Korkutan dolar tahmini
Ekonomi, 12 Eylul 2023 21:30İngiliz bankası Barclays'den 2024 yılı için korkutan dolar tahmini. Bankanın verdiği rakam geçen hafta açıklanan Orta Vadeli Programdaki dolar tahminin aştı gitti.
İngiliz Bankası Barclays, Türkiye’ye yönelik dolar kuru ve faiz tahminini açıkladı.
Banka, dolar kurunun 2023 sonunda 29’a, Mart 2024’te 32’ye, Haziran 2024’te 35’e, Eylül 2024’te ise 39’a yükselmesini beklediğini bildirdi.
Barclays ayrıca yüzde 24 seviyesinde olan TCMB’nin politika faizinin bu yıl sonunda yüzde 35’e, gelecek yıl yüzde 40’a yükselmesini beklediğini duyurdu.
OVP'DEKİ DOLAR TAHMİNİNİ SOLLADI
Notta ayrıca TL’de yüksek ve inatçı enflasyon ortamında değer kaybı beklediklerini belirten banka analistleri, dolar/TL tahminlerinde dolarizasyonda yeniden yükseliş ihtimaline bağlı olarak yukarı yönlü riskler bulunduğuna işaret etti.
Geçen hafta açıklanan Orta Vadeli Program’da (OVP) ise yıllık ortalama dolar kuru tahmini 2023 yılı için 23,88, 2024 yılı için 36,78, 2025 için 43,94, 2026 için 47,80 olmuştu.
CARİ AÇIK BEKLENTİLERİ AŞTI
Merkez Bankası (TCMB) verilere göre ise temmuz ayında cari açık, 5,466 milyar dolar ile ekonomistlerin 4,5 milyar dolar olan beklentilerin üzerinde gerçekleşti.
Verilere göre son 12 aylık birikimli cari açık 58,5 milyar dolara yükselirken ekonomistlerin hesaplamalarına göre bu veri GSYH'ye oranla yaklaşık yüzde 6 açık anlamına geliyor.
Reuters anketi ise cari açığın yıl sonunda OVP hedeflerine yakın 45 milyar dolar civarında yılı tamamlayacağını gösteriyor.
Cari açık 2022'de ise altın ve Rusya işgali sonrası yüksek seyreden enerji fiyatlarının yarattığı yüksek ithalat öncülüğünde 2021 yılındaki 7,2 milyar dolardan 2022'de 48,8 milyar dolara çıkmıştı.
Ekonomi yönetimi ise cari fazla hedefinden vazgeçmediğini ancak bunun zaman alacağını belirterek OVP dönemi sonu olan 2026 sonu itibarıyla 30 milyar dolar cari açık tahmin etti.
Ekonomi, 12 Eylul 2023 21:30
Yorumlar (0)
İzmit Sanat Akademisi Müzik Bölümü’nde 21 öğrenci ücretsiz eğitim hakkı kazandı
Körfez Ticaret Odası’nda teşvik, destek ve dönüşüm imkanları ele alındı
Başkan Hürriyet’in 2016’daki uyarıları yeniden gündemde
Darıca’da MHP’lilerden kulüp Başkanı Poyraz’a geçmiş olsun ziyareti
Körfez Gençlerbirliği Basketbol A Takımı kadrosunu güçlendirdi
SEDAŞ’tan başarılı çalışanlara ödül
İzmit Belediyesi’nden okullarda öğrencileri beslemeye devam
Kartepelilere seçimde verilen söz unutuldu!
Vali Aktaş, KOTO Başkanı Bulut’u ağırladı
Tüketici kötümser
Başkan Bıyık’tan GTO seçimi öncesi adaylara ziyaret
Çiftçilere yüzde 50 hibeli tohum
Derince’nin Afet Mutfağı’nda sona gelindi
Hyundai Motor Türkiye ile Kocaeli Üniversitesi el ele verdi!
Katlı otopark belediye binasına dönüştürüldü
İHH Dilovası’nda çocukları sevindirdi!
Kocaeli Büyükşehir’den okullara 7,3 milyon TL’lik boya
Başkan Çiftçi film setine konuk oldu
Saffet Sancaklı’nın eski koruması intihar mı etti?
Bunun adı vatandaşı soyma planıdır
Deniz kardeşim diyen imama soruşturma!
İstanbulluoğlu da Kocaeli’deki Aktif International Hastanesi’nin doktoru oldu
İzmit Yeşilova’da gençlere yeni bir buluşma alanı geliyor!
OYAK Çimento’nun o fabrikasından büyük başarı!
Erdoğan'ın yeniden adaylığının önü açılacak
Bu fotoğrafta kaç yanlış var?
Zeytinoğlu sanayi kapasite kullanım oranını değerlendirdi
Tramvay yolunda yangın riski
Dilovası’nda Enver Yıldırım, sporcuların madalya heyecanına ortak oldu
GTO, İstanbul’daki fuarda Gebze iş dünyasını temsil etti
İzmit’te AKP’lileri buluşturan piknik
Başkan Söğüt, haftaya o okulu ziyaret ederek başladı
Değirmendere’nin en güzel sesi seçildi!
Profesör Cengiz İpek hayatını kaybetti
Derince’de Gaziler Günü iki ayrı törenle kutlandı
Ya tamamlayın, ya da yıkıp çocuk parkı yapın!
Bizim Köy’de doğa yürüyüşüne devam
Üçlü ittifak tamam mı?
Körfez Tütünçiftlik sahilinden 1 ton atık çıktı
