Dolar durmuyor, her gün birkaç kuruş artıyor
, 17 Kasım 2023 07:45Dolar kuru son aylarda her gün birkaç kuruş artıyor. Bu durum yabancılarında dikkatini çekti. Nasıl mı? İşte ayrıntılar..
Dolar kurunda eylül ayı başından bu yana istikrarlı biçimde her işlem gününde birkaç kuruş artış yaşanması dikkat çekiyor. 1 Eylül 2023 tarihinde 26,71 lira olan gösterge dolar kuru, geride kalan yaklaşık iki buçuk aylık dönemde her gün birkaç kuruş artarak dün 28,70 liraya ulaştı.
Seçim öncesinde Aralık 2022 ile Mayıs 2023 döneminde de dolar kurunda her gün birkaç kuruşluk artış yaşanmış ve seçimin ardından haziran ve temmuz aylarında kur kademeli olarak serbest bırakılmıştı.
Döviz piyasasında Merkez Bankası (TCMB) ile kamu bankaları ana alıcı ve satıcı olarak yer alıyor ve dolar kurunda kademeli artışa izin veriliyor.
TL’DEKİ DÜŞÜŞE DİKKAT ÇEKTİLER
Finans ajansı Bloomberg’de dün Kerim Karakaya imzasıyla yayımlanan “TL yeniden yabancıları cezbediyor” başlıklı haberde TL’deki ağır çekim düşüşe dikkat çekildi.
TL’nin dolar karşısında son 3 aydır günlük ortalama yaklaşık yüzde 0,1 oranında değer kaybettiğine işaret edilen haberde, TL’deki değer kayıplarının enflasyonun ve tahvil getirilerinin altında olduğu, yabancı yatırımcıların da bu tabloyu carry trade için bir fırsat olarak görmeye başladığı belirtildi.
Haberde “TL’deki değer kaybının doğal olmayan istikrarı, faiz oranlarının düşük olduğu yerlerden borçlanıp getirilerin daha yüksek olduğu yerlere para yatırmak isteyen (carry trade) yatırımcıların dikkatini çekiyor” ifadelerine yer verildi.
YABANCI BANKALAR ARASINDA FARKLI GÖRÜŞLER
TL’nin carry trade için cazip olup olmayacağı konusunda yabancı bankalar arasında farklı görüşler var.
İngiltere merkezli banka Barclays, TL’deki düşüşün yatırımcıların kazanacağından daha fazla olacağını öne sürerek carry trade için olumsuz, ABD merkezli Goldman Sachs ile JPMorgan, Alman Deutsche Bank ve Fransız BNP Paribas TL tahvillere dönüş için olumlu görüş bildirmişti.
Bloomberg haberinde, seçim sonrasında ekonomi yönetiminin başına gelen Mehmet Şimşek ile Hafize Gaye Erkan, yatırımcı güvenini tekrar kazanmak üzere kademeli olarak eski düzenlemeleri kaldırdığı ve ortodoks politikalara döndüğü ancak düşük rezerv, yüksek yapışkan enflasyon ve politikada tekrar U dönüşü olabileceği kaygılarının Türkiye’ye yatırım akışının önünde engel olduğu belirtildi.
Yorumlar (0)
Uyuşturucuyla mücadele önergesini AKP ve MHP reddetti
Başkan Büyükakın’a Sapanca Gölü’ndeki çamur temizlensin çağrısı
Başkan Hürriyet’ten Gölkay Park açıklaması
Artık ne DEM’e, ne de İmralı’daki caniye ihtiyaç kalmamıştır
Esnafın tüm mal varlığına haciz konuyor
Gölcük Hükümet Konağı hizmette
Tansu Özcan ya sabır çekti!
İzmit Belediyesi diyetisyeninden öğrencilere güçlerine güç katacak öneriler!
Kocaeli’de doğaseverler Flamingo Şenliği’nde buluştu
Çayırova Meclisi’nde üç gündem maddesi karara bağlandı
Kocaeli’de barajdaki seviye yükseldi, Sapanca Gölü’nden su alımı da durduruldu
Büyükakın’dan Anne Şehir Merkezleri’nin sayısı artacak mesajı
Çimsa’dan ihracata 1,5 milyar dolarlık katkı
Derince’de tiyatro toplulukları için ücretsiz kayıtlar başladı
Gebze Ticaret Odası Başkanı Aslantaş da Mısırlı iş insanları ile bir araya geldi
Barış Manço, Gölcük’te şarkıları ile anılacak
Kocaeli’de Ramazan pidesi küçüldü!
Enflasyon yoluyla maaş zammı gasp edildi
Zeytinoğlu enflasyon ve dış ticaret verilerini değerlendirdi
Allah Erdoğan'a vicdan versin'
Bahçeli, PKK liderine saygı duyuyor!
Kartepe Belediyesi ne işe yarar?
Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesinin akıbeti ne olacak?
Küçük ölçekli balıkçılara destek başvuruları başladı
Kocaeli’de Taksiciler Esnaf Odası’nı kurmak için Bakanlıktan yetki alındı
Başkan Ölmez’den Berat Kandili mesajı: Dua etmenin tam zamanı
Çayırova’daki çocuk kulüplerinde ikinci yarıyıl böyle başladı
Altın yatırımcılarına uyarı: Peşinden koşmayın!
Fındık fiyatı üç beş alıcının insafına bırakılamaz
Kartepeli esnaf evinde ölü bulundu
Kocaeli’de Ramazan denetimi
Sigaraya büyük zam yolda
Otogaza da zam geliyor
Eleştiriden dolayı dava açması şık durmadı
Başkan Söğüt’ten Berat Kandili mesajı
Depremzedelere kışın ortasında çıkın dediler
Büyükakın: Halay da bizim horon da bizim
İzmit’te ihtiyaç sahibi vatandaşlara gıda kolisi ve sıcak yemek desteği başvuruları sürüyor
KOTO Başkanı Bulut, Mısır’da iş birliği protokolüne imza attı
