Asgari ücretle ilgili yeni açıklama
Ekonomi, 29 Eylul 2023 16:03Hazine Maliye Bakanı Şimşek’ten farklı bir değerlendirme yapan Çalışma Bakanı Işıkhan, enflasyonun halkın üzerine getirdiği yükü hafifletme gündemiyle asgari ücret görüşmelerini yürüteceklerini bildirdi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bundan sonraki ücret artışlarında geçmiş yerine hedeflenen enflasyonun dikkate alınmasını isterken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'dan geçmiş enflasyonu işaret eden bir açıklama geldi.
Enflasyonun son dönemdeki yüksek seyrinin halk üzerinde yarattığı tahribata dikkat çeken Işıkhan, aralık ayındaki asgari ücret görüşmelerini enflasyonun getirdiği yükü hafifletme adına kullanacakları mesajını verdi.
Işıkhan'ın konuşması, seçim öncesine denk gelen asgari ücret görüşmelerinde iktidarın geçmiş yüksek enflasyonu dikkate alan bir zam oranını gündeme getireceği şeklinde yorumlandı.
TİSK TOPLANTISINDA MESAJ
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) tarafından düzenlenen Çalışma Hayatı İstişare Toplantısında iş insanlarına seslenen Bakan Işıkhan, ekonomide birinci önceliklerinin tüm vatandaşların refahını mümkün olan en üst seviyeye çıkarmak olduğunu savunarak, “Enflasyonun getirmiş olduğu yükü azaltmak hepimizin ortak hedefidir. Dolayısıyla yıl sonunda asgari ücrette bu ‘yükü hafifletmek' adına önemli bir gündemimiz olduğunu söyleyebiliriz” dedi.
Asgari ücret görüşmelerinde işçi ve işveren taraflarıyla istişare, anlayış ve iş birliği içinde olmayı istediklerini belirten Işıkhan, “Aralık ayında başlayacak olan 2024 yılında geçerli olacak asgari ücret artış sürecinin başarılı bir şekilde sonuçlanması için sosyal diyalog kilit bir unsur. Birlikte çalışarak, iş dünyamızı güçlendirebilir, işçimizin yüzünü güldürebilir ve ülkemizin ekonomik kalkınmasına katkı sağlayabiliriz” mesajı verdi.
İŞÇİNİN VERGİSİNİ İŞVEREN DE YÜKSEK BULDU
TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol da Bakan Işıkhan'a işçinin ödediği yüksek vergi dilimleri, kayıt dışı ekonomi ve toplu sözleşmelere yönelik önemli mesajlar verdi.
İşçi sendikalarının şikayet ettiği vergi dilimlerindeki bozukluktan işverenlerin de olumsuz etkilendiğine işaret eden Akkol, “Gelir vergisi tarifelerinde çalışmaya ihtiyaç var. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hassasiyetini anlamakla birlikte, çalışanlarımızın büyük bölümü daha 6'ncı ayda yüzde 27'lik vergi dilimine girmesi hem ücretler hem de asgari ücret artışlarına zam talebini artırıyor” dedi.
REALİST OLMAYAN TALEPLER GELDİ
İktidarın orta vadeli programda yer verdiği güvenceli esnekliğin genç ve kadınların daha fazla istihdamına katkı sağlayacağını belirten Akkol, metal sektöründe başlayan toplu sözleşme sürecine ilişkin de, ‘Realist (gerçekçi) olmayan zam talepleriyle karşı karşıyayız” açıklamasını yaptı.
İlk 6 ay için yüzde 140'a, sosyal konularda da yüzde 400'lere varan oranlarda zam talep edildiğini belirten Akkol, toplu sözleşmelerin 2 yıl yerine daha uzun sürelerle yapılması yönündeki çağrısını yineledi ve Bakan Işıkhan'dan, kayıt dışı işçi çalıştıran işletmelere daha caydırıcı ve yüksek cezalar verilmesi talebinde bulundu.
Ekonomi, 29 Eylul 2023 16:03
Yorumlar (0)
İzmit Meclisi’nde kentsel dönüşüm eleştirilerine dikkat çeken yanıt
Ülke adına bir utanç durumuyla karşı karşıyayız
D-130 Karayolu’nun altından Ulaşlı’ya geçiş geçidi trafiğe açıldı
Balkan halk oyunları coşkusu Kocaeli sokaklarına taşındı
BTP lideri Baş’tan, Milli Eğitim Bakanı’na tokat gibi yanıt!
Kocaeli’nde yeni yatırım ihaleye çıkıyor
AKP'ye geçince müfettişler rapor yazmaya korktu!
Körfez’de sünnet şöleni coşkusu
D-100’den TEM Otoyolu Dilovası ve Doğu Hereke gişeleri kapatılacak!
Kocaeli sahillerinde hayat kurtarmak için koşuyorlar!
Akaryakıtta bir zam daha
Başkan Hürriyet o mahallede kentsel dönüşüm için kolları sıvadı
Büyükakın’dan STK’lara her zaman yanınızdayız mesajı
Borcunu ödeyebilmek için simit satan emekli
Elinizi vicdanınıza koyun
Vatandaşı aidatsız karta yönlendirecek karar!
Bakan Şimşek görevden alınırsa erken seçim için düğmeye basıldı mı demektir?
Askeri hastaneler böyle mi açılacak?
Başiskele’de o kavşak yeniden düzenlendi
Körfez’de 7 ragbiciye daha milli davet
Aslantaş, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ile Sakarya'daki açılışta bir araya geldi
Komedyenlerin tutuklandığı bir ülkede demokrasi laftan ibarettir
Doğu Kışla’da dönüşüm mesaisi
Derinceliler sağlıklı yaşam için yürüdü!
Kocaeli’nde bisikletle çevreci ulaşımda rekor!
İzmitli genç kızın büyük başarısı! Türkiye üçüncüsü oldu
Akaryakıtta indirim umutları suya düştü!
Kocaeli vekili TBMM’de konuştu: Esnaf perişan
Çay fiyatlarına bir zam daha
Kocaeli’nin tanınmış iş insanı Kayalar vefat etti
Musluk suyuna da her ay otomatik zam
Şehit isimlerini silip APO mu yazacaksınız?
İzmit’te Kır Düğün Salonu açılıyor
Bu karar ifade ve sanat özgürlüğüne ağır bir müdahaledir
185 izci Kocaeli’yi keşfetti!
Müşteri olmayana tuvalet 500 TL!
Ulaşlı’da çocukların yeni buluşma noktası
Veliaht sistemine dayalı cumhuriyet istememeliyiz
Halkevi Gençlik Merkezi’nde kulakların pasını silen yıl sonu konseri
