfez Belediyesi için ‘usulsüzlük var’ gibi söylemlerle açıklamalarda bulunmak, maksatlı ve iyi niyetli olmayan bir yaklaşımın sonucudur.
Gündem, 28 Kasım 2023 03:32
Yorumlar (0)
Bunun adı adaletsizlik
Dilovası’nda MHP’liler o projeyi yerinde inceledi
Kocaeli’de metro projesi halka anlatılıyor
Büyükakın’dan gençlere: Yarınlarımız emin ellerde
İzmit’te Robotik Kodlama ve Yazılım Evi kapılarını açıyor
Erdoğan'ın danışmanı fesli Kadir'e övgüler yağdırdı
Altın fiyatları yükselecek mi?
Milleti saracağız, haysiyetsizlerin defterini düreceğiz
DEM'liler Bahçeli'yi seviyor!
Gölcük’te Yeni Dünya Düzeni söyleşisinde neler konuşuldu?
Bir çocuk daha ölmesin, tır girişine engel olunsun
Asgari ücrete ara zam sorusuna net yanıt!
Belediye ekipleri yolda gördükleri kazaya hızla müdahale ettiler
İzmitli iki muhtarlara doğum günü ziyareti
Bahçeli yine Öcalan dedi!
Derince’de 19 Mayıs coşkusu Atatürk Halk Koşusu ile taçlanacak
AKP'den borçlara erteleme ve vergi affı teklifi
Okul kantinlerinde bu kurala uymayanlar cezalandırılacak
Kuzuyayla’da kar keyfi!
Körfezli güreşçiler 4 madalyayı kaptı
Gebze Ticaret Odası’ndan dış pazarlara yönelik yeni temaslar
Kamyoncu esnafı enflasyonun dişlileri arasında eziliyor
Erdoğan istedi, bayram tatili 9 gün oldu!
Suriyeli sayısı azaldı mı?
Başkan şampiyon güreşçiyi makamında ağırladı
İZGİM’de sertifika sevinci
Zeytinoğlu: Sanayicimiz üzerindeki maliyet baskısının azaltılmasını temenni ediyoruz
Kocaeli'de Hıdırellez böyle kutlanacak
1944 ruhu Kocaeli’de yeniden canlandı!
10 sektörden 9’unda üretim yavaşladı
Derince’de özel bir buluşma
Kocaeli Ticaret Odası imalat sektörünü o konuda bilgilendirdi
İzmit’te Kadın Elim Kooperatifi, kadınları sanatla buluşturacak
Böyle yargılama olur mu?
Gıda fiyatları uçuşa mı geçecek?
4 aylık enflasyon farkı belli oldu
Büyükakın’dan Hıdırellez mesajı
Eski bina ve su tesisatlarına dikkat!
İsmail Sarıca 88 yaşında hayatını kaybetti
