Kadına şiddet ve çocuk istismarı artıyor
Siyaset, 27 Kasım 2023 19:09Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın TBMM Plan Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerine katılan CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, 22 yıllık AKP Hükümetleri döneminde kadın cinayetleri, kadına şiddet ve çocuk istismarının giderek artığına dikkat çekti.
Kadın ve çocuk konusuna gereken hassasiyetin gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Kanko, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi; “Maalesef, kadına şiddet ve çocuk istismarı gibi konular toplum için büyük bir endişe kaynağı. Devletin bu konuda önleyici adımlar atması ve koruyucu tedbirler alması son derece önemli. Toplumsal farkındalık, eğitim ve adalet sistemindeki etkinliğin artırılması da bu konuda büyük rol oynayabilir. Yine de bu sorunlar için daha fazla çözüm ve önleme stratejilerine ihtiyaç var.
Kadın cinayetleri, kadına şiddet ve çocuk istismarı... AK PARTİ Hükûmetinin ilk iktidara geldiği andan bu zamana kadar baktığımızda, maalesef, kadınlar için, çocuklar için gittikçe kötüleşen bir tabloyla karşı karşıyayız. Devlet çocuk istismarına ve kadına karşı şiddeti önlemek için her türlü tedbiri almakla yükümlüdür. Toplumsal cinsiyet eşitliğini toplumun tüm kesimlerini yaygınlaştırmak için politikalar üretmelidir. Cinsiyete dayalı ayrımcılığı ortadan kaldırmalıdır. Kadına karşı şiddet uygulayan failler hakkında etkili ve caydırıcı cezalandırma yoluna gidilmeli, cezasızlık politikalarından vazgeçilmelidir. Bu nedenledir ki ayrı ayrı bir kadın bakanlığı ve çocuk bakanlığı kurulmalı, ayrı ve ihtiyacı karşılayacak bütçeleri ve mağdurları destekleyici, şiddet ve istismarı önleyici politikaları hayata geçirme konusunda daha istekli ve kararlı olmalıdır. Şiddet mağduru kadınların adli ve idari makamlara yaptığı başvurular ivedi olarak Bakanlığınız tarafından takip edilmeli, kısa süreli işlevsiz koruma tedbiri kararları verilmemeli ve bu alanda çalışan kamu görevlilerinin toplumsal cinsiyet eşitliği, nefret ve ayrımcılıkla mücadele gibi konularda kapasiteleri artırılmalıdır. Cinsel istismarla mücadele, sürdürülebilir bir çocuk koruma politikası ve bu kapsamda işleyen bir çocuk koruma sistemi oluşturulması gerekmektedir. Yargılama süreçlerindeki bürokratik işlemler mağdurlar açısından azaltılmalıdır. Tüm hastanelerde şiddet vakaları için ayrı birim ve alanlar açılmalı ve burada özel sosyal hizmet ve ruh sağlığı uzmanları görevlendirilmelidir” dedi.
SOSYAL POLİTİKALARA GEREKLİ BÜTÇE AYRILMALIDIR!
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Mahinur Özdemir Göktaş’a, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesindeki gerekçeleri soran Kano, konuşmasının devamında şu ifadeler yer verdi; “Şimdi size sormak istiyorum: İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmemizi bir kadın olarak nasıl yorumluyorsunuz? Kadınların çok büyük tepki gösterdiği bu durumu siz nasıl değerlendiriyorsunuz? Gerçekten bu konu toplum tarafından çok merak edilmekte.
Kadına ve çocuklara yönelik şiddetin ve istismarın azaltılması için daha etkin politikaların geliştirilmesi gerekiyor. Toplumun her kesiminin bu konuda bilinçlenmesi ve destek vermesi önemli. Herkesin güvende hissedebileceği bir toplum için çalışmak önemli bir adım olacaktır. Sosyal hizmet alanlarındaki politikalar sorunları önlemeye odaklı, iktidarın siyasi ihtiyaçlarından arındırılmış kapsamlı politikalar olmalıdır. Bu alanda yapılacak planlarda ekonomik tasarruf ya da kesinti düşünülmemeli, ihtiyaç neyse gerekli bütçe ayrılmalıdır” ifadelerini kullandı.
Siyaset, 27 Kasım 2023 19:09
Yorumlar (0)
Erbakan: En düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesine getirilmeli
Çayırova’nın basketbolcuları potada Bordo Bandırma’yı mağlup etti
Emeklilere ilave artışlar öngören yeni bir sistem hayata geçirilecek iddiası
Şehit Yakınları ve Gazi Evi projesini yerinde incelediler
Asgari ücretle ilgili bir açıklama daha
Kocaeli’de menopoz okulundan mezun olan 190 kadına sertifika
Derince’de 10 Kasım’da iki anlamlı etkinlik
İSU’da görev yapan Halil Arslan vefat etti
Kartepe’de kar küreme mesaisi!
Bu şartlarda nasıl üretim yapacağız?
Başkan Çiftçi’den esnaf buluşmalarına devam
Başkan Kocaman gençleri dinledi
MHP’nin Kocaeli’den seçilip İstanbul’da ikamet eden vekili arada görünüyor!
Kocaeli’de muhtarlara kırtasiye kolileri teslim edildi
Dilovası’nda Enver Yıldırım’dan çağrı: Artık kavga değil, birleşme vaktidir
Kartepelileri bezdiren fabrikalar!
CHP’nin eski Kocaeli İl Başkanı Rıdvan Alkan vefat etti
Sapanca gölü korunsun çağrısı
Kocaeli’nin ulaşım projeleri Almanya’dan sonra İspanya’da da görücüye çıktı
Valilik makam şoförü Akpunar son yolculuğuna uğurlandı
Engelli vatandaşlara emeklilik oyunu
Fatma Betül Sayan’ı feda etmek zorunda kaldılar!
Borçları için yapılandırma bekleyenlere kötü haber!
Tuncay Aşkın’ın yeğeni kaza kurbanı oldu
Kocaeli Valiliği’nden zirai don uyarısı!
Çayırova’daki 12 sokakta üstyapı çalışmaları tamamlandı
Başkan vekili Obuz Yahya Kaptan’da da talepleri dinledi
Usta Eller, sektör temsilcilerini 4’üncü kez buluşturacak
Ford Otosan, COP31'de otomotiv değer zincirinin dönüşümünü ele alacak
Derince’ye iki yeni sosyal proje daha: Senin Kafen ve Kent Lokantası
Gölcük Kültür Merkezi ihalesi için 10 firma teklif verdi
KOTO üyeleri için o sağlık kuruluşu ile de indirim protokolü imzalandı
Alikâhya OSB’deki Fehmi Yıldız Cami törenle ibadete açıldı
Bugün seçim olsa TBMM'de açık ara fark ortaya çıkıyor!
Yenilikçi Tarım Faizsiz Kredi Desteği Programı KOTO’da konuşuldu
Başiskele’de 14 derslikli okul yapmak için kollar sıvandı
İtfaiye ekiplerinden küçük çocuklara uygulamalı yangın eğitimi
Sakarya Garnizon Komutanı Albay Gür’den Vali Aktaş'a ziyaret
Kocaeli’de perdeler Shakespeare’in ölümsüz komedisi ile açılıyor
